Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Německý exprezident káral český nevděk a chválil EU. Gauck má metál Karla IV.

Autor: bud - 
21. ledna 2019
18:55

Evropská unie rozhodně nemá své nejlepší roky za sebou, zároveň se ale musí reformovat. Je o tom přesvědčen bývalý prezident Německa Joachim Gauck. Podle něj je ale potřeba, aby si skeptické národy jako Češi uvědomily, co jim Unie dává. „Všechny starší generace musely aspoň jednou do války. To je dnes nepředstavitelné,“ řekl při své přednášce na pražské Univerzitě Karlově.

„Češi se dodnes dívají na vztahy se západní Evropou a aliancemi s obzvláštní citlivostí, i když dobrovolně přistoupili,“ podivuje se německý exprezident Joachim Gauck. Podle něj si Češi nedokážou plně uvědomit, co jim spojenectví v EU dává.

Gauck kritizuje také českou skepsi k EU, kterou považuje za pomýlenou. „85 % Lucemburčanů považuje EU za dobrou věc. V EU je v průměru 60 %, ale v Česku je to jen 34 %, nejméně v EU. Ve skutečnosti se nám nedaří špatně, ale cítíme se špatně. Situace je dobrá jako desetiletí ne,“ řekl Gauck s tím, že Česko díky členství v EU „těží“ jako nikdy dříve. A také zaryl do toho, že to uznává více než 60 procent Čechů. Přesto prý EU nevěří.

Gauck zároveň vyzval studenty na přednášce k tomu, aby si nastudovali například situaci Portugalska před vstupem do EU. „Jaká je tam situace? A jak to bylo před EU? Absolutní chudoba a hrozná situace. A dnes jsou ty státy v blahobytu. Je potřeba to mít na paměti,“ apeloval obecně na Čechy.

Gauck: EU přežije, jen se musí změnit

Podle Gaucka EU přežije, i když částečně rezignovala na hledání kompromisu mezi východními a západními státy nebo na hledání dostatečně ambiciózních řešení, například v oblasti migrace.

„Spousta občanů naráží na Brusel, který přebírá více pravomocí, než chtějí. A narážejí na byrokratickou elitu a rozhoduje o něčem, o čem občané nehlasovali. Na jednom konci debaty máme proud, který chce prohloubení EU a „státy evropské“, druhé hlasy chtějí EU jako koordinační centrum samostatných států,“ uvedl Gauck. A dodal, že doufá v jakousi třetí cestu s kompromisem.

Potřebujeme společná řešení pro malé i velké země, více spolupráce a více rozhodnosti, to je třeba potřeba u migrace. Musíme kontrolovat přistěhovalectví, ale nechceme vytvářet nové vnitřní hranice. Ani nevím, jak by to mohlo jít,“ řekl na přednášce s tím, že Evropě chybí razantnost v rozhodnutích a vynucování dříve dohodnutých smluv a pravidel. Jako příklad uvedl nynější spory o rozpočet Itálie, kdy EU poprvé v historii odmítla plánovaný rozpočet země.

„Čeká nás zkouška“

„Volby EP bude ta největší zátěžová zkouška EU, takřka všude jsou populistické a radikální strany, které se někde dostávají i k moci,“ předvídá Gauck. Podle něj to ovlivní i skutečnosti, že východním zemím, jako je Česko, chybí třeba zkušenosti s integrací cizinců.

„Střední Evropa nemá velké zkušenosti, jak nakládat s cizinci, a lidé neví, proč by tam měli žít cizinci a migranti jako třeba ve Francii. Přitom tam získali své místo ve společnosti a vznikl pocit, že cizinec nemusí být hrozbou. Ale na východě se lidé obávají něčeho, co neznají, a mají antipatii, protože je tam cizinců málo,“ myslí si Gauck.

Joachim Gauck, prezident Německa v letech 2012 až 2017, vystoupil v pondělí v Praze před studenty Karlovy univerzity poté, co převzal mezinárodní Cenu Karla IV., kterou uděluje univerzita a město Praha. Ocenila tak jeho přínos česko-německým vztahům a to, že se celý život zasazoval o lidská práva. Význam EU a její přínosy pro svobodu a demokracii vyzvedl i v rámci děkovného projevu. Uvedl také, že věří, že odchod Velké Británie z EU nezmění nic na její přitažlivosti.

Milisu ( 22. ledna 2019 08:03 )

Ať táhne kázat jinam pan president, příklad migrace ve Francii??? Neví co mluví Francouzi pracuju na cmoudy, ty pouze delaj bordel, ale pracovat nikdy nebudou. /jejich víra jim to nedovoluje/, keci a keci, Francie a je nezvládá, ani policie nemůže do různých čtvrtí, bojí se tam jen projet autem, tak co nám tady maže med nacek,. Tohle my tady nechceme! Pryč z EU jako Británie. Lepší spojenectví s Ruskem, než pod nadvládou EU!

HeliSvo ( 21. ledna 2019 21:20 )

Je mi starého pána líto, asi mluví z hladu. Od Mnichova, přes rok 1945 a 48, přes rok 1968 - vždycky nás evropské "demokracie" hodily přes palubu. Zatímco žraly z kolonií, kde přišly bezpracně ke stovkám miliard USD, my tu dřeli na svém, za své ale pro cizí pány. Tak ať ty miliardy vrátí "rozvojovým" zemím, které vyplundrovaly a bude konec migrace. Banda úředníků bez nejmenšího rozhledu a sebereflexe nám bude kázat, jak máme žít? Ani náhodou. Jsou už daleko horší, než bylo proklínané RVHP. Kam jsme to jen vlezli.....

pomnenka ( 21. ledna 2019 21:04 )

Doporucuji staremu panovi sundat ruzove bryle at se podiva kam nas s Merkelovou zavedli.

poky-f ( 21. ledna 2019 20:00 )

ODPORNÁ sestava ! Němec, komunista , Pirát !!!

jana999 ( 21. ledna 2019 19:56 )

jen aby nás eu nevlekla do další světové války, nějak mi přijde, že se historie opakuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa