Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

„Korumpování“ seniorů před volbami? Do Maláčové u důchodů šije Skopeček, brzdí ji i Schillerová

Autor: Dagmar Machotová - 
21. května 2021
05:00

Necelých pět měsíců před volbami se vládní strany předhánějí v tom, kdo důchodcům přilepší. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl přidat seniorům 650 korun měsíčně. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ho o stovku trumfla a navrch přihodila debatu o jednorázovém příspěvku, jakési obdobě loňského „rouškovného“. Ministryně financí Alena Schillerová za (ANO) krotí zápal sociálních demokratů rozdávat předvolební dárky, Blesk Zprávám řekla, že o částce a způsobu se bude teprve jednat. A opozice má zase široký prostor ke kritice, poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček zmínil dokonce korumpování seniorů.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v rozhovoru pro Seznam Zprávy Byznys potvrdila, že by ráda přidala důchodcům 750 korun měsíčně. Preferuje trvalé navýšení penzí a na příští rok chce nad rámec valorizace (450 korun) přidala tři stovky navíc. O konkrétním návrhu se bude ještě jednat na koaliční radě. „Senioři jsou priorita, ale o způsobu a částce bude vláda ještě jednat,“ řekla Blesk Zprávám ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Opozice zuří, ekonomové varují 

„S blížícími se volbami bude růst snaha zkorumpovat naše seniory. Nečekám, že by tato čísla byla konečná ve snaze zachránit volební výsledek. Jak pan premiér, tak ministryně Maláčová se teď budou předhánět v číslech, řekl Blesk Zprávám poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Vadí mu, že vláda nehraje se seniory „fair play“ a zajímá se o ně jen, když se blíží nějaké volby.

Nikdo z ale neřekne, kde se na to vezme. Nejsou schopní připravit penzijní reformu, která by zajistila udržitelnost penzijního systému a možnost přidat stávajícím důchodcům aniž by ohrozili důchody dnešních třicátníků a čtyřicátníků,“ dodal Skopeček.

Video  Epicentrum - Jana Maláčová  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Tohle jednorázové přidávání nic neřeší. Tady se už třicet let plánuje důchodová reforma, ale pořád žádnou nemáme. Jenom se vždycky před volbami začnou jednorázově zvyšovat důchody. Tím nechci říct, že si senioři ty peníze nezaslouží, ale systémově to není dobře,“ řekl Blesk Zprávám ekonom Dominik Stroukal.

Piráti: Musíme se chovat odpovědně

Piráti podporují zákonnou valorizaci ve výši 450 korun měsíčně. „Rozpočtová situace státu je mimořádně špatná a pokud chceme zajistit důstojné důchody dnešním padesátníkům, tak je potřeba chovat se rozpočtově rozumně,“ řekl Blesk Zprávám poslanec Mikuláš Ferjenčík. Dodal, že předložená důchodová reforma je součást předvolební kampaně Maláčové a nelze ji do voleb projednat ve Sněmovně.

Důchody jako předvolební téma

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová považuje návrh Maláčové za atraktivní předvolební téma pro vládní strany. „Je to zajímavá náhoda, že vždy před volbami se zvyšují důchody, letos navíc na dluh, protože jsme extrémně zadlužení,“ řekla Blesk Zprávám Pekarová. Podle ní se dají najít i jiné způsoby jako třeba příspěvek na sociální nebo terénní služby, aby senioři mohli žít co nejdéle doma. „Ale to není tak atraktivní, jako 750 korun navíc,“ uzavřela Pekarová.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky nedává smysl řešit zvyšování důchodů pro rok 2022 nyní. „Pojdme si reálně říct, jak se bude vyvíjet inflace. Odhadovat ji v polovině května je střelba od boku. To, že z toho paní ministryně dělá předvolební téma, chápu, protože už nic jiného nemá, ale měli bychom se držet reality,“ řekl Blesk Zprávám Jurečka.

Jako předvolební dáreček hodnotí navýšení nad rámec valorizace i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Je to jednoznačně předvolební dáreček, který není z vlastních peněz. Ani ministryně Maláčové, ani sociální demokracie, ani vládní koalice. Cokoliv jde na nad zákonnou valorizaci se přičítá k dluhu České republiky, který budou muset splatit další generace,“ varuje Sobíšek. 

Komunista Dolejš: Je to soutěž, kdo dá víc

Podle Jiřího Dolejše z KSČM je to trochu soutěž, kdo před volbami důchodcům přidá víc. „Je logické, že když chce někdo přidat, tak by měl říct také tu částku a zdroj, ze kterých to chce financovat,“ řekl Blesk Zprávám Dolejš a dodal, že pokud by měl návrh logiku a rozpočet to utáhne, tak by ho KSČM  podpořila. 

MAMKA2316 ( 26. května 2021 09:51 )

TOP A PRAVICE nevolitelní pro Moravu a Slezsko, Milan Šmid, 26.05.2021 9:33:39
- Po obdržení tohoto mailu, velice rád přeposílám. To co je dole napsané, sice neobsáhne jedna strana, ale pokud budeme každý volit jednu ze 4 stran podle toho, která se nám nejvíc zamlouvá a to je : 1 - ANO (ekonomika), 2 - SPD Tomia Okamury (konec nepracujícím vyžírkám,migrantům a EU) 3 - Trikolóra- (obnova školství , suverenita státu a podpora občanů) 4 - a KSČM (aspoň nevyrypují s kravinami a pracují pro občany), 5 - event. jestli vznikne Šlachtova strana Právo Opatrně s ČSSD, protože dobře víme kdo v ní je, a že pracují především pro sebe ( Hamáček, Poche, Petříček ) a jsou ochotni jít i proti občanům tak komplet odstavíme ODS, TOP 09, STAN a Piráty !!!!!!!!!!! A minimálně 2 z těchto stran pošleme do pekel a ty další 2 strany nepřelezou přes 10 a budou se třepat a stiskat palce, aby nedopadli jako TOP a STAN. A budou z toho tak vydření, že s nimi vyběhli důchodci, že jim každé oko poleze na jinou stranu a dostanou z toho takový průjem, že ho nezastaví ani vlak živočišného uhlí ! TAK DO TOHO DŮCHODCŮ Chcete opravdu změnu k lepšímu? A proto důchodci vzhůru k volbám a vykopejme tuto ver?ež ;-) Než vám volební právo SEBERE BARTOŠ -Piráti, p. ADAMOVÁ - PEKAROVÁ z TOP 09, jak už kolikrát avízovali ! DO VOLEB DŮCHODCI! Toto si mezi sebou rozesílá 3 000 000 důchodců!!! Návod, jak se zbavit parazitů a rozkrádačů tohoto státu kteří nás jen

luder ( 23. května 2021 08:04 )

Důchodci po zaplacení bydleni a léků nemají téměř na jídlo! Ceny v Česku jsou nejvyšší v Evropě a důchody nejnižší! Ta Pirátská verbež a spol. chce ožebračit náš lid,
a postupně předávat naši zemi migrantům! Migranti jsou pro Piráty prioritou!

Ievice-je-smegma ( 22. května 2021 18:45 )

Čím starší, tím blbšjší. Stačí přidat pár stovek na důchodu a jsou zkorumpováni.

wenzel trousil ( 22. května 2021 18:11 )

Kolik stal za Kalouska mobil Huawei , Samsung? Kdo si ho mohl dovolit? A dnes , za ALenky Schiler??? He? Nebo Skoda Enyag?

wenzel trousil ( 22. května 2021 18:06 )

To je jen muj exkrement,,,tak ho berte!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa