Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přehled rozvolnění v Česku: Otevírají hotely i kina, konec rotací školáků a další novinky

Autor: ČTK, for - 
24. května 2021
05:00

Od pondělí se v Česku opět rozvolňují další protiepidemická opatření. Po více než pěti měsících se pro rekreační účely znovu otevírají hotely, penziony a další ubytovací zařízení. Změny hlásí i školy v celém Česku. Změkčení pravidel se dočkali také organizátoři kulturních akcí či zoologické zahrady. Otevřít mohou nově kina. A premiér Andrej Babiš (ANO) již nastínil, kdy by se mohli vrátit lidé do interiérů restaurací.

Další rozvolňovací balíček je tu. Ode dneška se Čechům mění podmínky v kultuře - včetně maximální možné návštěvnosti kulturních, ale také sportovních akcí. Otevřít mohou kina i divadla. Češi také mohou do vnitřních pavilonů v zoologických zahradách.

Další změna byla dlouho očekávaná. Češi se mohou rekreačně ubytovat v hotelu nebo penzionu. Provoz ubytovacích zařízení pro rekreanty byl kvůli druhé vlně pandemie zakázán od 22. října do 2. prosince a následně znovu od 18. prosince. Během zavírky pro rekreanty mohly hotely a penziony nabízet své služby pouze lidem cestujícím na „služebku“ nebo k lékaři.

Řada novinek nastává v oblasti školství. Končí rotační výuka žáků druhých stupňů základních škol ve zbývajících krajích. Přejít na plnou výuku mohou i střední a vysoké školy. 

Vláda také upravila délku ochranné lhůty po prodělání nemoci covid-19. A dala další výhodu očkovaným. Zatímco do teď platilo, že člověk po covidu není infekční 90 dní, nově je to 180 dní. Nově také k prokázání se stačí potvrzení o aplikaci první dávky (u dvoudávkových vakcín) starší alespoň 22 dní.

Hotely, penziony a ubytovací služby

  • Uvolňují se v plném režimu i pro rekrační hosty.
  • Hosté se musí prokázat při příjezdu negativním testem, očkováním či potvrzením o prodělání covidu v posledních 180 dnech.

Kultura, ZOO a sport

  • Rozšiřuje se maximální množství diváků na kulturních a sportovních akcí. Venku smí být až 1000 diváků (ale max. poloviční kapacita hlediště). Uvnitř 500 diváků.
  • Novinka tím umožňuje otevření kin a divadel. 
  • Podmínkou účasti je opětovně negativní test, potvrzení o očkování nebo o prodělání nemoci. Díky pátečním novinkám z vlády se lhůta od prodělání počítá do 180 dnů, u očkování stačí být tři týdny po první dávce.
  • Zoologické zahrady mohou otevřít i své vnitřní pavilony. Do dneška se mohli návštěvníci potulovat jen po venkovních expozicích. 
  • Ve vnitřních sportovištích může být až 30 osob, max. však ve skupině 12 hráčů.

Konec rotační výuky, roušky zůstávají

  • Druhé stupně základních škol jsou ode dneška zbaveny rotačního systému po celé ČR.
  • Základní umělecké školy mohou otevřít bez omezení pro otestované. V případě, že půjde o skupiny dětí bez testů, bude se moci výuky zúčastnit max. 10 žáků.
  • K plné teoretické výuce se vrací i střední školy. 
  • Otevírají se také šatny. 
  • Nadále se budou děti muset jednou týdně testovat jedním antigenním testem.
  • Roušky zůstanou nadále povinností. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je žáci sundají nejdříve 10-14 dní po dnešním rozvolnění.
  • U vzdělávacích akcí (např. kongresy) či u kroužků smí být venku 100 účastníků, uvnitř 50.
  • Školy v přírodě budou povoleny až od 31. května. Opět bude podmínkou předložit negativní test.

Hospody od 14. června a další diváci na koncertech?

Restaurace, které smí od 17. května provozovat zahrádky, by se mohly zcela otevřít 14. června. Je to součástí dlouhodobé strategie, kterou na návrh hlavní hygieničky Pavly Svrčinové v pondělí projedná vládní rada pro zdravotní rizika a posléze by se tím mohla zabývat i vláda. Upozornil na to v neděli ve svém pořadu premiér Andrej Babiš (ANO).

Od 14. června by vedle toho podle Babiše na koncerty a divadla mohlo venku přijít 2000 diváků, uvnitř pak 1000 lidí. Od začátku července by se počet diváků koncertů nebo divadelních a filmových představení zvýšil na 5000 lidí venku a 2000 uvnitř. 

Video  Lidem bude stačit první dávka očkování k výhodám, uvedl Arenberger  - ČTK
Video se připravuje ...

anna1234 ( 24. května 2021 14:24 )

.. jako že děti nemůžou být zavřené? No to nemůžou, nejsou za nic zodpovědné, ale zodpovědný je vyučující nebo ředitel školy. Ti to samozřejmě, v případě kontroly odnesou. Myslet si, že křik dětí je zbraň proti kontrole je hodně dětinské

hejhej ( 24. května 2021 12:50 )

Očkování budu mít výhody - neočkovaní, to bude lidský odpad ??? Jak uvedeno pode mnou, cesta k fašismu.
Covidu se nezbavíme,ani očkováním, pokud bude " nějaká" laboratoř vypouštět nadále chemický virus.Znovu opakuji, že znám z blízkého okolí po vakcinaci opět covid.

anna1234 ( 24. května 2021 12:33 )

.. povinné očkování .. to by teprve lidi řvali To by nebylo šikanování a nad rámec práv a svobod?

Ksel ( 24. května 2021 12:26 )

Druhou vakcínu proti covidu jsem dostal 13. dubna 2021, ale nechápu proč bych měl mít nějaké výhody. Já jsem se nechal očkovat kvůli oslabení možnosti nákazy a ne kvůli tomu, abych měl na úkor jiných lidí nějaké výhody. Zvýhodňování očkovaných je nejbližší cesta do fašistického režimu.

Covid_19 ( 24. května 2021 12:18 )

15. září 2020 11:20, aktualizováno 15:59
Poslanci ANO a ČSSD s pomocí dvou komunistů a Václava Klause mladšího odmítli ve Sněmovně snahu opozice jednat o zhoršující se epidemiologické situaci v zemi. Většina, která ovládá Sněmovnu, odmítla návrhy šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, lídra lidovců Mariana Jurečky i předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka, které k tomu směrovaly.
Zdroj: idnes

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa