Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Peníze za karanténu: Na co zaměstnanci dosáhnou? Izolačka od Maláčové přehledně

Video se připravuje ...
Autor: Tomáš Belica - 
10. února 2021
17:55

Zůstaň doma a o peníze se nestarej… Ministryně práce Jana Maláčová (39, ČSSD) prosadila – zatím na vládě – příspěvek, aby nakažené motivovala jít do karantény a hlásit své kontakty. Podle výše platu mohou lidé dostávat až 3700 korun za deset dní v izolaci. Pomůže to?

Zatímco v lednu do karantény nastoupilo téměř 77 tisíc lidí, s novým lákadlem by se jejich počty mohly zvednout až čtyřnásobně. Motivovat by je k tomu měl speciální příspěvek, který v pondělí schválila vláda a kterému ministryně práce Jana Maláčová říká Izolačka.

„Tenhle mimořádný bonus ve výši 370 Kč denně pomůže lidem chovat se zodpovědně. Konečně!“ napsala na svůj twitter.

Pokud bonus projde i parlamentem a přes prezidenta, lidé by ho mohli pobírat už od března do konce května společně s náhradou mzdy.

A to se vyplatí

Za 10 dní karantény by tedy šlo o 3700 korun. Celková částka by ale byla zastropována a nesměla by překročit 90 procent jejich průměrného výdělku. Ministerstvo věří, že Izolačka pomůže skoro 1,4 milionům zaměstnanců, hlavně těm, kteří berou kolem 27 tisíc hrubého. Těm by prý měla výpadek příjmů prakticky dorovnat.

„Když máte výplatu do 28 tisíc, tak nepřijdete ani o korunu. Čím víc vyděláváte, tím víc budete (na nemocenské – pozn. red.) tratit. Ale když budete mít 29 tisíc, budete (s Izolačkou – pozn. red.) tratit asi jen tři stovky. A to se dá,“ řekla Blesku Maláčová.

Kdo je bez nároku?

Na Maláčové Izolačku nedosáhnou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Pro ně vláda chystá zvýšení kompenzačního bonusu ze současných 500 korun na den na tisícovku.

Nárok nemají ani lidé, pokud by je do karantény poslali lékaři do pěti dnů od návratu ze zahraničí, kde nepobývali pracovně. Výhodou Izolačky pak je, že se příspěvek nedaní, nepodléhá exekuční srážce a nemá vliv na výši dalších dávek, které jedinec pobírá.

Izolačka od Maláčové: Rozdíly podle příjmů. Na kolik si přijdou zaměstnanci při karanténě? Izolačka od Maláčové: Rozdíly podle příjmů. Na kolik si přijdou zaměstnanci při karanténě? | Infografika Blesku, MPSV

Ekonom: Bohaté to doma neudrží

370 korun za každý den? Tak to podle šéfekonoma společnosti BHS Štěpána Křečka může motivovat k tomu, aby šli do karantény, jen ty s nejnižšími příjmy.

„Pro lidi, které tím, že nebudou chodit do práce, by přišli o více peněz, to tolik motivační není. Je tedy jasné, že vláda cílí především na chudší skupiny a že to nebude mít dopad na celou společnost,“ řekl Blesku.

Ideálním řešením by podle něj bylo určité procento z jejich standardní mzdy. „Můžeme se bavit, jestli 80 nebo 90 procent z toho, co normálně pobírají, aniž by se zastropoval jejich příjem tak, jak je to u standardní nemocenské. V opačném případě si mnoho lidí raději vezme dovolenou, aby nepřišlo o peníze, anebo v horším případě pracují, i když by správně neměli," uzavírá Křeček.

Maláčová pro Blesk: Dát víc? Proti bylo ANO i zaměstnavatelé

Blesk: Skutečně 370 korun na den bude lidi motivovat, aby zůstali doma a hlásili své kontakty?

Maláčová: „Pomůže to lidem, kteří mají hrubý příjem zhruba do 28 tisíc. Ti při tom desetidenním výpadku budou na tom, co vydělávají normálně. Když se podíváte, že dvě třetiny lidí mají méně, než je průměrná mzda, to znamená 34 tisíc, tak to naprosté většině zaměstnanců a dohodářů hodně pomůže. A nám to pomůže pohnout s problémem, že lidé nechodí kvůli finančnímu propadu na testy a do karantény.“

Proč nešlo zvýšit nemocenskou, nebo Izolačku třeba na pětistovku za den?

„Protože to nechtěli zaměstnavatelé a nechtělo to hnutí ANO.“

OSVČ na Izolačku nárok nemají?

„Ne, těch se týká kompenzační bonus (z ministerstva financí – pozn. red.). Toto se týká zaměstnanců a dohodářů.“

Věříte, že to projde parlamentem?

„Ve čtvrtek to jde do Sněmovny a mělo by to projít hladce. Příští týden bych ideálně chtěla (přesvědčit – pozn. red.) Senát. V každém případě bych to chtěla stihnout k 1. březnu.“

adeso ( 10. února 2021 19:38 )

tuhle bábu srazit ze schodů. Peníze rozdá kde komu vyču---- a nikde to nic nepřinese.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa