Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

S prezidentem na věčné časy? Si Ťin-pching představil poradce, nástupce ale neurčil

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. října 2017
10:44

Komunistická strana Číny představila stálý výbor politbyra, který určuje dění v zemi. Čínský prezident Si Ťin-pching zůstane v čele vládnoucí Komunistické strany Číny na druhé pětileté období. Své místo ve stálém výboru politbyra si udržel také premiér Li Kche-čchiang. Zbývajících pět členů bylo vyměněno, informují agentury AP a Reuters.

Komunistická strana Číny však porušila nedávný precedens a nezahrnula do sedmičlenného stálého výboru jasného nástupce na nejvyšší funkci. Což napovídá předpokladu, že Si chce u moci zůstat řadu let. V předchozích letech bývalo zvykem, že prezident do výboru nominoval jednoho nebo dva své případné nástupce.

Pět odcházejících členů, včetně protikorupčního šéfa Wang Čchi-šana, důležitého spojence prezidenta, nahradí Li Čan-šu, Čao Le-ťi, Chan Čeng, Wang Chu-ning a Wang Jang. Pozornost vzbudilo i to, že všem mužům je více než 60 let. Není pravděpodobné, že by Si Ťin-pchinga na konci jeho prvního prezidentského období ohrozili.

Ten výrazně posílil svoji pozici již ve středu, když delegáti sjezdu Komunistické strany Číny schválili zařazení jeho ideologie prezidenta do stanov strany. Ideologie žádného jiného vůdce během jeho úřadování s výjimkou Mao Ce-tunga do stanov zahrnuta nebyla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi