Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemanův hradní „Kameňák“: Vyznamenal Trošku, Vondráčkovou, Margitu i komika Sobotu

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. října 2017
20:49

Prezident Miloš Zeman si na své páté předávání státních vyznamenání připravil opět několik překvapení. Naplnila se informace Blesku, že metál dostane i zpěvačka Helena Vondráčková. A vedle dopředu avizovaných Martiny Sáblíkové a Jarka Nohavici se dostalo i na režiséra Kameňáků Zdeňka Trošku, baviče Luďka Sobotu, zpěváka Štefana Margitu či herce Jana Skopečka.

Poprvé to byla v roce 2013 Jiřina Bohdalová, i letos se na Pražském hradě dostalo na herce, zpěváky či zpěvačky. Státní vyznamenání si z rukou prezidenta Miloše Zemana převzal třeba i Zdeněk Troška.

Slunce, seno, medaile

Právě režisér Kameňáků či Babovřesek a strakonický rodák Troška platí za Zemanova podporovatele. „Dvakrát nebo třikrát jsme se spolu sešli - to ještě nebyl prezidentem - v Hošticích, protože ho tam vždycky přestavenstvo hoštického JZD zvalo na zabíjačky atd. Potom koupili ten Zemák, kterým objížděl, tak se mu chtěli pochlubit, jak ten autobus vylepšili. Polepili ho fotografiemi ze Slunce, seno,“ zavzpomínal Troška pro Blesk.cz poté, co převzal vyznamenání, na recepci ve Španělském sále.

Vyznamenání od Zemana si samozřejmě váží. Stejně jako samotného prezidenta. „Je to neuvěřitelně, nesmírně sečtělý člověk. I tu dnešní rozpravu, ten projev, říkal zpaměti,“ podotkl Troška. Zemana se chystá v prezidentské volbě opět podpořit. „Pana prezidenta Zemana, to je jasný, tam není nikdo, kdo by mu sahal aspoň po kotníky,“ dodal Troška.

Video  Zeman předal metál Troškovi, Heleně Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zeman mluvil o krasoduších a závisti

Zemanův projev během slavnostního ceremoniálu uvedl hradní kancléř Vratislav Mynář, v publiku seděla i jeho manželka Alex. Zeman vítal exprezidenta Václava Klause s manželkou Livií i zahraniční hosty. A pochvaloval si velký počet vyznamenaných.

„Jsem velmi rád, že mezi vyznamenanými jsou víceméně rovnoměrně zastoupeny dvě skupiny – vědci a umělci. Ale každá z nich z jiného důvodu. Ta umělecká skupina rozdává radost a úsměv a občas naráží na nepochopení krasoduchů, kteří zejména ty umělce, kteří získávají velkou posluchačskou odezvu, označují za reprezentanty komerční kultury. Dovedeno ad absurdum – nekomerční kultura by byla ta, na kterou nikdo nechodí. A nekomerční divadlo by bylo to, kde počet herců je vyšší, než počet diváků,“ říkal Zeman během ceremoniálu.

A varoval vyznamenané, že budou čelit závisti lidí. „Jsem si plně vědom toho, že je bude pronásledovat závist. Že několik ušlápnutých lidiček, kteří sami v životě nic nedokázali, napíší kritické komentáře o tom, že ten či onen si ono vyznamenání nezaslouží, nebo naopak, že by ho měl dostat někdo úplně jiný. A říkám vyznamenaným, který to vědí i beze mě – závist, která vás bude provázet, je něčím, co musíte překonat,“ apeloval Zeman, podle kterého není ani ocenění procházka růžovou zahradou.

Vondráčková se dočkala: Tohle se neodmítá

Po Lucii Bílé a Danielu Hůlkovi se Medailí Za zásluhy v oblasti umění od Zemana dočkaly i zpěvačky Helena Vondráčková a Yvetta Simonová. Spolu s nimi pak operní pěvci Štefan Margita a Eva Urbanová.

„Já si myslím, že každý člověk, který má za sebou nějakou práci, kterou si myslí, že nedělal úplně zbytečně a třeba ne špatně, tak ho to musí potěšit. Protože to je státní ocenění, je to věc, kterou nedostane hned tak někdo,“ řekla Helena Vondráčková Rádiu Impuls. Metálu od Zemana si váží. „Protože je to vyznamenání za moji celoživotní dráhu a práci. Takže si toho opravdu cením,“ uvedla zpěvačka. 

Našli se však tací, kteří po vyznamenání od prezidenta Zemana naopak netouží. Letos jej odmítl syn zesnulé zpěvačky Věry Špinarové. „Jsem přesvědčený, že by si to ocenění neodnesla. Pro ni nebyla ocenění důležitá,“ vysvětloval syn Špinarové Adam Pavlík.

„Takové ocenění, když je to prezident republiky, tak taková věc se podle mého soudu neodříká, neodmítá. To je můj názor, ale je to otázka nějaké slušnosti a názory na to, jaký ten člověk je nebo není, to do toho nevměšuji. Je to prezident republiky a to je pro mě jasná zpráva,“ myslí si naopak Vondráčková.

Státní vyznamenání 2017: Helena Vondráčková Státní vyznamenání 2017: Helena Vondráčková | Foto Blesk - Tonda Tran, Martin Přibyl

Odmítli přijít

Na Pražský hrad přitom na ceremoniál, případně alespoň na slavnostní recepci po něm odmítlo přijít hned několik politiků. Po loňské kauze s nevyznamenaným Jiřím Bradym, který přežil holocaust, se omluvil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), Bradyho synovec. Kauzu vzpomněl i další z dosluhujících členů vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) a také on si našel na sobotní večer jiný program. Odmítavě se k večeru na Hradě postavili i členové TOP 09 Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil či Dominik Feri.  

Horáček to Nohavicovi nerozmluvil

To prezidentský kandidát Michal Horáčekse pokusil převzetí vyznamenání rozmluvit v otevřeném dopise dalšímu hudebníkovi – ostravskému bardovi Jaromíru Nohavicovi.

„Nemyslím, že umělec v plné tvůrčí síle by měl přijímat od mocných metály; jeho úkolem je nejen atakovat ustálené významy věcí a jevů, problematizovat musí i činy těch mocných. Přijmout vyznamenání, to ustavuje partnerství,“ upozorňoval Horáček a tázal se, zda chce Nohavica v tomto smyslu skutečně za partnera Zemana. „Známe se tolik roků, a tak se Tě snad můžu zeptat: Nepočkáš si ještě?“ vyzval Nohavicu, který však v sobotu ve Vladislavském sále nechyběl.

Jaromír Nohavica dostal na Hradě Medaili Za zásluhy Jaromír Nohavica dostal na Hradě Medaili Za zásluhy | ČTK

Sobota: Zemana jsem sám volil

Z dalších osobností z oblasti kultury se dočkali herci Jan Skopeček, Juraj Kukura či Luděk Sobota. „Mám z toho velkou radost, protože tam prý večer bude dobré občerstvení,“ zavtipkoval v telefonátu s Bleskem bavič Sobota, která následně zvážněl.

„Ani vteřinu jsem nepřemýšlel o tom toto ocenění odmítnout. Bylo by to znevážení nejen prezidenta republiky. Je to nejvyšší cena, kterou může člověk dostat. Našeho pana prezidenta zvolila většina tohoto národa, mně nikdy nevadil, a dokonce jsem ho sám volil. O tom ale pan prezident dodnes nemá tušení,“ prozradil Sobotka, kterého na Hrad doprovodila jeho manželka.

Sáblíková i Foglar

In memoriam pak dostala ocenění i folklorní zpěvačka Jarmila Šuláková. Medaili za zásluhy o stát v oblasti kultury dostal i historik a spisovatel Vlastimil Vondruška, který je blízký Zemanovi varováními před islámem a jeho ohrožováním Evropy, jako třeba v rozhovoru pro Reflex

Spisovatel se na seznamu vyznamenaných objevil ještě jeden. A to nikdo menší než Jaroslav Foglar, autor Záhady hlavolamu a Rychlých šípů ze Stínadel s jejich ježkem v kleci či Hochů od Bobří řeky, který byl též propagátorem skautského hnutí. Zemřel v lednu 1999.

Mezi vyznamenanými nechybí ani zástupci ze světa sportu – veleúspěšná rychlobruslařka Martina Sáblíková a „Pan Dakar“ Karel Loprais.

Státní vyznamenání 2017: Martina Sáblíková s medailí Státní vyznamenání 2017: Martina Sáblíková s medailí | ČTK

Zesnulí hrdinové hasič a policista

Medaili Za hrdinství se rozhodl Zeman udělit hasiči z Radotína Janu Odermattovi (†45), který zachraňoval dlouhých 23 let životy, o ten vlastní však přišel poté, co podlehl následkům zranění po požáru lakovny ve Zvoli u Prahy.  

Taktéž při výkonu služby zemřel loni teprve třicetiletý policista Václav Haase, který zachránil život svému parťákovi při zásahu u rodinné hádky ve Velici na Českobudějovicku, kdy agresivní 18letý feťák napadal další členy domácnosti a na přivolané policisty zaútočil dřevěnou násadou a nožem. Těžce je zranil, přesto ho dokázali spacifikovat. Mladík dostal trest odnětí svobody 18 let, Haase bojoval dlouhé hodiny o život. Svůj boj prohrál. Se svou partnerkou Lucií přitom měli ten den oslavit čtvrté výročí. A plánovali i svatbu.

Ocenění Plečnika i Schrödera

Hned dvojího vyznamenání se dočkali Slovinci – prezident Borut Pahor, který momentálně ve své vlasti vyhlíží druhé kolo prezidentské volby, aby obhájil svůj post, dostal Řád Bílého lva, architekt Josip Plečnik, který pracoval i pro Pražský hrad, in memoriam Řád T. G. Masaryka I. třídy. 

Bílého lva si pak odnáší i dva politici z Rakouska a Německa – dlouholetý vídeňský starosta Michael Häupl a někdejší německý kancléř a předchůdce Angely Merkelové v úřadu Gerhard Schröder. Již tradičně pak prezident Zeman vyznamenal i generály.

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa