Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Drahoš v boji o Hrad poráží Horáčka i další. Zatím ale jen na počet podpisů

Autor: ČTK, var - 
25. října 2017
18:10

Prezidentští kandidáti pozvolna končí se sběrem podpisů voličů pod svou kandidaturu. Volební tým bývalého šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše ve středu přijal poslední podpisové archy. Aktivitu k rozšíření počtu sesbíraných podpisů utlumil i štáb textaře a podnikatele Michala Horáčka. Lékař a aktivista Marek Hilšer bude podpisy shromažďovat do konce měsíce. 

Nejzazší termín na podání prezidentské kandidatury je 7. listopad. Podpisy občanů sbírají i bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek či prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, kterým ale kandidaturu zajistily poslanecké podpisy.

Drahoš dosud podle Lenky Pastorčákové z jeho týmu získal přes 115 tisíc podpisů, další archy budou jeho spolupracovníci sčítat v příštích dnech. Konečný počet nezná ani tým Horáčka. Podle jeho mluvčího Jiřího Táborského má k dispozici přes 80 tisíc podpisů a do začátku příštího týdne budou sečteny zbylé petiční archy. Ve stejnou dobu chce mít jasno o počtu petentů i Hilšer, který sběr ukončí na konci měsíce.

Šéfka volebního výboru Miloše Zemana Ivana Zemanová už v srpnu oznámila, že stávající prezident a její muž má podpisy od 59 263 lidí. 

O účast v prezidentské volbě se v uplynulých měsících přihlásilo více než 20 uchazečů. Svůj volební účet u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí ale zatím zaregistrovalo jen 11 zájemců o hradní úřad. Na webových stránkách kontrolního úřadu se zatím neobjevil ani účet bývalého českého velvyslance ve Francii Pavla Fischera, který na začátku října oznámil, že získal dostatečný počet senátorských podpisů. Podle Pavla Navrátila z kontrolního úřadu nejsou na webu dlouhodobě zobrazeny údaje dvou kandidátů, se kterými komunikuje kvůli chybějícím informacím.

Kubera podpisy sehnal, do voleb ale nepůjde

Do voleb se mohou přihlásit zájemci, kteří se prokážou 50 tisíc ověřenými podpisy občanů, deseti senátorů nebo 20 poslanců. Většina politických stran se před sněmovními volbami nechtěla vyjadřovat, kterého z kandidátů podpoří či zda navrhnou svého. Příliš jasněji není ani několik dnů po sněmovních volbách, i když na podání kandidatury zbývají jen dva týdny.

Předseda ANO Andrej Babiš v úterý řekl, že žádného z kandidátů jeho hnutí nepodpoří. Vlastního kandidáta nepostaví ani TOP 09. Končící předseda strany Miroslav Kalousek podporuje Drahoše, další členové strany mají vlastní favority.

Kalousek a Starostové jsou pro Drahoše

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek už před sněmovními volbami označil nominaci dřívějších stranických prezidentských kandidátů Petra Pitharta nebo Zuzany Roithové za uzavřenou kapitolu. Nevyloučil to, že strana ani nakonec nikoho nepodpoří. Podle předsedy ODS Petra Fialy občanští demokraté o prezidentské volbě nyní diskutují. „Seznámíme veřejnost včas s naším postupem,“ řekl. Dostatek senátorských podpisů ke kandidatuře sehnal místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), do volby ale nakonec nepůjde, jak řekl poprvé pro Blesk.cz.

Svůj postup nezveřejnili zatím ani sociální demokraté. Mluvčí ČSSD Mikuláš Klang nepředpokládá, že by strana, která ve sněmovních volbách propadla, tento týden vlastního kandidáta řešila. Svého kandidáta nejspíš nebudou mít ani Piráti. „Nevím, že by bylo v plánu za Piráty někoho stavět,“ citoval server Novinky.cz předsedu Pirátů Ivana Bartoše. „Nemyslím si, že je v té soutěži úplně fér podporovat i nezávislého kandidáta tou vahou politické strany ve Sněmovně,“ dodal. Předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých (STAN) Jan Farský už před sněmovními volbami řekl, že hnutí podporuje na prezidenta Jiřího Drahoše.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
krakonos5000 ( 26. října 2017 10:43 )

Už našli ten Peroutkův článek "Hitler je gentleman", o kterém soudruh Zeman tak básnil?

asijo ( 26. října 2017 01:36 )

Ten už skončil před šesti lety,smaží se už v pekle.

Deneček ( 26. října 2017 01:35 )

Horáčka a Drahoše,zahoďte hned do koše.

madqwert ( 25. října 2017 21:11 )

Hradní mršinu konzervovanou ruským alkoholem nám závidí celý svět.

xiioma ( 25. října 2017 20:06 )

Vážně si myslíte, že tohleto se udrží v prezidentské sesli další období? https://twitter.com/hokic/status/917832055945416704

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa