Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co čekat od první dámy? Drahošová, Horáčková i Zemanová prozradily plány

Autor: zst - 
8. října 2017
16:05

Eva Drahošová, Michaela Horáčková, nebo znovu Ivana Zemanová? Která bude příští první dámou, to bude jasné na konci ledna. Manželky možného budoucího prezidenta už ale přemýšlejí, čemu by se rády ve své funkci věnovaly. Svou práci by rády směřovaly k opuštěným dětem nebo seniorům. Přehled jejich plánů přinesl web irozhlas.cz.

„Mám svoji práci strašně ráda, nepovažuju ji ani za práci. Přesto si myslím, že taková role, jako je první dáma, vyžaduje plné soustředění,“ řekla například Michaela Hořejší-Horáčková.

Podle ní má manželka prezidenta větší možnosti než běžní lidé. „Bych se toho pokusila využít jiným směrem,“ doplnila pro Český rozhlas s tím, že by se ráda věnovala zejména dětem z dětských domovů. Této oblasti věnuje pozornost už nyní.

O opuštěné seniory by se zase ráda starala více Eva Drahošová, sama penzistka. Drahošová se v minulosti živila jako knihovnice. „Mám pocit, že se na seniory trochu zapomíná. Jejich věk se prodlužuje a leckdy už mají nějaké potíže, že nejsou sami schopni se o sebe postarat, a myslím si, že těch zařízení tady stále není dostatek. Na to bych se zřejmě soustředila. Samozřejmě bych manžela doprovázela na jeho cestách a dělala mu zázemí,“ prozradila.

Současná první dáma Ivana Zemanová by v případě znovuzvolení Miloše Zemana chtěla nadále vést svoji nadaci. Ta se zaměřuje na pomoc dětem, seniorům i dalším potřebným. Pro Radiožurnál to uvedl mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček.

Fischerová pracuje v hospicu, Hynková počítá s rodinou

„Budu dělat to, co dělám dosud. To znamená, budu se starat o naše dvě děti. A jako druhé místo bych asi viděla péči o manžela, protože si myslím, že pozice prezidenta je natolik namáhavá, že ten člověk, který jí dělá, musí mít dostatečné zázemí doma,“ vidí svoji případnou budoucnost Eliška Hynková, manželka kandidáta Realistů zbrojaře Jiřího Hynka.

Nově se mezi zájemce o prezidentský souboj zařadil v tomto týdnu také diplomat Pavel Fischer. Jeho manželka Klára Fischerová v současnosti pracuje v domácím hospicu a zároveň navrhuje šaty a šperky. „Myslím, že bych ráda podpořila svého muže, stála mu po boku a zároveň bych chtěla dělat něco smysluplného. Pracuju v domácím hospicu Cesta domů, dlouhodobě se pohybuju mezi zdravotně postiženými a z pozice manželky prezidenta můžete přeci jen pomoci více než jako dobrovolník nebo řadový pracovník,“ zmínila.

Za Kulhánka Hrad bez první dámy?

Ženatý naopak není kandidát ODA Vratislav Kulhánek a o institutu první dámy mluví jako o umělém konstruktu. „Pojem první dámy v evropské historii ani v historii České republiky nebo Československa až do doby po Sametové revoluci prakticky neexistoval. Přišel z Ameriky. Prezident je volen, takže prezident je první mezi rovnými. Ale jeho partnerka ho doprovází, takže tam není žádný důvod k titulu první dámy,“ tvrdí.

Svobodný prezident by byl v české potažmo československé historii novinkou. Všechny hlavy státu byly doposud ženaté.

Vše o někdejších prvních dámách čtěte zde

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
Inka ( 1. listopadu 2017 11:51 )

Pro tu snůšku hnoje, co se zde ukájí vulgarismi, je jakákoliv bohulibá práce zbytečná. Chudáčci, co v samotným životě znamenají nulu, si masírující vlastní ego alespoň psaním vulgarit a urážkami !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa