Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„První politický proces od revoluce,“ hřímal Babiš kvůli kauze Čapí hnízdo. Soud ho čeká už v pondělí

Autor: ČTK - 
9. září 2022
10:33

Obžalovaný předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes ve Sněmovně prohlásil, že soud v dotačním případu Čapí hnízdo je první politický proces od listopadu 1989. Stojí za ním podle něho „polistopadový kartel tradičních stran“. Před pondělním zahájením soudního řízení navrhoval, aby Sněmovna projednala nový bod s názvem „Jak dostal polistopadový kartel Babiše před soud“.

„Je to první politický proces od revoluce,“ řekl Babiš. Zopakoval, že soudní proces je vyústěním dlouhodobé snahy o jeho diskreditaci a odstranění z politiky. „Polistopadový kartel tradičních stran“ charakterizoval jako neformální mocenský kolos tradičních politiků, aktivistů, lobbistů, úředníků, podnikatelů a dalších lidí, kteří sdílejí stejný zájem. „Privatizovat si moc, v klidu vládnout a v zákulisí prosazovat svoje kšefty,“ uvedl bývalý premiér Babiš.

„Polistopadový kartel pochopil, že na tom jejich systému se nikdy nebudu podílet a naopak se ho budu snažit rozbít, tak ze mě udělal veřejného nepřítele číslo jedna,“ prohlásil předseda ANO. Stíhání v kauze Čapí hnízdo opět označil za objednané a účelové, jde podle něho o uměle živenou 15 let starou kauzu. Odmítl i další aféry, v nichž figuroval, jako vylhané a poznamenal, že nešel do politiky kvůli penězům. „Na rozdíl od těch, kteří mě chtějí zničit. Pro ně je to totiž jediný způsob, jak dosáhnout na velké peníze,“ dodal.

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil svým vlivem a činností vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo zdánlivě navenek splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace na stavbu multifunkčního kongresového areálu. Podle trestního zákoníku hrozí jemu i jeho někdejší poradkyni Janě Nagyové až desetileté vězení. Státní zástupce pro ně ale navrhuje podmínky a peněžité tresty.

Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, která v roce 2018 spornou dotaci státu vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Video  Andrej Babiš (ANO)  - Videohub E15
Video se připravuje ...

pindal ( 11. září 2022 21:39 )

A o co tobě jde?Proč řveš?Řekni,jak se živíš ty?Řekni co jsi vybudoval?Ale ne jenom pro sebe.Asi se cítíš okrádán,je to možné v určitém věku,ale čas běží a jednou ,třeba budeš rád,že ti někdo pomůže,ten kdo na to má.Na tom je založená společnost.Nevěř kapitalistům,kteří tvrdí,že všechno je tvoje,protože to je lež.

pindal ( 11. září 2022 21:19 )

Ten Člověk má mandát od lidí,proto má sílu,které ty říkáš drzost,blbe.

pindal ( 11. září 2022 21:13 )

Nejde vůbec o to,kolik kdo má,ale co s tím chce dělat,troubo.

Jaryn19 ( 9. září 2022 16:29 )

Neznámý poslanec ČSSD Miloslav Soušek úspěšně navrhl zdánlivou technikálii: do paliv se měly přimíchávat takzvané metylestery mastných kyselin a Soušek prosadil, aby šlo o metylestery řepkového oleje - jednoho druhu mastné kyseliny. Toto mu sepsala lobbistka Kleslová, která již pracovala pro Babiše

Jaryn19 ( 9. září 2022 16:19 )

Tehdejší prezident Agrární komory Jan Veleba to popsal takto: „Rozeslal jsem dopisy šéfům našich regionálních komor, aby se spojili s poslanci ve svých regionech. Sám jsem některé také oslovil, například místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. A tentokrát byla i velká součinnost s Agrofertem. Komunikoval jsem s Babišem a vím, že i on všemu věnoval mimořádné úsilí.“

Babiš se tím nijak netajil: „Ano, lobboval jsem za biopaliva. Volal jsem třeba některým poslancům. Nebojím se říkat své názory nahlas,“ citovaly jej Hospodářské noviny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa