Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Chci vyhrát. A spojovat Česko.“ Drahoš s manželkou odnesli na vnitro podpisy

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. listopadu 2017
11:16

„Nejsem politolog, ani nejsem věštec. Jdu do toho, abych vyhrál. A věřím, že se dostanu do 2. kola.“ S těmito slovy dnes vykročil směrem k prezidentské volbě profesor Jiří Drahoš. A učinil důležitý krok své kampaně. Na ministerstvo vnitra totiž spolu se svými podporovateli přinesl podpisy, které mu zaručují oficiální kandidaturu. Drahoše v sychravém pražském ránu doprovodila manželka Eva. 

Věcí, se kterými jde do voleb, je prý celá řada. „Moje pojetí výkonu funkce by bylo spojovat, nerozdělovat, nenálepkovat, ukotvit ČR v Evropě, jednoznačně deklarovat, že jsme součástí Evropy, Evropské unie. Naše spojenectví v rámci Severoatlantické aliance nám zaručuje bezpečí, Evropa nám zaručuje prosperitu,“ hlásil Jiří Drahoš poté, co na ministerstvu vnitra splnil všechny náležitosti a předal podpisy pod svou prezidentskou kandidaturu.  

42 krabic s archy, přes 142 tisíc podpisů

Krabic s petičními archy bylo 42. „Zasmáli se a říkali, že jsem jim přidělal práci. Ale v dobrém. Že tolik archů tady zatím ještě neměli,“ říkal Drahoš po návštěvě úředníků na vnitru. Přinesl celkem 142 157 podpisů.

Sesbíral jich více než 157 tisíc, ale část vyřadil kvůli nesrovnalostem. Dobrovolníkům, kteří pomáhali sbírat podpisy. „Já nikoho ze soupeřů nepodceňuji, jsoui to všichni lidé, kteří se rozhodli jít do té volby stejně jako já, takžejá jejich rozhodnutí respektuji. Ale du do toho ale jako Jiří Drahoš, ne jako Antikdokoliv. Jdu do toho za sebe,“ říkal Drahoš.

Video  Drahoš překvapil úředníky na vnitru: Prý jsem jim přidělal práci  - Jaroslav Šimáček, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Profesora Drahoše, jednoho z hlavních rivalů Miloše Zemana, před budovu doprovázela manželka Eva Drahošová. A také jeho podporovatelé.

„Určitě logicky nejlepší výchozí pozici má v takové situaci stávající prezident. Jednak ho zná každý, to je celkem jasné, lidé měli čtyři roky na to, aby poznali , jak vykonává funkci. Určitě obecná známost pana prezidenta je jedním z důvodů, proč má z mého pohledu nejlepší výchozí pozici. Ale to neznamená, že do toho nejdu, abych vyhrál. Jdu do toho, abych vyhrál,“ říkal Drahoš.

Zříkat se podpory? Nesmysl, říká Drahoš

Na podporu Drahoše se však ozvali i Starostové a nezávislí (STAN) a vyzvali další strany, aby učinily totéž. „Neobcházím stranické sekretariáty se žádostí o podporu, ale nevidím důvod, proč bych se zříkal podpory parlamentních politických stran, pokud je mi vyjádřena. Ty strany dobře vědí, že já nikdy nebudu jejich politickým kandidátem. Já kandiduji jako nadstranický kandidát, ale bylo by nesmyslné se zříkat takovéto podpory,“ komentoval to dnes Drahoš.

K Zemanovu rozhodnutí, že nebude chodit do předvolebních debat, na dotaz Blesk.cz Drahoš uvedl: „Je to rozhodnutí pana prezidenta, které já těžko mohu jakkoliv zvrátit. Nevím, jestli pan prezident opravdu dodrží to, že třeba ve 2. kole, pokud se do něj probojuje, že také nebude chodit do prezidentských debat. Ale v principu s tím nemám problém. Je to jeho rozhodnutí. A to rozhodnutí a jeho dopad vyhodnotí zejména voliči.“

Zemana chválil za cesty po Česku

„Chci skutečně sloužit této zemi a jsem přesvědčen o tom, že musíme všichni zabojovat nejenom za tuto republiku, ale i za lepší, bezpečnější Evropu. Jsem také přesvědčen, že náš hlas by měl být slyšen, že bychom měli být tam, kde se o věcech rozhoduje,“ apeloval předtím Drahoš před dodávkou se svazky podpisových archů.

Drahošovi jde prý mj. o důstojnou reprezentaci Česka v zahraničí. Současnou hlavu státu však také chválil za to, jak přistupuje ke svým domácím cestám. „Oceňuji na Miloši Zemanovi, že jezdí po regionech, že celou dobu svého mandátu se baví s lidmi, debatuje s nimi, poslouchá jejich názory. Otázka je vždycky, co si z toho prezident nebo ten člověk vybere a co těm lidem říká. Ale to, že má kontakt s občany, považuji za správné,“ uvedl Drahoš, který nechce být pouhým „antizemanem“. Nekandiduje proti někomu, kandiduje za sebe, upozorňoval.  

Váží si Havla, imponoval mu Němec Gauck

Prezident má lidi nejen „konečně spojovat“, nenálepkovat je podle toho, jestli zrovna nesouhlasí s jeho názorem, moderovat a kultivovat politickou scénu, míní Drahoš. „Všichni budeme asi souhlasit s tím, že úroveň našich politických debat je mnohdy velmi tristní. Prezident by měl přispívat k té kultivaci a inteligentní moderaci,“ podotkl Drahoš.

Chtěl by však otevírat i celou řadu témat, ocenil však také dva exprezidenty. „T. G. Masaryk určitě a já si také vážím našeho prvního polistopadového prezidenta Václava Havla,“ pokračoval Drahoš s tím, že se mu líbilo také, jak funkci prezidenta v Německu vykonával Joachim Gauck, který dle něj „nemluvil planě ke každodenním politickým drobnostem, ale když se na německé scéně vyjádřil, tak to něco znamenalo“.

Video  Na chatě u Jiřího Drahoše: Posekal trávu a prozradil, jak shání miliony na boj o Hrad.  - Václav Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Vláda by důvěru mít měla, vzkázal Drahoš

Drahoš se před budovou ministerstva vnitra v Praze na Pražského povstání vyjádřil i k aktuální politické situaci. Povolební dění teď má v rukách prezident a také Drahoš je zvědavý, jak bude pokračovat. „Já jsem člověk, který je přesvědčen o tom, že vláda by měla mít důvěru Poslanecké sněmovny. Samozřejmě není žádným neobvyklým modelem menšinová vláda, ale i menšinová vláda z tohoto pohledu by měla mít důvěru ve Sněmovně,“ míní Drahoš.

Zareagoval i na dotaz Blesk.cz, co říká na to, že Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše (ANO) jednáním o sestavení vlády a zároveň dal najevo, že kdyby to poprvé nevyšlo, právě Babiše pověří i podruhé. „Je to trochu nestandardní krok,“ připustil Drahoš. „Na druhé straně je korektní pověřit jednáním o vládě vítěze voleb a vítězem voleb je hnutí ANO, takže tohle chápu,“ podotkl.

Trestně stíhaný premiér? Snažil by se mu to rozmluvit

Babišovi přitom hrozí, že důvěru jeho menšinová vláda nedostane. V této souvislosti však Drahoš čelil i dotazu, zda by pověřil sestavením vlády člověka, který by čelil trestnímu obvinění. Policie sice požádala o vydání Babiše k trestnímu stíhání, po volbách se mu však opět obnovila imunita a musela by žádat Poslaneckou sněmovnu o vydání znovu.

„V takovéto situaci bych se snažil to tomu člověku maximálně vymluvit. Jednal bych s ním, debatoval o tom, jestli to musí být právě on, nebo jestli to nemůže být někdo jiný z té vítězné strany,“ komentoval to Drahoš. Nedokáže si představit, že by funkci premiéra mohl s plným nasazením vykonávat člověk, který se musí zabývat problémy s vlastní obhajobou, s trestním stíháním či řízením.

Horáčkovi se nepodepsal. Proč?

Michal Horáček si přitom při stejném aktu – předání podpisových archů ke kontrole a řádnému zaregistrování na vnitru – lehce postěžoval, že zatímco on podpisy pod archy svých rivalů Drahoše a Marka Hilšera přidal, od Drahoše se mu té cti nedostalo. „Ona to je poloviční pravda. Já jsem se panu Hilšerovi na petiční arch podepsal. Já jsem se rozhodl, že se podepíšu svým protikandidátům, pokud se s nimi u jejich petičního stánku setkám,“ vysvětloval Drahoš.

„Panu Horáčkovi jsem se nepodepsal. Mělo to jediný důvod. Ve chvíli, kdy jsme se setkali u stánků, které byly tehdy při té velké manifestaci na Václavském náměstí, tak já jsem s sebou – a omlouvám se – neměl občanku,“ upozornil na dotaz Blesk.cz Drahoš. Nebyl to prý záměr. „Pokud to pan Horáček považuje za nějaký faul nebo něco takového, tak to rozhodně tak míněno nebylo a já se mu omlouvám za to, že jsem se mu nestihl podepsat,“ dodal Drahoš.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
Nezadat ( 6. listopadu 2017 08:35 )

Tak by mě zajímalo co je na tom pravdy. --------------------------------------- vyděrač, buzerant a prznitel dětí - náš příští prezident? ------------------------------------------ Podle zápisků kpt. StB ing. Jana Šandy, 2. správa, řídícího důstojníka Drahoše, viz ÚSTR: Drahoš byl v roce 1985 získán Státní bezpečností pro spolupráci, záminkou k jeho získání byla jeho záliba v nezletilých chlapcích. Protože byl důvěrníkem StB, nemusel vstoupit do KSČ stejně, jako i jiní konfidenti StB , jeho řídící důstojníci ho poslali v roce 1985 na roční stáž do SRN. Jeho svazek byl skartován v prosinci 1989, krycí jméno Drahoše - "Bas", patrně proto, že zpíval ve sboru, někdo tvrdí, že "Akademik" Drahoš svým kolegům kradl nápady, proto má několik spoluautorství na různých patentech, existují svědectví: "Buď budu uvedený jako spoluautor nebo nebude žádný patent." Sluníčkáři byl vybrán pro snadnou vydíratelnost a poslušnost. Lidé z tvrdého bolševického jádra Charty mají k dispozici nejen kopii jeho skartovaného svazku StB, ale i další materiály ohledně jeho sexuální úchylky a ututlaných případů, také důkazy zahlazení jeho krádeží výměnou za nadstandardní výkony při spolupráci s StB a konečně vydírání kolegů ohledně spoluautorství na patentech. Donášel na všechny i na své kolegy z pěveckého sboru. Drahoš je opravdu činorodý, své nové šéfy sluníčkáře, nejen s Mašíny asi dost nazlobil. Oni ho chtějí vykreslit jako moudrého, národ spojujícího vědce, takového novodobého Masaryka a jako by nestačila jeho pochybná minulost i přítomnost, ještě si pouští hubu na špacír, on už se cítí prezidentem, tak mu narostla křídla.

Nezadat ( 6. listopadu 2017 08:32 )

A kdo ho kontroluje aby nefixloval?

pochcanycarmin ( 3. listopadu 2017 18:45 )

My zloději, lháři, podvodníci a ostatní levácká pakáž volíme soudruha Zemana!

levicove-smegma ( 3. listopadu 2017 15:33 )

My zloději, lháři, podvodníci a ostatní levicová špína volíme jedině soudruha Zemana!

alideda ( 3. listopadu 2017 15:11 )

xproc kurvo neukazes co je napsano bures kurva cesi uz pouzivejte hlavy tak tupy narod to se nevidi byly tam strany dobre cesi idioti co voli porad stejne do kola nemec se smeje tupy cech ma maslo za.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa