Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šokovaný Prymula vyznamenání přijme. „Člověkem ANO“ není, prezident prý riskuje

Autor: Sabina Dračková - 
5. dubna 2020
20:35

Epidemiolog Roman Prymula přijme vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Zároveň ale zkritizoval prezidentovo sobotní jednání s ministry. O svém nedávném zařazení na stránky hnutí ANO mezi ministry a členy tohoto hnutí Prymula pro DVTV řekl, že o tom nevěděl. Do hnutí podle svých slov vstoupit nechce.

Jen pár hodin po tom, co prezident Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech oznámil, že se chystá vyznamenat Řádem bílého lva Romana Prymulu, epidemiolog prohlásil, že takové vyznamenání přijme.

Od prezidenta ho má dostat za svou činnost při potírání epidemie koronaviru. „Jeho razantní opatření vedla k tomu, že epidemie má v České republice mírnější průběh než v zahraničí,“ vysvětloval své rozhodnutí prezident.

„Mě to naprosto překvapilo, až šokovalo. Já si toho velice vážím, ale samozřejmě to není otázka jenom moje, máme týmy desítek a stovek lidí, kteří tam dělají 15, 20 hodin denně. Takže je to kolektivní úsilí a to, co já vnímám jako trochu problém, je, že jsme sice vyhráli možná tu první bitvu, ale čeká nás ještě dlouhá válka,“ reagoval Prymula.

„Pokud ho dostanu opravdu, tak ho přijmu,“ řekl následně odborník. Lidí, kteří by si vyznamenání zasloužili, je ale podle něj více, v souvislosti s tím jmenoval některé experty z pracovních týmů. Prezident již v Blesku avizoval, že o státním svátku 28. října chce poděkovat i dalším lidem.

Odstup na jednání měl být 1,5 metru

Prymula se v DVTV vyjádřil také k fotografii, kterou teď řeší velká část Čechů. Ta pochází ze sobotního jednání prezidentova týmu s některými ministry v Lánech. Na ní je několik významných osob, které mezi sebou nemají rozestupy, a na stole je pro ně připravené pohoštění.

„To drobné občerstvení se dalo takto konzumovat během několika málo minut,“ obhajoval setkání v neděli prezident a u toho si názorně nadzvedl rukou zespodu svoji roušku.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) k tomu Radiožurnálu dodala, že všichni byli den předtím testováni. „Byl to příkaz právě pana kancléře (Vratislava Mynáře, pozn. red.). Takže jsme se odebrali do Jízdárny Pražského hradu, kde se provádějí nějak ty testy. Tam nám odebrali vzorky a večer nám volali výsledek,“ řekla Benešová. Testy na koronavirus podle ní provedla Ústřední vojenská nemocnice v Praze.

Benešová ale přiznala, že neví, jaktože byly výsledky k dispozici tak rychle ani kdo testy platil. Obvykle dnes lidé čekají na výsledky testů třeba právě provedených v Ústřední vojenské nemocnici zhruba čtyři dny. Na novinářské dotazy neodpověděl ani mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Video  Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Ti lidé by za normálních okolností měli samozřejmě sedět dál od sebe. Zhruba jeden a půl metru,“ zhodnotil fotografii epidemiolog Prymula. „Druhá věc je, že tam je asi většina lidí, kteří podléhají pravidelnému nejen klinickému testování, to znamená měření teploty, ale asi jsou i pravidelně testováni na koronavirus,“ dodal Prymula s tím, že v tomto slova smyslu je riziko menší.

Prezident se netestoval

Kritici ale přesto upozorňují na to, že by prezident a ministři měli jít národu příkladem. Stejně tak činí například televizní moderátoři. Ti při natáčení dodržují odstup a navíc mají nasazené roušky.

„Je to jistá forma papalášství a ignorance, pokud se takto vyfotí u společné večeře nejvýše postavení lidé v ČR, je to ostuda,“ řekl v televizi Prima předseda Pirátů Ivan Bartoš. Okolnosti schůzky tam kritizoval i předseda ODS Petr Fiala

„Já neříkám, že je to v pořádku, já bych raději byl dále od sebe nebo po delších vzdálenostech, ale většina těch lidí je asi protestována a měla by být zdravá,“ řekl Prymula. Jenže právě prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk přiznal, že on sám testovaný nebyl.

„Tím trochu riskuje, protože může mezi nimi být někdo, kdo je třeba v inkubační době a mohl by ho nakazit,“ vysvětlil epidemiolog. „Já to nepovažuji za papalášské. Já to považuji za rizikové. To je všechno. Já si nedovedu představit, že bych nějakým papalášstvím riskoval to, že se nakazím,“ řekl také v DVTV Prymula.

Podobně se před pár dny řešil i snímek z jednání ministerstva vnitra. Na tom ministr Jan Hamáček (ČSSD) neměl roušku. Později se za to omluvil. Pokuta za takové chování může být až 10 tisíc korun. Takovou částku zaplatil Hamáček i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Peníze poslali do Motola organizaci starající se o české důchodce.

ANO: Prymula je „náš člověk“, ten nesouhlasí

Prymula okomentoval i své zařazení na stránky ANO do sekce Naši lidi. Odborník sice v minulosti kandidoval za stranu SPO Zemanovci, s hnutím ANO se ale nikdy neztotožňoval, jak dnes odhalil.

Prymula o tomto zařazení nevěděl, řekl, že ho na to upozornili novináři. „Já chci říci, že nejsem členem hnutí ANO, ani nejsem ministrem za ANO,“ sdělil odborník. Právě mezi medailonky dalších ministrů, kteří jsou ve vládě za hnutí ANO a stranickými hejtmany, Prymula „visí“.

„Pravdou je, že v posledních několika týdnech se účastním všech jednání vlády společně s ministry za ANO a radím v podstatě, co dělat v otázkách epidemie, ale nic víc, nic míň,“ řekl respektovaný epidemiolog a dodal: „Já se o tom budu samozřejmě bavit, proč tam jsem.“

V rozhovoru pak Prymula ještě dodal, že nepracuje pro hnutí ANO, ale pro český stát a chce být apolitický. To je podle něj ale těžké. „Pokud jste v nějaké vládní struktuře a jsou tam dvě strany, tak je logické, že se s tou politikou potkáváte a musíte samozřejmě čelit tomu, že některá ta opatření už hrají problém politický, to znamená ne vždy to je čistě epidemiologická záležitost,“ řekl Prymula.

Náměstek ministra zdravotnictví je podle průzkumu společnosti Kantar v současné krizi podle lidí nejdůvěryhodnější osobou. Jeho šéf ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nezískal ani polovinu hlasů co Prymula. Na otázku, zda chce Prymula vstoupit do politiky, odpověděl „zatím ne“.

Video  Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech: O koronaviru, zdraví a vládních opatření  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

lakar ( 6. dubna 2020 09:29 )

Pana P si velmi vážím, ale je ZATÍM NE mi připomnělo jednoho exprezidenta, který o sobě prohlašoval PREZIDENTEM JEN DO SVONODNÝCH VOLEB a pak se nechal zvolit víckrát než gustáv blahé paměti...

frantacizek ( 6. dubna 2020 01:03 )

14 dnů do karanteny, protože my tady nejsme dost promořeni a bojíme se opětovného rozjetí. fakt to zatím nechápu a vysvětlení vlády o dalších krocích, co bude třeba za měsíc, nepřichází. Tak to zatím beru jako předvolební kampaň o záměrně nízkých číslech Prymuly, kterou dělá Andrejovi navzdory zcela jinému názoru jeho kolegů epidemiologů, imunologů, mému na celé řešení situace..Jiné vysvětlení není

frantacizek ( 6. dubna 2020 00:51 )

pustili=pustí

frantacizek ( 6. dubna 2020 00:51 )

a to by se do nich pustili ještě ekonomové. Fakt nevím, jak chtějí rozhýbávat ekonomiku, když kdokoliv tady přistane stran obchodních kontaktů české firmy, bude muset nejdříve 14 dnů do karanteny, v jejich vidění /nevy/řešení této pandemie..Pokud někdo pronáší, že zavře na rok hranice, tak to chci vidět, jak to bude naše exportní ekonomika řešit. Zatím fakt jenom vidím, že levá ruka neví, co dělá pravá. Nebo krok dopředu, dva dozadu. Jako ti Asiaté ostatně, odkud ty problémy vždy přicházejí ostatně.

frantacizek ( 6. dubna 2020 00:47 )

jinak neznám poslance s lepší znalostí jednacího řádu Sněmovny, než je Zbyněk Stanjura, to je myslím pravý důvod, proč ho Miloš nemusí, a dvojka je hned právě Mirda Kalousek. Pokud nemáme stav nouze, tak se tam zatím ještě leccos dá zablokovat. O dalších volbách bude třeba doufat v co nejvíce hlasů ODS, kterou normálně volím, ale nejsem si jist, jestli vůbec nyní budu, a Pirátů, kteří jsou pro mě konkrétně stále velmi nečitelní především stran kompetencí.. Mají nejvyšší preference vůči ANO, které z téhle hysterie, kterou jim bohužel řídí podle svých slov nestraník Prymula (a sám moc dobře ví, že to hysterie je, je to jen vir), vyjde jak jednoznačný vítěz voleb. Leda tedy, že by se vir vrátil, nebyla vakcína, my stáli ochromeni a Prymula musel vysvětlovat, proč to řešil tímto způsobem a ne způsobem Německa, což by mu opozice bezesporu předhodila.
A existenční důvody a výsledek nevyřešení problému, byť by Andrej sanoval (ekonomicky nesprávně) spotřebu jeho voličů, aby BYLO LÍP, možná až do výše dluhu HDP Itálie (tedy těch 130% zhruba), by mohl ještě s preferencemi ANO jedině negativně zahýbat. No jsem na ně zvědav za takový měsíc, co bude a jak to mají promyšleno...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa