Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Letadlo z Turecka: Do Prahy v pátek přiveze 500 tisíc respirátorů FFP2

Autor: ČTK - 
25. března 2020
17:54

Pražská koalice vyhlíží přílet důležitého letadla z Turecka. Na jeho palubě má být totiž naloženo 500 tisíc respirátorů a další půl milion by měl dorazit na začátku dubna. Přesto podle pražského magistrátu nemá město dostatek zdravotnického materiálu, především respirátory FFP3, na týden jich potřebuje zhruba 150.000.

O dovoz zdravotnického materiálu se pražský magistrát snaží již několik týdnů: „Je obtížné je dostat do České republiky kvůli vývozním omezením jednotlivých států. Na cestě máme něco přes milion kusů tohoto materiálu od několika prodejců,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Hlavní město tak čeká na 500.000 respirátorů, které jsou nyní v Turecku a měly by dorazit v pátek. Ve stejný den by Praha měla mít zásilku 130.000 respirátorů od firmy Adler. „A potom máme teoreticky na cestě půl milionu, které by měly dorazit začátkem dubna. Ale po těch všech zkušenostech se zásobováním, tak dokud nejsou krabice ve skladu, tak to nelze mít úplně za jisté,“ dodal Hřib.

Nesehnatelné FFP3

Město potřebuje také respirátory typu FFP3, které nakupuje centrálně stát. „My tuto záležitost nejsme schopni sehnat jinde než od státu, který nám je musí poskytnout. Město má potřebu asi 150.000 těchto respirátorů týdně, a to nezahrnuje jejich potřebu v nemocnicích,“ uvedl primátor. Tento typ respirátorů musí mít pracovníci na odběrových místech, pečovatelé o pozitivně testované seniory nebo zubaři.

Pražané pomáhají

Město spolupracuje také s dobrovolníky na dodávkách látkových roušek. „Vydáváme látku a přijímáme ušité roušky. Máme tady i dary v počtech 1000 i 1500 kusů. Ty začleníme do distribuce látkových roušek, které jsou používány například v zařízeních sociálních služeb, eventuálně jinde, kde jsou třeba,“ řekl Hřib.

Krizový štáb dnes souhlasil se vznikem odběrového místa vzorků ve Žlutých lázních. Problémem je nízká kapacita laboratoří, které vzorky zpracovávají, a zároveň špatná dostupnost materiálu na odběry. „My máme na cestě nějakých 800 kusů těch špejlí, které jsme objednali ještě dřív, než to bylo zcela nedostupné. Doufáme, že dorazí. Pak ale budeme zcela odkázáni na to, co zajistí stát, protože se to nedá sehnat,“ dodal Hřib.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa