Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Hádky o energokrizi v debatě Blesku: CELÝ ZÁZNAM! Doba není lehká, ale nemůžeme se složit, zní z Ostravy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. září 2022
16:05
Autor: red - 
14. září 2022
17:38

Blesk přinesl už druhou předvolební debatu, tentokrát věnovanou Ostravě.  Došlo i na drobné hádky u komentování vládní pomoci a u tématu pomoci s energetickou krizí na komunální úrovni. Lídři přiblížili i své plány na zatraktivnění města a své plány v rozvoji infrastruktury.  

Komunální volby se kvapem blíží, proběhnou už příští pátek 23. a sobotu 24. září. Blesk proto pokračuje v sérii předvolebních debat, tentokrát byla řeč o tom, co trápí obyvatele Ostravy.

V Boji o Ostravu přivítala moderátorka Markéra Volfová tyto hosty – předsedu ostravské ODS Jana Dohnala (SPOLU), primátora Tomáše Macuru (ANO), Lukáše Semeráka (Ostravak), Davida Witosze (Piráti) a Martina Jurošku (KSČM).

Petr Kajnar (ČSSD) se omluvil ze zdravotních důvodů, v debatě jej měl nahradit Dalibor Mouka (za ČSSD a LEČO). Jiří Jureček (STAN), lídr společné kandidátky Starostů pro Ostravu a nezávislých, se z debaty omluvil pro změnu z rodinných důvodů.

Jako první byl osloven stávající primátor Tomáš Macura (ANO), který nejdříve okomentoval aktuální vládní pomoc. „Pomoc měla přijít dříve a mohla být větší. Podle mě je důležité, že tu nějaká pomoc je. Nic není ale černobílé, ale chválabohu za to, že nějaká pomoc přišla,“ uvedl.

Podle dalšího z kandidátů z řad vládní SPOLU ale pomoc přišla ve chvíli, kdy měla. „Vláda je v situaci, kterou nikdo nikdy neřešil. Řešili jsme situaci s plynem, nevedli jsme debatu o tom, jestli bude levný nebo drahý plyn, ale jestli bude,“ vzpomněl si na počátek roku Jan Dohnal, kdy po desetiletí míru na našem kontinentu vypukla válka.

Řešení: Energetická gramotnost, snížení spotřeby či odpuštění poplatků

Další oslovení hosté přešli i k návrhům řešení na komunální úrovni, jak totiž zmínil Lukáš Semerák (OSTRAVAK), mnohé řešení na vládní úrovni starostové či primátoři moc neovlivní. „Po době energických šmejdů máme problém s energetickou gramotností. Vyčetl jsem, že až 35 % nečerpá dávky, které může. To je bod, který si troufám říct, že bychom s tím měli začít pracovat,“ konstatoval a zopakoval, že by považoval za ostudu, pokud by se kvůli energiím museli lidé stěhovat. Nejohroženější jsou podle něj jedno-příjmové domácnosti – tedy například samoživitelé či senioři.

Podle zástupce za Piráty Davida Witosze, který nahradil ve studiu pirátskou jedničku na kandidátce Andreu Hoffmanovou, by se měli politici zaměřit na šetření. „Zaměřili jsme se na to, jak můžeme snížit spotřebu. Druhá věc je, že jsme se začali zajímat o diverzifikaci,“ dodal svůj recept.

„Chcete vše utratit a kašlat na budoucnost“

Brzy došlo i na drobnou rozepři, když se kandidát za Ostravskou levici  - a tedy KSČM a nezávislé – Martin Juroška opřel do přítomného Semeráka a Macuru, kteří podle něj chtěli zvyšovat poplatky či jízdné. „Chtěl bych snižovat jízdné, nabídnout rodinám volnočasové poukazy, třeba na zajištění kroužků pro děti  - je to drobná pomoc a pokud vláda pořádně nezabere, je to plivnutí do sopky,“ uvedl.

To mírně pobouřilo Macuru, který zareagoval tím, že je fascinující, jak podle něj Juroška dokázal už v první své reakci představit komunistickou ideologii.  „Všechno provést, utratit, vykašlat se na budoucnost. To tu předváděli komunisté už dříve,“ rýpnul si. „Musíme najít balanc a pomoc lidem, ale nerezignovat na budoucnost,“ konstatoval.

Video  Boj o Ostravu! Předvolební debata Blesku a vzkazy kandidátů voličům  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Ostrava potřebuje udržet ve městě mladé lidi

Ostatní hosté si vzali slovo a dodali, že by se rádi dostali z hádek spíše k tomu, co opravdu pálí Ostravu. Brzy se tak naši hosté začali bavit o tom, jak by vyřešili specifický problém tohoto města – odliv obyvatel.

Přítomní kandidáti se shodli na tom, že je odliv lidí způsobený i tím, že byla Ostrava zaměřená na průmysl. Pálí je především odchod mladých a perspektivních občanů. Podle Witosze je třeba se zaměřit především na jih města, kde byl odliv největší. „Je to kvalitní veřejný prostor, musíme oživit ulice,“ uvedl pirátský zástupce.

Podle Semeráka za OSTRAVAK by bylo zapotřebí také vybudovat školy. „Byl bych rád i za Právnickou fakultu. Mám ale nastartováno dobře a je nutné, abychom v tom pokračovali,“ uvedl. Konstatoval také, že město stárne a mělo by se na to reagovat i tím, že by město a infrastruktura potřebovala tím pádem aktualizovat. Hosté se shodli na tom, že je město atraktivní, což částečně vyšlo i z ankety Blesku – lidé si město chválili a zmiňovali aktuální změny, přáli si ale například lepší infrastrukturu či více míst na parkování.

Juroška si pak myslí, že kvalita života by se mohla zlepšit i levnější jízdenkou. „Ostrava potřebuje co nejvíce spojovat a mobilita je žádoucí,“ řekl ve studiu Blesku. Právě tématem dopravy pokračovala další část naší předvolební debaty. Největší ambice má v této oblasti SPOLU, kdy Jan Dohnal připomněl, že jej ještě později ve čtvrtek čekají debaty s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Jaké plány mají hlavní kandidáti v Ostravě? Co by dělali v roli primátora s dopravou, ale i s dalšími investicemi? A čím se snažili politici zaujmout své voliče v 30 sekundách? To se dozvíte nejen na Blesk.cz, ale také zítra v tištěném Blesku a v záznamu ostravské předvolební debaty.

Další plán debat:

19. 9. od 11:00 živě na Blesk.cz ... Boj o Prahu

22. 9. od 11:00 živě na Blesk.cz ... Superdebata lídrů

Video  Komunální volby 2022: Sledujte čtyři předvolební debaty na Blesk.cz! Včetně superdebaty s lídry 22. září od 11:00.  - Blesk / V. Vokjan, K. Dlabač
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa