Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sedm nejmocnějších mužů Číny: Koho má kolem sebe vůdce Si Ťin-pching

  • Autor: Martin Valeš,ČTK - 
    26. 10. 2017
    20:45

    Se završením sjezdu Komunistické strany Číny se světu ukázalo i nové vedení strany. Zůstal v něm jen vůdce Si Ťin-pching (64) a premiér Li Kche-čchiang (62), zbylých pět členů muselo do důchodu.

    Obvyklé bývá, že si prezident na druhé období přivede do nejvyššího stranického orgánu možného následníka či dva, tedy někoho ze svých (relativně) mladších chráněnců. Očekával se třeba Čchen Min-er (57), stranický šéf v megaměstě Čchung- -čching, nebo Chu Čchun- -chua (54), jeho protějšek z největší provincie Kuang-tung.

    Ti ale jsou jen v pětadvacetičlenném politbyru, nikoli v jeho stálém výboru. „Nechce mít někoho, kdo by mu dýchal za krkem s přípravou nástupnictví,“ řekl agentuře AFP sinolog Jean-Pierre Cabestan z baptistické univerzity v Hongkongu. „Chce udržovat tlak na všechny a užívat si moci dalších pět nebo deset let, aniž by si svázal ruce.“ Ústava vylučuje třetí funkční období pro prezidenta, ovšem Si klidně může zůstat »jen« generálním tajemníkem strany, což je důležitější než funkce prezidenta. Je jen zvyklostí, že obě funkce vykonává jeden muž.

  • 1.Chan Čeng (63) šéf strany v Šanghaji

    Před ním komunistům (a tedy všem) v největším městě planety vládl právě dnešní prezident Si Ťin-pching, Chan byl v té době jeho zástupcem a primátorem. Populární je díky celkem transparentní politice i rozvoji výstavby. Bude zodpovědný hlavně za ekonomiku a centrální plánování.

  • 2.Wang Chu-Ning (62) ředitel úřadu pro politický výzkum

    Zastánce pevné vlády strany a autor teorie »neoautoritářství «, důležitý ideolog už za předminulého prezidenta Ťiang Cemina, zahraničněpolitický poradce prezidenta současného. Jihokorejské noviny mu proto přezdívají čínský Kissinger.

  • 3.Li Čan-Šu (67) ředitel úřadu ústředního výboru

    Li je pravou rukou prezidenta. Dělal i zvláštního vyslance pro jednání s ruským prezidentem Putinem (např. na vojenské přehlídce k 70 letům od konce II. světové války, kde byl i M. Zeman). Bohatství jeho rodiny nikdo neřeší, třebaže je boj s korupcí prezidentovou prioritou.

  • 4.Si Ťin-Pching (64) prezident a generální tajemník strany

    Za prvních pět let své vlády si upevnil moc, zejména masivním bojem proti korupci. Do něj se ovšem podle expertů vešly i mocenské vnitrostranické čistky. Teď se čeká důraz na vojenství a ekonomiku.

  • 5.Li Kche-Čchiang (62) premiér

    Klíčová osobnost hospodářské politiky. Přeorientoval hospodářství od vývozu směrem k domácí spotřebě. Zastánce volnějšího trhu namísto centrálního plánování ekonomiky a byrokracie. Spíše spojenec minulého prezidenta Chu Ťin-tchaa, ten současný se jeho vliv snaží potlačovat.

  • 6.Wang Jang (62) vicepremiér (jeden ze čtyř)

    Jako šéf strany v provincii Kuang-tung (2007–2012) se předvedl coby reformátor, zastánce soukromého podnikání, ba občanské společnosti. Odmítal i vládní politiku zachraňování firem od globální finanční krize. Ovšem co je ve vládě, liberální názory krotí.

  • 7.Čao Le-Ťi (-60) předseda organizačního oddělení strany

    Patří ke »klice ze Šensi«, tedy rodné provincie prezidenta, a je jeho blízkým důvěrníkem. Přátelili se už jejich otcové. Dosavadní mocný personální šéf strany teď bude mít na starosti i boj s korupcí, což je velmi vlivná role.

    VIDEO: Záchrana čínské školačky

tgbg ( 27. října 2017 08:33 )

Zapoměli na Zemana.

Zobrazit celou diskusi