Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Dárečky“ pro důchodce: Maláčová chce 750 korun. „Jděte do p*dele,“ čílí se Topolánek

Autor: simao - 
20. května 2021
11:29

Jak ekonomové v dubnu pro Blesk Zprávy odhadovali, tak se nyní i děje - vládní představitelé přichází s návrhy, jak přilepšit důchodcům, kteří mají pro příští rok dostat ze zákona 450 korun navrch díky valorizaci. Andrej Babiš (ANO) nejprve tasil částku 650 Kč, čímž by důchodci dostali dvě stovky navíc. Jana Maláčová (ČSSD) ho nyní „trumfla“ a nadhodila částku 750 Kč.

Průměrný důchod činí 15 336 korun, vzrůst by měl do příštího roku na základě zákona o 450 korun. A to díky valorizaci. Jenže ekonomové očekávají, že vláda bude chtít početné voličské skupině „přisypat“ ještě nějakou tu stovku navíc.

S ohledem na koronakrizi se patrně nedá očekávat, že by průměrné přidání vzrostlo na 900 či 839 korun jako v posledních dvou letech. Již nyní se však objevují návrhy, o kolik by si v průměru měli senioři polepšit. Létají částky jako 650 či nově 750 korun.

Maláčová: Přidejme 750 korun

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Seznam Zprávám potvrdila, že by stála o přidání ve výši 750 korun. Odmítla, že by to měl být „poslední večírek před volbami“.

„Ne, to má být snaha o to ukázat, jak na tom čeští důchodci jsou, přestože jsme v minulých letech rekordně navyšovali důchody. Průměrné tempo bylo 900 korun měsíčně. My se snažíme tempo růstu důchodů udržet tak, aby si lidé, kteří jsou v penzi, nemuseli počítat opravdu každou korunu. Takže žádný večírek, ale podstatná debata o tom, jak zachovat životní úroveň penzistů,“ uvedla Maláčová.

Topolánek: Jděte do p*dele

Jenže tohle přidávání důchodcům se nesetkává s pochopením u části opozice. Označuje to za „předvolební dárečky“. Maláčová ostatně nevyloučila, že jednou z variant, jak seniorům přilepšit, je opět jednorázové rouškovné - přestože kolem jednorázových pěti tisíc bylo v minulém roce hodně povyku.

„Sbalte se a jděte do p*dele, drahá, předrahá vládo. Do voleb ať dovládne 15 občanů náhodně vybraných losem. Bude to tisíckrát levnější a nebude to ani o chlup míň efektivní,“ rozlítil se na twitteru expremiér Mirek Topolánek u návrhů ministryně.

Maláčová přitom připouští: „Rouškovné je stejně jako valorizace legislativní změna a myslím si, že už by to technicky nebylo proveditelné (...) Jednorázová částka je fajn, šli jsme tou cestou minulý rok během výjimečného stavu kvůli pandemii, nicméně dlouhodobě výhodnější pro všechny naše seniorky a seniory je právě ta menší ′každoměsíční′ částka, která jim zůstane nejenom jeden rok, ale všechny ty další roky.“

Pro přidání seniorům měsíčně se proto vyslovil i premiér Andrej Babiš (ANO). „V příštím rozpočtu budeme myslet na naše důchodce a předpokládám, že v roce 2022 náš návrh bude, abychom překročili průměrný důchod 16 tisíc,“ uvedl ve svém pořadu Čau lidi. Průměrný důchod by tak měl dle Babiše narůst pro příští rok o 650 korun.

Kovanda: Chtějí si předejít početnou skupinu voličů

Že bude mít vláda tendence seniorům přidat, aby se u nich před volbami dobře zapsala, na to narážel v reakci pro Blesk Zprávy i ekonom Lukáš Kovanda. 450 korun v průměru navíc totiž vypadá oproti částce 900 korun nelichotivě.

„Vláda se tomu bude podle mého soudu nějakým způsobem snažit předejít ještě před volbami, aby si tuto loajální a početnou skupinu voličů naklonila. Je možné, že se bude opakovat něco, jako bylo rouškovné, a můžeme se dočkat rouškovného číslo 2. Zdůvodnit by se dalo právě tím, že přidání, které dle valorizace přichází na 450 korun, je příliš málo, důchodci prochází též těžkým obdobím, a že se jim proto něco nad rámec valorizace z veřejných peněz opět přidá,“ řekl Kovanda Blesk Zprávám.

Ekonomové příliš nevěří, že by totiž vláda stihla prosadit důchodovou reformu, kterou Maláčová připravila. Tento týden vyšlo najevo, že na legislativní radu vlády půjde její návrh až 1. července. Volby do Sněmovny se uskuteční již 8. a 9. října.

Video  Epicentrum - Jana Maláčová byla hostem v pořadu Blesk.cz 12. května. Mluvila o důchodové reformě  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

TuJaBlKo ( 20. května 2021 18:30 )

Takže Špidla (ČSSD), který má důchod 200.000,-Kč měsíčně bude mít 200.750,-Kč měsíčně.

kuromrd ( 20. května 2021 16:50 )

zelený mozek měl místo vládnutí jedinou snahu a to opíchat nějakou husičku ze sněmovny, to se mu nakonec povedlo, diskutabilní je to, zda byl sám

plusplus ( 20. května 2021 16:27 )

A vy jste už evidentně zapomněli co vyváděli odeesáci kam tuhle republiku dovedli že.R§zní Kocou­rkové,­Klau­sové,­Vondro­vé,To­polán­kové ,Dalíkové a další

Co udělala hamáček že chtěl jet do moskvy pro vakcínu?
Co to je proti totální likvidaci republiky za pravicových vlád

prodavačka měla za ods 13000 za čssd 28000 ale lidem se asi víc líbí těch 13000

grafty8 ( 20. května 2021 15:04 )

Lepší než přivadrovalec ze Slovenska s předkem běloruskou.

grafty8 ( 20. května 2021 14:52 )

Bezprověrkov ANOduo Vráťa a Péťa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa