Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Jsem ochotný zemřít.“ Exministr drží protestní hladovku kvůli Zemanově kandidatuře

Autor: Pavel Ryšlink - 
6. listopadu 2017
06:27

Až do naprosto fatálního konce hodlá držet hladovku někdejší disident a první český polistopadový ministr vnitra Tomáš Hradílek (72) z Lipníka nad Bečvou. Protestuje tak proti kandidatuře Miloše Zemana na post prezidenta republiky.

Blesk: Jak jste přišel na myšlenku držet hladovku proti druhé kandidatuře Miloše Zemana?

Dá se říct, že jsem o tom uvažoval od loňského jara. Bylo to v podstatě poté, co mi zemřela manželka. Ona měla stejný odmítavý vztah k současnému prezidentovi jako já. Přemýšlel jsem o tom, co udělat, aby se v tom druhém funkčním období nestal prezidentem. 

Ono to tedy nesouviselo přímo s tím, že bych najednou ovdověl, protože já mám velmi početnou rodinu, dokonce jsem se na jaře seznámil s jednou velmi milou paní, takže bych to rozhodně necharakterizoval, že je to nějak součást mého žalu. Ano, bylo smutno, ale teď už život prostě běží dál. Na světě se mi velice líbí, to platí.

Na druhé straně jsem si ale stále vědom toho, že jsem občan země, a mám zájem prostě jako zodpovědný člověk pohlídat věci, aby se trvale nezačaly ubírat nesprávným směrem.

A bohužel vidím ten vývoj, připomenu například současné parlamentní volby do Poslanecké sněmovny, a když vidím, že by ta situace, která vzešla po těch parlamentních volbách, byla ještě jištěna druhým pilířem typu Miloše Zemana, tak jsem si řekl, že to prostě nejde. Že je potřeba, aby Miloše Zemana někdo kompetentní a moudrý a prozápadně smýšlející nahradil, vystřídal. Je v tom i jakýsi aspekt, že bych si skutečně, tak jak teď prezidenta Zemana vnímám, nedokázal představit, že by byl hlavou státu při stém výročí založení republiky. To ve mně vyloženě vyvolává jakési nechutenství.

Blesk: Proč jste nezvolil méně drastickou formu protestu?

Přemýšlel jsem, jak dosáhnout toho, aby mé vyjádření nesouhlasu mělo co největší účinnost. A fakt je ten, že toto byl jeden z aspektů, vyhlásit hladovku. Protože sám to znáte, kdyby třeba ten můj článek vyšel bez té poslední věty, kdy jsem oznámil, že jdu na hladovku, a to myslím naprosto vážně, tak by to zdaleka nepřitahovalo média. A já mám obrovský zájem, aby se o tom veřejně diskutovalo. Protože je stále ještě čas. Je ještě sedmdesát dní do voleb prezidenta. A je potřeba zaktivizovat veřejnost, protože vidím na rozdíl od loňského roku, kdy byly velké akce při příležitosti 28. října, tak letos prakticky není nic. Přitom je prezident jeden a tentýž.

Blesk: Váš krok by měl tedy hlavně zaktivizovat veřejnost?

Řekl jsem si, že je potřeba nějaký zásadní impulz.  A ten zásadní impulz je skutečně ta moje hladovka, kterou jsem rozhodnutý dotáhnout až do konce, tedy i do úmrtí. Jednoznačně. Jinak by to nemělo svůj význam a já to beru tak, že celý život jsem si byl vědom toho, že nastávají někdy situace, kdy je třeba přinášet různé oběti. A já to budu brát tak, že pro tuto zemi, kterou mám velice rád, pro svoje děti a pro všechny lidi, co tady žijí a také smýšlí rozumným způsobem, tohle je jistá oběť, která může sehrát pozitivní roli v tom smyslu, že pan prezident nebude už podruhé zvolen.

Protože bez takových podobných akcí je podle mého názoru vysoká pravděpodobnost, že v součinnosti s panem Babišem a těmi ostatními se dostane minimálně do druhého kola. A taky je dosti dobře možné, protože ještě jsou v záloze připraveny kýble špíny, že by to mohlo v tom druhém kole dopadnout špatně.

Je mi jasné, že jak Moskva, tak Peking mají enormní zájem, aby Miloš Zeman dál pokračoval. Tudíž se na to dívám tak, že ti experti, volební, předvolební, že to je velký tým profesionálů, který umí svoji práci. A nejsou to jenom naši lidé, ale jsou to i jejich lidé z těch velmocenských zemí, které jsou na tom zainteresované. Však BISka to jasně řekla, jak je to tady prolezlé.

Blesk: Co na to říkají vaši příbuzní, že to hodláte hnát až do extrému?

No děsí se, to víte, že jo. Jsou z toho smutní. Oni to chápou, ale znají mě a ví, že když do něčeho jdu, tak to dotáhnu do konce. Jsou z toho nesmírně smutní a pokouší se mne od toho odrazovat. A nejen teda ti mí příbuzní, ale i většina známých. Shodou okolností zrovna dneska dopoledne jsem měl rozhovor s Petrem Pithartem, který na mě také v tomto duchu působil, ale nezabralo to v žádném případě. A cítil jsem, že má k tomu mému počinu, i když s ním nesouhlasí, jistý respekt a jisté sympatie.

Blesk: Pokud byste hypoteticky těch sedmdesát dní, co je do voleb, vydržel na živu...

 To nevydržím!

... a Miloš Zeman se nevzdal kandidatury a byl zvolen, pokračoval byste dál v hladovce nebo ji ukončil?

Tak za prvé, sedmdesát dní opravdu nevydržím. Mimochodem, já mám stejně jako prezident Zeman cukrovku druhého typu. Takže to není žádná švanda. Nebudu předbíhat vývoj, ale prostě jak už by se stal prezidentem, je vyloučeno, abych se toho případného zvolení dožil.

Blesk: Plánujete se i přímo setkat s Milošem Zemanem?

Ve středu bude prezident v Lipníku a já se s ním chci setkat. Pokud budu zdravotně fit, tak na to náměstí v každém případě půjdu.

Video  Okamura na Hrad? Nevyloučil kandidaturu ani podporu Zemana  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa