Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Registrace k očkování pro další Čechy: 35+ od pondělí, 30+ od středy, oznámil Babiš

Autor: ČTK - 
21. května 2021
08:20

Z neděle na pondělí se v Česku otevře registrace na očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety. Od půlnoci z úterý na středu se budou moci k očkování přihlásit i lidé od 30 do 34 let. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes řekl televizi CNN Prima News. Předseda vlády předpokládá, že od června už se budou moci k vakcinaci registrovat všichni zájemci.

S postupným otvíráním registrací pro třicátníky se původně nepočítalo. Na začátku minulého týdne ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) uvedl, že po spuštění registrace pro lidi ve věkové kategorii 40 až 45 let se už zřejmě budou moci o vakcínu hlásit všichni zájemci starší 16 let. Registrace pro lidi nad 40 let byla spuštěna o půlnoci z neděle na pondělí.

Mladší lidi by měla k očkování motivovat kampaň. „Oslovili jsme významné osobnosti, sportovce, a připravuje se to, abychom to načasovali, kdy už skutečně se dostaneme do fáze, že budou vakcíny,“ uvedl Babiš.

Od začátku června začne podle premiéra fungovat na webu ocko.uzis.cz portál, kde si budou lidé moci zjistit informace o absolvovaných očkováních proti covidu, testech na nový koronavirus i o ochranné lhůtě po prodělání onemocnění covid-19. „V průběhu června by to mělo být k dispozici v rámci aplikace na mobilních telefonech,“ řekl Babiš Primě.

Očkování proti onemocnění covid-19 začalo v Česku koncem prosince. Zdravotníci od té doby aplikovali přibližně 4,4 milionu dávek. Dokončené očkování má zhruba 1,14 milionu lidí. Jako první se do systému pro registraci k očkování mohli v zemi začít hlásit lidé starší 80 let, následovali zdravotníci, zaměstnanci škol nebo chroničtí pacienti a další věkové kategorie.

Video  Očkování v Thomayerce  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Jak šel čas s registrací k očkování v Česku:

  • 15. ledna - Jako první se do systému pro registraci k očkování mohli začít hlásit lidé starší 80 let. Začátky fungování systému provázely problémy.
  • 26. ledna - Registr k očkování proti covidu-19 začal fungovat i pro zdravotníky.
  • 27. února - Registrovat se mohli začít zaměstnanci škol, a to učitelé i nepedagogičtí pracovníci. Přednostní právo přihlásit se měli do 28. března.
  • 1. března - K očkování se mohli začít hlásit lidé nad 70 let.
  • 24. března - Systém pro registraci se otevřel pro pacienty s vážnými chronickými nemocemi, kteří získali doporučení od ambulantních specialistů. Jejich kódy platily do konce dubna.
  • 29. března - Registrace se otevřela pro zaměstnance superkritické infrastruktury a vybrané policisty a hasiče.
  • 7. dubna - Do registru se mohli začít hlásit zaměstnanci sociálních služeb.
  • 14. dubna - K očkování proti covidu-19 se začali hlásit lidé, kterým je mezi 65 a 69 lety.
  • 23. dubna - Internetová registrace se otevřela pro lidi ve věku 60 až 64 let.
  • 28. dubna - Registrovat se mohli začít zájemci ve věku 55 až 59 let.
  • 3. května - Registrace se otevřela pro vysokoškolské pedagogy a pro takzvané pečující osoby, tedy lidi pobírající příspěvek na péči třetího nebo čtvrtého stupně.
  • 5. května - K očkování se začali registrovat lidé ve věku 50 až 54 let.
  • 11. května - Otevřela se registrace k očkování pro lidi ve věku od 45 let.
  • 17. května - K očkování se mohli začít registrovat lidé ve věku 40 až 44 let.
  • 21. května - Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že z neděle na pondělí 24. května se otevře registrace k očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety, od středy 26. května pro lidi nad 30 let. Předseda vlády předpokládá, že od června už se budou moci k vakcinaci registrovat všichni zájemci.

e.lesanova ( 21. května 2021 19:30 )

Enormní tlak na lidi, aby se nechali očkovat...třeba i proto než se zjistí, že v této fázi už je to u nás zbytečné?? Tlak na testování pochybnými testy atd. , aniž se prvotně zjišťuje, zda člověk již nemá sám vytvořen dostatek protilátek a zafungoval jeho imunitní systém...očkováním navíc ho jen "zlik­vidu­jete"­....Sou­střeď­me se na "cestovatele", zahraniční pracovníky, turisty, kteří nám mohou nadrobit mutacemi ze všech koutů světa, ale naše lidi už nechte, PROBOHA !!, dýchat....

zada ( 21. května 2021 14:33 )

kdo ví, a kolik z těch všech očkovaných má zjištěny po např. 3 měsících protilátky?!? NIKDO .

zada ( 21. května 2021 14:31 )

protože vláda ani velké nemocnice nestojí o to , aby vás očkoval váš praktik, protože by peníze musala zaplatit pojišťovna za provedený úkon jemu. oni potřebují aby vydělal někdo jiný, no tak se musíte plahočit až do centra....ovšem protilátky vám neudělají, a je jim jedno čím vším trpíte ( to ví jen praktik), který by vám to třčeba rozmluvil. A o tom to je, to není o lidech jako pacientech, to je o byznysu a penězích! Vy jste jen ten, kdo dokončí kruh peněz, tím že vám píchnou vakcínu (kdo ví s čím..).

a-z- ( 21. května 2021 11:01 )

Dnes 672 pozitivních, 42 úmrtí. Kolik z nich je očkovaných?

zdenios ( 21. května 2021 10:32 )

registrace? všichni máme registrace a všechna GDPR mají naše věky - stejně mi volala sestřička na mobil, že se čeká na druhé vakcíny starších seniorů - a odkázala mě na centrální centrum centra - takže také jde o to, kde se registrovat, když nestačí jen jednou tam, kde se běžně ošetřujeme? není mezi všemi centry necentry vazba - tak na co řeči o digitalizaci !!! jsme přeci jen staří a máme mít mobily s třemi tlačítky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa