Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ohnisko nákazy v „Thomayerce“: Koronavirus má 25 lidí z oddělení, kde zemřel nakažený muž (†75)

Aktualizováno -
27. března 2020
13:57
Autor: ČTK, jim, pom - 
25. března 2020
20:34

Kritickou situaci řeší na oddělení následné péče Thomayerovy nemocnice v Praze. Ve středu tam zemřel 75letý muž, který se nakazil koronavirem. V pátek ředitel nemocnice Zdeněk Beneš uvedl, že se nakazilo i dalších 25 lidí z téhož oddělení, z toho dvě sestry. Už minulý týden navíc nemoc Covid-19 prokázala u tří zdravotních sester v nemocnici, před nimi u dvou dalších na plicní klinice.

Nemocnice nechala testovat všech 28 seniorů na oddělení následné péče. „Nakaženo je 25 lidí, z toho dvě sestry,“ prozradil ředitel nemocnice Zdeněk Beneš na páteční tiskové konferenci.

Ministr zdravotnictví Vojtěch už ve čtvrtek sdělil, že nakáza je potvrzena u většiny seniorů, kteří na oddělení leželi se zesnulým mužem. Nákazu zřejmě přinesl personál. „Někdo z personálu se nakazil vně nemocnice, některé sestry od pacienta, který byl následně hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici (taxikáře, pozn. red.),“ uvedl Vojtěch.

To, že by se personál po nemocnici pohyboval bez ochranných pomůcek, odmítl, případ je ale podle něj „trochu zvláštní“. „Podle vyjádření pana ředitele měli zaměstnanci ochranné prostředky. On na to osobně dohlížel, byli instruováni, jak ochranné prostředky používat, a přesto tam došlo k nákaze. To je trochu překvapující, možná nebyly prostředky použity dobře. Nebo při snímání respirátoru tam došlo k infekci, těžko říct. Bude to prověřovat krajská hygienická stanice,“ dodal. 

Podle jeho náměstka Romana Prymuly jsou nakažení pacienti nyní izolováni. „Další šíření nehrozí. Čekáme, jakým způsobem se bude vyvíjet jejich klinický stav,“ uvedl Prymula na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Pacienti s pozitivním testem byli podle ředitele Beneše sestěhováni do jednotlivých pokojů a odděleni od ostatních pacientů. 

Muž narozený v roce 1945, který ve středu na oddělení zemřel, byl hospitalizovaný od ledna. Podle nemocnice měl několik chronických nemocí včetně pokročilého srdečního selhání.

Nakažené zdravotní sestry

V nemocnici jsou od středy dva pozitivní případy nákazy u zdravotních sester z plicní kliniky, kam byl 10. března přijat 53letý taxikář s podezřením na zápal plic. Po potvrzené nákaze novým typem koronaviru a zhoršení zdravotního stavu byl přijat do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Od úterý je mu podáván experimentální lék Remdesivir. Sestry se podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly zřejmě nakazily při svlékání ochranných oděvů. Další lidé, kteří s nimi přišli do kontaktu, jsou v karanténě.

Nákaza se v krčské nemocnici potvrdila v pátek také u dvou sester oddělení následné péče. Podle nemocnice se nakazila jedna od druhé, podle informací ČTK mohly být v kontaktu s nakaženou kolegyní z plicního.

Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se:

Video  Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy / hudebnibanka.cz, Oliver Spencer - And Relax
Video se připravuje ...

lunatic ( 27. března 2020 04:22 )

Nadpis zní jasně - ohnisko je v Thomayerově nemocnici,co je psáno,to je odjakživa dáno

joanna5 ( 27. března 2020 00:45 )

jo, co jineho, kdyz je ti blbe a nevi co, tak ti daji infuze s oblbovakama a pridavaji dokud neusnes - nejlepe naveky - to je lecba, panecku

villon ( 26. března 2020 22:51 )

A co pendleři k esesmanům...

villon ( 26. března 2020 22:48 )

Těžkej multimiliardovej biznys s rouškama a resp ičema. Čínomilové tomu řikaj "pomoc", he he.

villon ( 26. března 2020 22:46 )

Prostě čínský komanči se snažili ututlat co to šlo a když už to ututlat nešlo tak bylo pozdě a zatáhli celej svět do průs eru. Asi jako slavnej Gorby s Černobylem. Totalitní klasika, víc v tom neni třeba hledat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa