Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potáhne Okamura na Hrad? Zemana by obral o voliče, tvrdí průzkum

Autor: mah - 
5. listopadu 2017
13:20

Sněmovní volby jsou za námi a Česko se pomalu chystá na ty prezidentské. Těm se věnuje i Institut pro Demokracii 21 se svou internetovou hrou Prezident 21, které se zúčastnilo již přes 200 tisíc lidí. Institut z nich nyní vybral vzorek více než 42 tisíc potenciálních voličů. Na základě jejich odpovědí pak hodnotil, kteří kandidáti společně nejčastěji sdílí voliče. Zjistil tak, že například Jiří Drahoš s Michalem Horáčkem sdílejí skoro polovinu voličů. A že v případě kandidatury Tomia Okamury by se mohl Zeman docela zapotit. 

Ve hře Prezident 21 má každý účastník tři kladné a jeden záporný hlas - ty může rozdělit mezi potenciální kandidáty (označí tak, koho by viděl na Hradě rád a naopak koho ne).

„Překvapilo nás, že 14 procent lidí, kteří hlasovali pro Miloše Zemana, dalo svůj hlas také jeho největšímu rivalovi Jiřímu Drahošovi. Kromě Tomiu Okamurovi dávají podporovatelé Zemana hlasy i Miroslavu Sládkovi, a to 18 procent z nich,“ komentoval preference ředitel institutu Demokracie 21 Ondřej Koutský.

Okamura dostal hlas od 18 procent lidí, kterým se sympatický zdá i Zeman. Zdá se, že současný prezident tak má poměrně věrnou základnu a příliš jiných politiků mu jeho voliče neodláká. Mnohem větší přelivy by však mohly nastat jinde.

Podporovatelé Drahoše často volí i Horáčka

Velká shoda totiž panuje mezi dvěmi nejsilnějšími protikandidáty současného prezidenta. Takřka polovina lidí, kterým je sympatický Jiří Drahoš, dala kladný hlas i Michalu Horáčkovi. „Překryv voličů Drahoše a Horáčka vychází primárně z toho, že oba jsou proevropskou a demokratickou variantou současného prezidenta,“ vysvětluje Lukáš Linek ze Sociologického ústavu Akademie věd České republiky. Svou roli podle něj hraje i to, že jde o nejsilnější protikandidáty.

Oba dva navíc sdílí mnoho voličů s dalším kandidátem, který působí podobně. 23 procent podporovatelů Drahoše a 22 procent podporovatelů Horáčka totiž zároveň vyjádřilo podporu i Markovi Hilšerovi. Podle politologa to ale neznamená vyšší šance pro kandidáta, který nedávno oznámil, že pro svou kandidaturu nesehnal potřebných 50 tisíc podpisů od občanů a do prezidentských voleb ho tak vyšlou senátoři. „Určitý překryv s dalšími kandidáty je jen důsledkem volebního systému, který uvedený projekt používá,“ vysvětluje Linek.

Kandidatura Okamury by Zemanovi mohla ublížit

Ve hře Prezident 21 má totiž každý účastník tři kladné a jeden záporný hlas, k určitému překryvu tak podle politologa docházet musí. Jako významnější hodnotí překryv voličů současného prezidenta a Tomia Okamury. „Z průzkumu veřejného mínění vyplývá, že stoupenci Zemana jsou zároveň pozitivně nakloněni k Okamurovi. Tady si dovedu představit, že by Zemanovi mohl určité procento hlasu odebrat,“ vysvětluje.

„Polarizace Zeman vs. Drahoš a Horáček má v české společnosti různé stupně a u některých voličů ani o polarizaci není možné hovořit. Pro některé voliče je Zeman zlo, odmítají ho a uvažují o podpoře Drahoše či Horáčka; pro další je naopak Zeman výborný prezident a nikoho dalšího nezvažují,“ vysvětluje politolog.  Podle něj tak není překvapivá ani 14procentní podpora Zemanových voličů Drahošovi a obráceně.

Nejvíce polarizuje současný prezident

Zajímavý může být i pohled na to, kteří kandidáti dostávají nejvíce negativních hlasů, které hra umožňuje udělovat. Ten ukazuje, že nejvíce polarizujícími postavami mezi současnými kandidáty jsou především současný prezident Zeman a textař Horáček.

Miloš Zeman totiž vadí více než 77 procentům podporovatelů Horáčka. Cítit ho nemůže ani 72 podporovatelů lékaře Marka Hilšera a více než 71 procent podporovatelů Jiřího Drahoše. Tím však výčet nekončí, včetně tří jmenovaných kandidátů totiž Zemana jako prezidenta nechce nadpoloviční většina podporovatelů 8 různých kandidátů na hrad.

Druhým v pořadí je v tomto ohledu textař Michal Horáček. Přesto ve srovnání se současným prezidentem nevychází zdaleka tak špatně. Vadí totiž 40 procentům podporovatelů právě Zemana. Pro podporovatele dalších často zmiňovaných kandidátů ale už takovým problémem není. Vadí sice i 37 procentům podporovatelů Tomia Okamury, u toho ale není jisté, zda bude kandidovat. Jako nepředstavitelný Horáček přijde jen 8 procentům podporovatelů Drahoše a 7 Hilšera.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
europa ( 7. listopadu 2017 08:17 )

europa ( 7. listopadu 2017 08:14 )

krkonos-500 ( 6. listopadu 2017 20:00 )

Nejhorší prezidenti CS/S/R: Milouš Prasečí hlava Hácha Masaryk

zada ( 6. listopadu 2017 08:28 )

Pane Okamura, možná to vypadá nadějně, ale národ vám to neodpustí. Měl byste počkat až do dalšího období. Pak vaše šance budou velmi vysoké. Mimo Prahu mají prezidenta zemana lidi velmi rádi, a pro Vás hlasy nedají, i když si to myslíte. Většina národa to bude brát opravdu tak, že chcete oslabit Zemana, a i když nevyhrajete a protikandiát bude někedo jiný,tak vám to z fanoušků Zemana nikdo neodpustí. Myslím, že byste se měli v SP krotit a vyčkat. Šance máte velké, ale až tak za těch 5 let. Až ukážete co pro stát uděláte v PS. Zdravím.

aIIahakbar ( 5. listopadu 2017 18:21 )

Nejhorsi prezidenti CS(S)R: Gottwald Husak Havel Klaus

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa