Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman to slízl za metály. Horáček zmínil lunapark, Schwarzenberg ruský kolos

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. října 2017
15:15

Prezidenta Zemana stihla ze státní vyznamenání i tvrdá kritika. Jeho rivalové se kromě Zdeňka Trošky podivují i nad dalšími oceněními. Pro kontroverzního publicistu Petra Žantovského, spisovatele Vlastimila Vondrušku, který brojí proti islámu, ale i Gerharda Schrödera. U něj Karel Schwarzenberg přemítá, zda vyznamenání nedostal spíš za to, že je předsedou správní rady největší ruské ropné společnosti Rosněft. Své si řekl i Jiří Drahoš.

Prezidentští kandidáti a podle průzkumů dosavadní největší rivalové Miloše Zemana ve volbě hlavy státu nešetří kritikou za ceremoniál, který se v sobotu odehrál na Pražském hradě. Michal Horáček si posteskl: „To se až srdce svírá. Skvělí lidé, české vzory, jsou ve Vladislavském sále rukojmím Petra Žantovského a jiných, za něž se stydím.“

Narážel přitom na vyznamenání kontroverzního publicisty Petra Žantovského, který nemá nic společného s Michaelem Žantovským, ředitelem Knihovny Václava Havla, někdejším senátorem či velvyslancem v USA, Izraeli či Velké Británii. Petra Žantovského Horáček tvrdě označuje za „neblahou normalizační figuru a tradičního sluhu všeho protičeského“.

Zeman však Petra Žantovského ve Dvaceti minutách Radiožurnálu bránil a upozorňoval na to, že je to „docent, člověk, který učí, přednáší a napsal velmi hezkou knihu o ČT televizi, velmi kritickou“.

Publicista Petr Žantovský dostal medaili od Miloše Zemana. Publicista Petr Žantovský dostal medaili od Miloše Zemana. | ČTK

Horáček: Kolo by si o ně neopřel

Horáček se také pozastavil nad tím, že se Zeman ve Vladislavském sále rozpovídal o roli umění – to aby vysvětlil, proč byla mezi vyznamenanými řada lidí z umělecké branže včetně zpěvačky Heleny Vondráčkové či režiséra Zdeňka Trošky.

„Umělecká skupina rozdává radost a úsměv, a občas naráží na nepochopení krasoduchů, kteří zejména ty umělce, kteří získávají velkou posluchačskou odezvu, označují za reprezentanty komerční kultury,“ říkal na Hradě Zeman. „Takže účelem umění je ‚dávat úsměv a radost‘? To je účelem lunaparku. Účelem skutečného umění je prudit mocné,“ míní Horáček.

Kvitoval, že Zeman vyznamenal Miroslava Wajsara, zakladatele prvního českého hospicu Anežky České v Červeném Kostelci. Nebo mezinárodně uznávaného odborníka v oblasti umělé inteligence Vladimíra Maříka, který založil pro změnu Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

„Tihle a další silní lidé, o které můžeme opírat svou národní hrdost, jsou ve Vladislavském sále vyznamenáváni spolu s těmi, o které by si člověk neopřel ani to příslovečné kolo,“ uvedl Horáček na Facebooku. A postěžoval si, že se do jednoho „guláše“ míchá „pravda i lež, čest i hanba, letitá práce i věčné chytráctví“.

Video  Zeman předal metál Troškovi, Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zeman avizoval: Přijde závist ušlápnutých lidiček

Už během svého hradního projevu Miloš Zeman očekával, že se ozvou kritici. „Jsem si plně vědom toho, že je bude pronásledovat závist. Že několik ušlápnutých lidiček, kteří sami v životě nic nedokázali, napíší kritické komentáře o tom, že ten či onen si ono vyznamenání nezaslouží nebo naopak, že by ho měl dostat někdo úplně jiný,“ upozorňoval Zeman. 

A vyzýval své hosty, aby překonali závist, která je bude provázet. „I závist je lidským citem, a i když s ním nemůžeme a nesmíme souhlasit, musíme chápat, že ani ocenění není procházka růžovou zahradou,“ podotkl prezident s tím, že i za umělci je obrovská práce, kdy „dávali radost a úsměv možná statisícům, možná dokonce milionům lidí“.

Drahoš: Vyznamenáními bych šetřil

Výtky k hradnímu ceremoniálu má i Jiří Drahoš. „Vůbec mi to nepřišlo jako vyvrcholení oslav 28. října, tedy Dne české státnosti. Postrádal jsem tam jakoukoliv připomínku tohoto dne,“ poznamenal pro Blesk.cz a reagoval i na to, že byla oceněna řada lidí z umělecké branže. „Určitě mezi těmito oceněnými byli lidé, kteří si to zaslouží – Štefan Margita a Eva Urbanová. U této kategorie bych měl ale určité pochybnosti. Ale je to právo pana prezidenta, on se rozhodl tato vyznamenání udělit a já to samozřejmě respektuji,“ doplnil Drahoš. 

On sám upozorňuje, že je skutečně na zvážení prezidenta, koho vyznamená. Jakkoli dostává spoustu doporučení. Zatímco Václav Havel se dostal až na číslo 89 vyznamenaných, Miloš Zeman letos na 39, Václav Klaus nejvýše na 28.

„Já bych těmi vyznamenáními určitě šetřil. Nebo doporučoval bych s nimi šetřit. Přece jen státní vyznamenání by neměl dostat v uvozovkách každý,“ říká Drahoš. Věří však, že pro lidi, kteří si na Hrad přišli, jde o skutečně vyznamenání. A to včetně uznávaných vědců.  „I když v kontextu toho, kdo vyznamenání také dostává, mohou mít určité pochybnosti. Ale je to pořád medaile, která má svoji váhu a cenu,“ pokračuje prezidentský kandidát.

Znovu chyběli rektoři. V sále nebyl ani Sobotka

I letos se přitom řešila neúčast některých politiků – především z řadu KDU-ČSL či TOP 09, kteří nepřišli kvůli Zemanovi. V sále tentokrát nebyl ani dosluhující premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Omluvil se, že tráví víkend s rodinou. Dlouhodobě pak nejsou zváni rektoři, což Drahoše mrzí.

Sám Drahoš se v minulosti rozhodoval, zda se omluvit z účasti na Hradě, či nikoli. „Nakonec jsem se jako předseda Akademie věd rozhodl být kolegiální s rektory a poté, co pan prezident nezve na Hrad některé vysoké představitele České konference rektorů, jsem se rozhodl solidárně nechodit tam taky. Samozřejmě nijak mě to netěšilo a myslím si, že to netěší ani rektory, ale tenhle postup ze strany prezidentské kanceláře vidím jako velmi problematický – nezvat tam někoho jen proto, že se třeba s panem prezidentem nepohodl nebo že ho má pan prezident méně rád,“ dodal Drahoš pro Blesk.cz.

Také Horáček ve svém příspěvku upozorňoval na to, že sám prý udělá vše pro to, aby příští rok mohli dostat státní vyznamenání „pouze ti, kteří nás inspirují a jimž máme být vděčni“ – a to i za účasti rektorů.

Schwarzenberg a ruský ropný obr

Do Miloše Zemana se na sociální síti pustil také jeho neúspěšný soupeř z minulé volby hlavy státu Karel Schwarzenberg. Zapochyboval přitom nad Zemanovým metálem pro německého exkancléře a předchůdce Angely Merkelové v úřadu Gerharda Schrödera.

Čestný šéf TOP 09 uznává, že jde o významného německého politika, má však výhrady. „Přiznejme mu, že v Německu provedl nutné reformy, které prospěly německému hospodářství. Nicméně mi nejsou, na rozdíl od jiných německých státníků, kteří se opravdu o náš stát zasloužili, známy jeho zásluhy o český stát, za které toto významné vyznamenání dostal,“ podotkl exministr zahraničí Schwarzenberg. 

„Ovšem Schröder je dnes předsedou správní rady největší ruské ropné společnosti Rosněft. Tudíž se zde objevuje podezření, jestli byl vyznamenán bývalý německý kancléř, nebo nynější předseda správní rady Rosněftu. Já mám takové tušení, že tím pravým důvodem je spíše to druhé,“ spekuluje čestný předseda TOP 09 a nejstarší poslanec, který usedne do nově zformované Poslanecké sněmovny.

Zeman si naopak setkání se Schröderem pochvaloval. Bývalého kancléře přivítal spolu s dalšími zahraničními hosty u jednoho stolu ještě před tím, než se všichni vydali na předávání státních vyznamenání do Vladislavského sálu, kde pak Zeman označil v projevu Schrödera za svého přítele.

Státní vyznamenání 2017: Prezident Zeman a první dáma Ivana se zahraničními hosty, mezi kterými nechyběli Robert Fico či Gerhard Schröder. Státní vyznamenání 2017: Prezident Zeman a první dáma Ivana se zahraničními hosty, mezi kterými nechyběli Robert Fico či Gerhard Schröder. | Facebook M. Zemana

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

INFORMACE O VOLIČSKÝCH PRŮKAZECH NAJDETE ZDE

Doporučujeme
va45 ( 1. listopadu 2017 11:30 )

Tak to jsem v klidu,když vyznamenávání hodnotí za komunistů vexlák Horáček a největší vyžírka v Česku dědek nad hrobem Schwarzenberg.Jsem rád,že jsou nasraní co se týče Zemana.Dává jim zabrat.Horáček má hosypa,když si nepamatuje jaké exoty vyznamenával Havel.A to chce dělat Českému národu prezidenta.

dlabec ( 31. října 2017 09:53 )

Když Zemana kritizují takový hnuj jako blekota Schwarzenberg vexlák Horáček,umělecká svoloč humusu,sajrajt novinářu,politologu,televize,kaváren,mafianu politiky jako dement opilcu Kalousek je sice heské ale je to jen banda závistivcu,netáhel, protože většina národa podporuje nejlepšího prezidenta od nepřevratu jedničku Zemana Babiše.Ty zrudo Kalousku chtěl bys tolik hlasu jako prezident *** !!

zlomirek ( 31. října 2017 09:03 )

madqwert ( 31. října 2017 07:33 )

Pár opravdu významných osobností muselo také dostat metál, aby dělali křoví Zemanovým pochlebovačům.

tlamovka ( 30. října 2017 21:41 )

no nedáá mi to po přečtení se neozvat! Drahoš a hlavně Horáček už udělují pomyslné medaile a cítí se být vítězi voleb. Já bych si pane Horáček neopřela kolo o vás,na rozdíl od umělců,kteří dostali metál! A pan Drahoš? S ním jako s prezidentem díru do světa neuděláme ani omylem! Jeho řídí jeho manželka jako trabanta!Bude až co řekne ona!Tfuj tajbl!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa