Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec uhlí v Česku v roce 2038, nebo ještě dřív? Návrh komise vláda schvalovat nebude

Autor: ČTK - 
21. května 2021
11:50

Doporučení Uhelné komise skončit v Česku s využíváním uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038 nebude vláda zřejmě schvalovat, ale pouze ho vezme na vědomí. Vyplývá to z návrhu usnesení pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Řada ministrů v posledních týdnech uváděla, že požadují konec uhlí v Česku dříve. Z podkladů pro pondělní jednání kabinetu dále vyplývá, že vláda doporučí, aby byly v rámci komise dále podrobněji rozpracovány a vyhodnoceny podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí v energetice ČR. Navrhovaný termín je konec letošního roku, tedy až po volbách do Poslanecké sněmovny.

Komise doporučila ukončit využívání uhlí v Česku v roce 2038 loni v prosinci. Ministry však termín odklonu od uhlí rozděluje. Pro dřívější odklon od uhlí v roce 2033 jsou ministři za sociální demokracii, pro bližší datum se vyslovil i jeden z jejích předsedů komise a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

V připomínkovém řízení k materiálu dřívější termín podpořilo také například ministerstvo financí. Vicepremiér, ministr průmyslu a druhý z předsedů komise Karel Havlíček (za ANO) naopak dříve řekl, že kabinet by neschválením harmonogramu popřel jedenapůlroční činnost komise. Jeho aktuální vyjádření ČTK shání.

MAMKA2316 ( 21. května 2021 13:06 )

Jsem pro ale co tak začít u sebe ,pánové, dámy a další pohlaví .Co tak znárodnit zeleným a eko aktivistům všechno co má za sebou uhlíkovou stopu !!!Jim stačí kousek pozemku a topůrko s kamínky no co jim bude chybět nic, udělají si zemľanku ze slámy si udělají šaty boty přikrývky a do práce nebudou muset chodit vše co potřebuji si můžou vypěstovat ????

Zobrazit celou diskusi