Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman popřál šéfovi čínských komunistů: Rozumíme, jak to máte těžké

Autor: var, ČTK - 
25. října 2017
16:30

Prezident Miloš Zeman ve středu gratuloval čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi ke znovuzvolení generálním tajemníkem Komunistické strany Číny. V blahopřejném dopisu, který zveřejnil Pražský hrad, se vyslovil pro rozvoj česko-čínských vztahů.

Si Ťin-pching povede čínské komunisty dalších pět let. Do sedmičlenného stálého výboru politbyra, který určuje dění v zemi, bylo ve středu zvoleno pět nováčků a není v něm jasný nástupce na nejvyšší funkci. Si výrazně posílil svou pozici už v úterý, když delegáti sjezdu čínských komunistů schválili zařazení ideologie prezidenta do stanov strany. Podle některých komentářů to naznačuje, že prezident Si bude chtít udržet si moc i po novém pětiletém mandátu.

Český a čínský prezident loni podepsali prohlášení o navázání strategického partnerství mezi oběma zeměmi. Rozvoj dalších vztahů má podpořit mezivládní komise pro dvoustrannou spolupráci. „Organizace prvního zasedání mezivládní komise v rámci našeho strategického dialogu je tak zásadním prvkem v rozvoji našich bilaterálních vztahů,“ napsal Zeman, který opakovaně zdůrazňuje přínosy čínských investic v Česku.

Si Ťin-pching se setkal se Zemanem v Praze loni v březnu, návštěvu čínské delegace tehdy provázely potyčky mezi jeho příznivci a odpůrci. Letos v květnu se český prezident v Číně spolu se svým čínským protějškem a představiteli dalších 27 států zúčastnili konference k čínské iniciativě novodobé Hedvábné stezky, která chce zlepšit dopravní propojení mezi Asií, Evropou i Afrikou, a tím zlepšit obchodní a ekonomickou spolupráci. „Excelence, těším se na naše další setkání, kdy budeme moci v přátelském rozhovoru pokračovat,“ uvedl ve středu Zeman.

Český prezident také podpořil projekt ekonomické transformace, o kterou Si v Číně usiluje. „Česká republika má své zkušenosti s transformací ekonomiky, jakkoli v několikanásobně menších dimenzích, a proto rozumíme, o jak náročný proces se jedná,“ napsal.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

tgbg ( 25. října 2017 20:06 )

Připoscaný Milouš popřál svému soudruhovi, který ho financuje.

Zobrazit celou diskusi