Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cenzura internetu přitvrdila, komunisté v Číně mají sjezd. Si Ťin-pching dotahuje Maa

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. října 2017
19:25

Čínští lídři se sešli v Pekingu u příležitosti 19. sjezdu čínské Komunistické strany. Koná se jednou za pět let a letos začíná ve středu 18. října. V zemi vrcholí ideologická válka, jejímž bitevním polem je v poslední době hlavně internet. Prezident Si Ťin-pching a jeho strana potírají veškerý odpor a hlasy opozice. Někteří odborníci se domnívají, že prezident využije sjezdu, aby upevnil svůj vliv nad stranou. Dosáhl by tam největší moci od doby Mao Ce-tunga.

Nárůst prezidentovy moci se za posledních 12 měsíců nejvíce projevil na internetu. Během jediného roku se mu podařilo zavést velmi přísnou cenzuru, schválit nové zákony a regulace, které se zaměřují na omezení svobody projevu na internetu, zvláště pak na sociálních sítích.

Od roku 2011, kdy se Si ujal moci, formuje zemi k obrazu svému, zavedl novou ideologii, která nahradila zastaralé komunistické představy Mao Ce-tunga. „Na rozdíl od všech ostatních čínských vůdců, prezident Si Ťin-pching vytváří unikátní čínský národní narativ,“ napsali autoři nové studie o Číně, aby dodali: „Na druhou stranu. Komunistická strana přijala téměř drastická opatření na potlačení jakéhokoliv odporu.“

Cenzura sociálních sítí i médií

Li Chung-kchuan jako zkušený autor ví, jak obejít cenzory a publikovat své názory v rámci omezení svobody slova i v Číně. Žije v dobrovolném exilu ve Spojených státech. Nicméně s novými opatřeními z letošního roku si s cenzurou neporadí ani on. Dříve mohl Li a řada dalších chatovat a sdílet své názory v několika uzavřených chatovacích místnostech. Nově přijaté zákony tomu ale učinily přítrž. Svoboda projevu už není tolerována ani na privátních a uzavřených sítích (VPN).

Cokoliv, co Li publikuje na americké verzi své chatovací místnosti, nemůže sdílet na její čínské alternativě. Každý uživatel aplikace WeChat bude přísně potrestán, pokud se na jejich zdi objeví nějaký příspěvek. „Minulý měsíc 40 uživatelů aplikace z provincie Chu-pej čelilo tvrdým postihům za její užívání,“ zmínil.

Peking nechce nechat nic náhodě

Co můžou obyvatelé Pekingu očekávat, zatímco hostí velké politické akce? Krásné modré nebe a další utužení cenzury. Ani letošní sjezd nebude žádnou výjimkou. „Je zcela běžné, že v období před sjezdem narůstají všemožná omezení. Cílem je, aby shromáždění doprovázely ideální sociální podmínky a nebylo nijak narušeno,“ řekl BBC dlouhodobý poradce čínských čelných představitelů a nadnárodních společností Robert Lawrence Kuhn.

Peking se obává, že by někdo mohl během sjezdu použít aplikaci, kterou vláda nemá pod kontrolou, a zorganizovat jejím prostřednictvím manifestaci anebo zveřejnit nějakou komickou fotografii prezidenta Si Ťin-pchinga, vysvětlil korespondent BBC Stephen McDonell.

Čínská vláda už dříve zablokovala celou řadu sociálních médií a aplikací, například Facebook, Instagram či Twitter. Podobně jsou zablokovány vyhledávače jako Google a čínský uživatel má omezený přístup k mnoha zahraničním médiím, nedostane se například na web BBC. Další sociální sítě, média a weby budou zřejmě následovat.

Čínský prezident loni navštívil Prahu i Lány:

Video  Prezident Číny Si Ťin-pching dorazil do Prahy. Na letišti ho vítaly stovky Číňanů s vlajkami a transparenty...  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Nezadat ( 16. října 2017 19:57 )

Co sem cpete Čínu?Lidovci to samé chtějí udělat tady a držíte hubu!!!!!

Zobrazit celou diskusi