Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V ODS zraje plán na návrat exministra Bendla. Ze Sněmovny ho vyřadil soud

Autor: Jakub Veinlich - 
23. ledna 2019
05:49

To se ještě nestalo. Po posledních volbách do Sněmovny rozhodl soud o změně výsledků. Po přepočítání hlasů připravil o poslanecký mandát bývalého ministra zemědělství a někdejšího středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS) a do sněmovní lavice naopak poslal jeho někdejšího krajského mluvčího Martina Kupku. Teď se ale v malostranských palácích mohou potkat oba. Posloužit k tomu mají evropské volby.

„Je v něm celá řada zkušených politiků, ale také řada nových tváří. Nepotřebujeme žádné kvóty ke genderové vyváženosti, u nás se ženy dostávají na kandidátky naprosto přirozeně,“ přestavil tým ODS pro Evropské volby předseda strany Petr Fiala.

Složení kandidátky na předních příčkách podle všeho není náhodné. Na prvních dvou místech kandidátky jsou stávající europoslanci. Jan Zahradil jako lídr, za tím bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský. Zajímavé je ale obsazení třetí příčky. Je na něm současná poslankyně a expertka strany za zemědělskou politiku, Veronika Vrecionová. A jde prý o jasný záměr.

Bendl místo Vrecionové do Sněmovny?

„Je tu jasný plán. Podívejte se, kdo by ji nahradil v případě zvolení,“ řekl Blesk Zprávám ještě před schvalováním kandidátky jeden z členů ODS, který zná detailně proces schvalování.

„Ano taková možnost opravdu existuje, průzkumy ukazují, že by to mohlo vyjít,“ nevyloučil pro Blesk Zprávy člověk blízký vedení strany.

Exministr měl smůlu, přepočítali hlasy

Na podzim 2017 se ve volbách do Poslanecké sněmovny totiž stalo něco nevídaného. Nejdříve slavila úspěch ze zvolení ve středních Čechách za ODS čtveřice ve složení Jan Skopeček, Petr Bendl, Veronika Vrecionová a Luděk Munzar. Jenže poté, co Nejvyšší správní soud hlasy přepočítal, zkazil radost právě Bendlovi. Jeho výsledek anuloval a stanovil ho prvním náhradníkem – pro případ, že by někdo z poslanců ODS ve středních Čechách složil mandát. 

Do Sněmovny místo něj nastoupil starosta Líbeznic a bývalý mluvčí Bendla i ODS Martin Kupka, který je dnes zároveň i místopředsedou strany. Po přepočítání volebních lístků Nejvyšším správním soudem má Bendl v oficiálním zápisu voleb zaznamenaný údaj, že získal v předloňský sněmovních volbách 3963 preferenčních hlasů.

Teď by však mohl mít bývalý šéf zemědělství druhou šanci. Že by existoval takový plán – tedy posunout se do Bruselu a své místo uvolnit Petru Bendlovi, ale Vrecionová na přímý dotaz Blesk Zpráv odmítla. „To je naprostý nesmysl. Mám své spolustraníky ráda, ale takto to nefunguje,“ odmítla takový plán.

Vrecionová: V Bruselu mohu udělat více

V Bruselu by přitom současná poslankyně ráda prosadila změny v zemědělské politice, čemuž se věnuje i v Praze.

„Primárně mi vadí současné rozložení sil v naší Poslanecké sněmovně, kde mají silné zastoupení mega-zemědělské firmy. Na půdě Evropského parlamentu mohu pro změny zemědělské politiky udělat více,“ řekla k důvodům své kandidatury Blesk Zprávám Vrecionová, která je v české Sněmovně zároveň také místopředsedkyni zemědělského výboru. 

Bendl hlásí: Jsem připraven

Pokud by ve volbách skutečně uspěla, Bendl je připravený znovu naskočit do politického života a poslaneckého mandátu se ujmout. „Vzhledem k počtu preferenčních hlasů, které jsem získal a i tomu co se dělo kolem mého „zvolení-nezvolení,“ určitě ano,“ reagoval Bendl, zda by přijal poslanecký mandát.

I on ale odmítá, že by byl v pohotovosti kvůli předem napsanému scénáři, který počítá s úspěchem Vrecionové. „Určitě ne. Veronika je jazykově vybavenou, zkušenou komunální poličkou a předsedkyní Spolku pro obnovu venkova,“ brání se Bendl, který by zároveň mohl svou středočeskou kolegyni vzhledem ke svým zkušenostem nahradit také v zemědělském výboru. 

Politolog: ODS by mohla získat kolem čtyř křesel

Politolog Milan Znoj z Karlovy univerzity odhaduje, že by ODS při podobné volební účasti jako v roce 2014 – tedy zhruba okolo 18%, mohla získat tři až čtyři křesla z 21 českých europoslanců. To by znamenalo nárůst, a tedy by mohla vyjít i naplánovaná taktika, jak dostat Bendla zpět do poslanecké lavice. Ovšem za předpokladu, že Vrecionovou nepřeskáče někdo ze zadních příček kandidátky.

Lidé přitom budou moct vybírat i ze známých jmen. Například z bývalého ministra zahraničí Alexandra Vondry, bývalého europoslance Eduarda Kožušníka, který získal hned několik nominací v různých krajích, nebo mezi bývalým vládním protidrogovým zmocněncem Jindřichem Vobořilem.

„Možnost, že by skutečně existovala taktika poslat paní Vrecionovou do Bruselu a Petra Bendla tak instalovat zpět od Sněmovny, tu čistě teoreticky může existovat, ale zdá se dost sofistikovaná. Ale možnost to samozřejmě je. Nevylučoval bych pokus pomoct Petru Bendlovi,“ nezavrhuje taktiku občanských demokratů Znoj.

„Viděl bych to jako takový pokus. Nebylo by to první případ takové taktiky, ale není to úplně běžné,“ uzavřel politolog. Volby do Evropského parlamentu budou v České republice tradičně v pátek a v sobotu. K urnám půjdeme tentokrát 24. a 25. Května. Výsledky budou známé o den později – tedy v neděli 26. května. 

Veroniku Vrecionovou by mohl v Poslanecké sněmovně nahradit bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (oba ODS) Veroniku Vrecionovou by mohl v Poslanecké sněmovně nahradit bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (oba ODS) | Blesk Zprávy, PSP ČR

zadnice ( 25. ledna 2019 09:50 )

No tak Bendl nám velice v PS "chyběl"!!!

pavel11 ( 23. ledna 2019 10:04 )

piráti udavači,vyšetřovatelé zeptejte se dinosaura ODS jak přišel k obrovskýmu majetku.

Tajfun ( 23. ledna 2019 08:41 )

Prostě ODSka,co víc dodat,snad jen fujtajbl

prasatkopepicek ( 23. ledna 2019 08:10 )

Tvl, co k tomu rict a zustat tak nejak v dusevni rovnovaze... Nic me nenapada

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa