Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda přehledně: Úleva pro očkované už tři týdny po první dávce. A pro uzdravené na 180 dní

Aktualizováno -
21. května 2021
13:42
Autor: ČTK, for - 
21. května 2021
08:10

Jako potvrzení o bezinfekčnosti bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) stačit doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu - konkrétně od pondělí 24. května. Dosud se uznávalo jen ukončené očkování. Po prodělání nemoci bude člověk úředně neinfekční 180 dní. Vláda tak prodloužila z 90 dní dobu, po kterou je pokládán z hlediska šíření nemoci za bezpečného ten, kdo covid již prodělal. Otevře také šatny ve školách, roušky zde ale nadále zůstanou. 

Novinky od pondělí 24. května:

  • Na testy už nebudou muset chodit lidé, kteří budou mít minimálně 22 dní od první dávky očkování. Dosud to platilo jen pro ty, kteří byli plně naočkovaní.
  • Uzdravení z covidu si od testů oddychnou na 180 dní místo stávajících 90. Ale ti, kteří se budou chtít nechat na očkovat, budou mít pouze 90denní - ne půlroční povinný odklad.
  • Prokazovat bezinfekčnost musí lidé například pro účast na hromadných kulturních či sportovních akcích, využívání různých služeb nebo návštěvy v nemocnicích či na restauračních zahrádkách. Od pondělí budou také podmínkou pro ubytování.
  • Ve školách se mohou otevřít šatny. Vláda to umožnila na doporučení ministerstva školství.
  • Zelený certifikát budou moci lidé získat buď přes klasický systém ministerstva zdravotnictví, nebo přes speciální checkpoint. Checkpointy budou pak od začátku nového roku jedinou možností, jak Zelený certifikát získat.

Video  Lidem bude stačit první dávka očkování k výhodám, uvedl Arenberger  - ČTK
Video se připravuje ...

Co se začne projednávat?

  • Roušky zůstanou ve školách nadále povinné. Vláda jejich rušení dnes neprojednávala. 
  • Vláda zatím neprojednávala ani cenu antigenních a PCR testů. Vláda se touto otázkou bude zabývat na svých příštích zasedání. 
  • Brzy se veřejnosti představí šestý rozvolňovací balíček. Jeho finální návrh se již zkoumá a brzy bude předán vládě a následně i veřejnosti.

Ti, kteří nemoc prodělali v době vrcholu poslední vlny epidemie na přelomu zimy a jara a později, tak nebudou muset během léta podstupovat testování.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová oznámila, že bude navrhovat, aby z veřejného zdravotního pojištění byly o letních prázdninách hrazeny dva PCR nebo antigenní testy na covid-19 měsíčně. V červnu mají být zdarma ještě čtyři antigenní testy. Dosud se lidé mohou nechat bezplatně testovat každé tři dny, ale pouze antigenní metodou.

O hrazení testů proti covidu bude vláda jednat v pondělí, nyní o tom ještě nerozhodla. Zvažuje dva PCR testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění měsíčně a v červnu ještě čtyři antigenní testy. V současné době má každý nárok na antigenní test jednou za tři dny. Lidé mladší 40 let se zatím ještě nemohou očkovat, a budou si tak muset testy zřejmě hradit, pokud budou chtít třeba ke kadeřníkovi nebo na koncert.

Shoda na 22 dnech po první dávce s okolními státy

Prokazovat bezinfekčnost musí lidé například pro účast na hromadných kulturních či sportovních akcích, využívání různých služeb nebo návštěvy v nemocnicích či na restauračních zahrádkách. Od pondělí budou také podmínkou pro ubytování.

Na podobné lhůtě 22 dní po první dávce očkování se Česko dohodlo také s okolními zeměmi pro umožnění cestování bez nutnosti testu a karantén. Od minulé soboty je uznávají Rakousko, Německo, Polsko a Slovinsko, příští týden se má připojit Slovensko.

Školy bez roušek?

O zrušení povinného zakrývání dýchacích cest ve školách se na vládě nejednalo, ačkoli to premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek naznačoval.

O odložení respirátorů a roušek ve školách kabinet rozhodne podle Svrčinové až zhruba dva týdny po dalším rozvolnění, které přijde v pondělí 24. května.

Premiér ve čtvrtek zmínil, že by Svrčinová mohla do budoucna rozhodnout i o zrušení povinnosti nošení roušek ve vnitřních prostorách, vyjma zdravotnických zařízení. Podle Babiše bychom si tak letní venkovní akce, ale i nakupování mohli užít bez ochrany nosu a úst. Svrčinová nicméně dneska podotkla, že možná i v obchodech tato povinnost bude nadále platit. Jedná se i o úpravě nařízení pro MHD. 

Zákaznice pije pivo na jedné z restauračních zahrádek v centru Prahy, které se mohly otevřít po uvolnění protikoronavirových opatření (17. 5. 2021) Zákaznice pije pivo na jedné z restauračních zahrádek v centru Prahy, které se mohly otevřít po uvolnění protikoronavirových opatření (17. 5. 2021) | ČTK / Šulová Kateřina

Dokončené očkování proti covidu-19 má po téměř pěti měsících od zahájení vakcinace třetina lidí nad 65 let, tedy asi 700 000 seniorů. Dalších asi 1,1 milionu seniorů na termín očkování, první či druhou dávku čeká. Celkem bylo očkování dokončeno u asi desetiny Čechů. Zatím se mohou hlásit lidé starší 40 let a vybrané profesní či pacientské skupiny, zájem jich projevilo asi čtyři miliony.

laskava ( 22. května 2021 12:27 )

Doprkvančic, jakápak bezinfekčnost po očkování? To si myslí, že lidi nečtou?

kamia ( 21. května 2021 20:44 )

Místo abychom byli rádi že situace se zlepšila opět zase nesmysly že se nebudou používat respirátory ve školách. nefungovalo nic několik měsíců a opět zase další rozvolnovani vůbec tohle myšlení nechápu.zas jen bordel bude .člověk je už z toho otraveny.

montevideo ( 21. května 2021 19:44 )

No a co my s tím tady ?

e.lesanova ( 21. května 2021 19:21 )

Asi jedna z chyb, kdy se šmahem bez otestování protilátek očkovalo hlava nehlava...Nakonec možná všechno špatně, protože člověk měl vytvořené vlastní protilátky a nacpáním tedy "zbytečné" vakcíny se v těle stane co???

e.lesanova ( 21. května 2021 19:16 )

Už to začíná být "Vyšší dívčí"...ten, kdo nesedí denně u PC a nesleduje, co je povoleno, co zakázáno, se absolutně nemůže "chytat"...Tlak na očkování, testování = tedy byznys, je nepo­pira­telný­...Co­vid nezlehčuji, potkalo to natvrdo i mnoho zdravých a mladých, ale výsledné číslo smrtnosti je velmi sporné...Tedy těch, kdo SKUTEČNĚ zemřel na COVID, ne "s" COVIDEM Máme "právo" na mnoho "zbytečností", ale ZÁKLADNÍ právo člověka by měl být 100% přísun kyslíku do těla, tedy v případě dětí, se na nich "zdravotnictví" podepíše velmi negativně a další , covidu srovnatelný ZABIJÁK je stres, který mediální masáž lidí navodila

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa