Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soud s Babišem v kauze Čapí hnízdo: Najal si právnický supertým!

Aktualizováno -
13. září 2022
16:08
Autor: M. Nový, R. Fridrich, N. Forejtová - 
13. září 2022
05:00

Začal soud s Andrejem Babišem (68, ANO) kvůli Čapímu hnízdu. Ten je obžalován v kauze možného dotačního podvodu spolu se svojí exporadkyní Janou Nagyovou (51, dříve Mayerovou). A jelikož oběma hrozí až deset let ve vězení, najali si supertým právníků. Soud bude ještě nějakou dobu pokračovat. V úterý Babiš dorazil opět na devátou hodinu, líčení začalo čtením výpovědí, jak informoval reportér Blesku. Kolem poledne dorazili soudní znalci, kteří zkoumali také podpisy na smlouvách u kterých panuje podezření, že expremiér zfalšoval podpisy svého syna. To Babiš razantně odmítnul.

Samotné líčení začalo včera v 9 hodin ráno a Babiš na ně dorazil v doprovodu právnických »těžkých vah«. Tým ve složení Michael Bartončík (46) a Eduard Bruna (75), tedy dvě známá jména z renomovaných advokátních kanceláří. Bartončík spolu s bratrem Josefem (52) patří mezi známé brněnské advokáty, kteří mimo jiné hájili jednoho z obviněných v kauze tzv. Toflova gangu.

To Bruna zase vešel ve známost, když zastupoval expremiéra Petra Nečase (57) a jeho manželku Janu (58) v souvislosti s kauzou zásahu policie na Úřadu vlády v roce 2013. I Nagyová má právnické eso, ji zastupuje druhý z bratrů Bartončíků Josef.

Tým právníků i s Babišem se opět sešel v úterý ráno u soudu. Reportér Blesku informoval o tom, že líčení pokračovalo čtením dalších výpovědí. Dorazit by měli i soudní znalci, na které budou mít právní zástupci nejspíše několik dotazů. Zatímco v pondělí se Babiš k soudu dopravil autem a před houfem novinářů utekl bočním vchodem, tentokrát expremiér dorazil pěšky. „Já jsem velice spokojený, protože jsme slyšeli výpovědi sedmi svědků a z nich jednoznačně vyplývá, že obžaloba je nepravdivá,“ řekl novinářům expremiér. 

Zkoumání podpisů

K soudu v úterý dorazil i soudní znalec v oboru písmoznalectví Aleš Čulík. Ten hodnotil tři podpisy na smlouvách a to, zdali opravdu patří synovi Andreje Babiše. Znalec uvedl, že to nelze jednoznačně říct, ale objevují se v nich částečné shody s podpisem expremiéra. 

Babiš mladší tvrdí, že předmětnou listinu nepodepsal. U pražského městského soudu řekl, že nalezl rozdílné znaky, ale že jeho závěr je „ve formě pravděpodobnosti“. Při porovnání s písmem Babiše staršího pak našel „podobnosti, které mohou nasvědčovat autorství“. Formulovat jednoznačný závěr by podle něj ale bylo předčasné, protože nejdřív by se musel doplnit srovnávací materiál k písmu Babiše juniora. 

Podle dalšího znalce Farma Čapí hnízdo nebyla v době po poskytnutí dotace schopná hradit závazky bez podpory holdingu Agrofert.

„Není to pravda, odmítám to (...) Můj syn byl totálně zneužitý polistopadovým kartelem. Novináři ho přesvědčovali, že jeho otec je špatný,“ reagoval následně Babiš. Uvedl také, že jeho syn není způsobilý na to, aby vypovídal před soudem.

Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022) Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022) | Blesk:Soud Babis capi hnízdo

Odmítl vinu

Babiš během prvního líčení překvapil, když svoji řeč zkrátil jen na půl hodiny. „Přijde mi velice absurdní, že tu stojím, moje svědomí je čisté... V životě jsem nic neukradl. Dotace byla vrácena, nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal,“ prohlásil expremiér. Ten zopakoval, že kauza je zpolitizovaná a nebýt jeho angažmá v politice, nikdo by o ní nevěděl.

Babiš také odmítl odpovídat na otázky soudu, což zdůvodnil tím, že média sledují jeho proces on-line. „Má další výpověď by mohla reálně ovlivnit výpověď některých svědků,“ dodal expremiér. Oběma obžalovaným hrozí 5 až 10 let za mřížemi. Babišovi za pomoc k dotačnímu podvodu, Nagyové pak za dotační podvod. Dnes od devíti hodin ráno bude soudní jednání pokračovat.

Dorazí i rodina Babiše

K soudu se do lavic svědků dostaví ve středu také Babišova manželka Monika. V plánu je i výslech syna Babiše - Andrej Babiš mladší. Není ale jisté, zdali ve čtvrtek opravdu dorazí, jak v úterý zmínil soudce. „Soud si není jistý. Pokud se pan svědek dostaví, vyslechneme ho osobně, je to z mnoha procesních důvodů lepší než videokonference,“ sdělil v úterý v jednací síni pražského městského soudu Šott.

Babiš junior původně v kauze Čapího hnízda rovněž čelil obvinění, jeho stíhání ale státní zástupce zastavil stejně jako stíhání dalších Babišových příbuzných. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho jeho otec nechal v roce 2017 odvézt proti jeho vůli na Krym nechal v roce 2017, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat právě v dotační kauze.

O co v případu jde?

Celá kauza je o tom, jestli Farma Čapí hnízdo získala oprávněně evropskou 50milionovou dotaci určenou pro malé a střední podniky. Farma totiž byla součástí koncernu Agrofert (ten Babiš později vložil do svěřenského fondu), ze kterého ale byla vyňata a stala se z ní akciová společnost. Později se do holdingu vrátila. Babiš od začátku tvrdí, že o podvod nešlo, přesto společnost Imoba, která je součástí holdingu, spornou dotaci v roce 2018 vrátila.

Kandiduje do Senátu 

Druhá obžalovaná v kauze Čapí hnízdo Jana Nagyová se chce v dresu ANO probojovat v letošních volbách do Senátu. Na dotaz, zda jí přijde v pořádku kandidovat za těchto okolností, odpověděla: „Promiňte, ale tohle nebyl žádný podvod“. Jejím soupeřem bude v jihlavském obvodu současný předseda Senátu Miloš Vystrčil (62, ODS). 

Cela před soudem 

Před budovu Městského soudu v Praze ve Spálené ulici se včera dostavili zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii. A přivezli s sebou klec s kavalcem, která má symbolizovat celu pro Babiše. Akci ale zkritizoval na Twitteru třeba ministr spravedlnosti Pavel Blažek (53, ODS). „I politik má právo na nerušené soudní řízení,“ napsal.

Video  Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)  - Videohub
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 13. září 2022 23:20 )

turista.z. ( 13. září 2022 22:39 )

Kajinek by mu taky mohl dat par uzitecnych rad.

sejdemeseupopelnic ( 13. září 2022 19:02 )

Barbora Vondráčka rozcupovala.

KuSuS ( 13. září 2022 18:43 )

Babiše nemá rád ani Havlíček, ani Schillerová, jen se s ním už musí vézt i po Čapí zlodějně. Oni o něm mají jasno! Vím to.

KuSuS ( 13. září 2022 18:41 )

Moc se mu nedaří

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa