Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Lhala.“ Do končící Vildumetzové se opřeli lídři pětikoalice. Bartoš namířil i na Pospíšila

Autor: David Polák, Nikola Forejtová - 
9. září 2022
05:00

S emotivním a nečekaným prohlášením přišla včera Jana Mračková Vildumetzová (49, ANO). Se slzami v očích oznámila rezignaci na místopředsedkyni Sněmovny. Ve středu přitom svůj odchod odmítala. Otočila až poté, co Blesk a další média podle fotek dokázala, že obviněný z korupční kauzy Dozimetr byl svědkem na její svatbě a je i kmotrem jejího syna.

Poslankyně, která je také stínovou ministryní vnitra za hnutí ANO, spojení s kauzou Dozimetr odmítá a prohlašuje, že má čisté svědomí. „Ano, vzala jsem si muže, který přivedl na svatbu svého kamaráda. Od prvního dne opakuji, že to byl kamarád mého muže,“ řekla ve Sněmovně Mračková.

Onen kamarád jejího muže Jana Mračka (42, ODS) je ovšem Zakaría Nemrah (32). Ten od června sedí ve vazbě, protože byl zatčen s dalšími lidmi v pražské korupční kauze Dozimetr okolo Petra Hlubučka (48, exSTAN) a podnikatele Michala Redla (48).

Jana Mračková Vildumetzová oznámila rezignaci na post místopředsedkyně Sněmovn. Jana Mračková Vildumetzová oznámila rezignaci na post místopředsedkyně Sněmovn. | reprofoto ČT 24

Po zveřejnění těchto informací vyzvali vládní politici Mračkovou Vildumetzovou k rezignaci. Například TOP 09 byla připravena sbírat i podpisy k jejímu odvolání. A politička to nakonec složila sama. „Mám rodinu a to je pro mě nejdůležitější na světě. Tahle mediální štvanice mě neuvěřitelně zraňuje. Proto jsem došla k rozhodnutí, které není spravedlivé, ale zaslouží si ho rodina. Rezignuji na post místopředsedkyně Sněmovny,“ oznámila. Dodala, že post opustí ke 30. září. Když pak u mikrofonu hřímal její šéf Andrej Babiš (68), ona stála za ním a utírala si slzy.

Hledá se nástupce

Co bude jedna z předních tváří ANO dál dělat? To nechtěla politička komentovat. Babiš další dotazy novinářů na ni odmítal. Jasné ale je, že poslanecký mandát si Mračková Vildumetzová plánuje ponechat. Prvním říjnem jí tak každopádně klesne plat. Jako místopředsedkyně si totiž přišla měsíčně na 173 200 korun. Jako řadová poslankyně bude dostávat »jen« 90 800 korun (obě částky jsou základní hrubé platy bez náhrad – pozn. red.). Pokud by se ale stala funkcionářkou ve výboru či v komisi, měsíční odměna by se jí zvýšila.  Kdo ji nahradí na postu ve vedení komory? To se Blesk snažil zjistit u šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové (58). Do uzávěrky vydání ale neodpověděla.

Co na to politici:

Markéta Pekarová Adamová, šéfka Sněmovny a TOP 09

„Vzhledem k okolnostem je rezignace paní Mračkové Vildumetzové jako reakce na naši výzvu zcela na místě. Za problematické považuji zejména to, že o svých stycích s obviněným Zakaríou lhala.“

Marian Jurečka (41), ministr práce a předseda KDU-ČSL

„Rezignace paní Mračkové Vildumetzové bylo jediné správné řešení. Jinak to ani nešlo.“

Ivan Bartoš (42), ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů

„Rezignace paní Mráčkové Vildumetzové byla zcela na místě. Ona a její manžel se úzce přátelili se členem Redlova gangu, o věci navíc neříkala celou pravdu.“

Vít Rakušan (44), ministr vnitra a šéf STAN

„Vildumetzová nedokázala rodinné vztahy s Nemrahem věrohodně vysvětlit, proto její rozhodnutí považuji za jediné správné.“

Andrej Babiš, poslanec a šéf ANO

„Je to statečná, poctivá žena. Je mi velice líto, co se jí stalo. Provinila se tím, že se zamilovala do partnera, nikoli politika. Jejího rozhodnutí si vážím. Bohužel je v tom nevinně.“

Role Pospíšila?

Podle šéfa Pirátů a vicepremiéra Bartoše je na politické scéně ještě jedna osoba, která by měla také vyvodit politickou odpovědnost za své styky s lidmi z kauzy Dozimetr. „Co vysvětlovat má například i pan Jiří Pospíšil, u kterého bychom také očekávali vyvození politické odpovědnosti,“ řekl Blesku s tím, že Jiří Pospíšil (46, TOP 09) podle zjištění médií trávil s hlavou korupční chobotnice Michalem Redlem dovolenou. V kontaktu s ním byl i jeho někdejší poradce Jiří Fremr. Blesk se proto ptal šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové (37), zda Pospíšil nadále zůstane číslem dvě na pražské kandidátce pro komunální volby. Do uzávěrky vydání ale neodpověděla.

Koho už stál Dozimetr křeslo? 

  • Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček
  • Ministr školství Petr Gazdík (48, STAN)
  • Náměstek ministra školství Milan Štábl
  • Šéf České pošty Roman Knap (47)
  • Poradce radního Jiří Fremr (36, exTOP 09)
  • Šéf civilní rozvědky ÚZSI Petr Mlejnek (49)
  • Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová

Politolog Jelínek pro Blesk: Rozhodnutí ovlivnily volby

Za změnou názoru a rychlým koncem Mračkové Vildumetzové ve vedení horní komory Parlamentu, stojí podle politologa Lukáše Jelínka komunální volby, které se uskuteční za dva týdny. „Myslím si, že kdyby nebylo před volbami a kdyby se hnutí ANO nechtělo pasovat v současnosti do role čisté politické strany, tak by se to asi nejspíš pokusilo vysedět,“ řekl Blesku Jelínek. Ten ale její krok oceňuje. „Myslím si, že to byla reakce vhodná a vlastně možná i odpovědnější nebo šťastnější než reakce Víta Rakušana,“ uvedl. Narážel tím na Petra Mlejnka, kterého se právě ministr vnitra dlouho zastával. Na Mlejnka prasklo, že se s Redlem stýkal v době svého podnikání. Nakonec rezignoval také sám.

roxin ( 10. září 2022 07:51 )

Ještě ne jajas, musí uklidit a nechat propustit ty zadržené MAFIÁNY!

jajas ( 9. září 2022 22:18 )

S Piráty tam nikdo nepočítá, ti si mohou vykládat co chtějí, jejich tzv."kámoši" ze STANu je nevnímají...

st.rec ( 9. září 2022 17:41 )

Celý STAN měl být v teplácích a aspoň ve Valdicích,tunelář Fidlaja za své neziskovky a cca 80 smluv o dotacích od státu jakbysmet,ono těch asi 50 mega určitě nemůže jít někam do Barmy když už přes 30.let je to Myanmar. No a pokud jde o střety zájmů,nekalé zneužívání pravomocí a postavení,tak by tady ani nemohla být žádná vláda.

54231 ( 9. září 2022 16:33 )

To že položila funkci,je správne.
Tajila to a dostala přes prsty.
Dá se říct,že na ní našli kostlivce ve skříni.
Ale co mi vadí z mého pohledu,na této konkrétni situaci,je že se do ní obul i Rakušan!
Ten v té vláde nemá co delat a zastávat v ní žádnej vedouci post.
Je totálne neprofesionálni a neví co náleží jeho funkci,čeho se chytne z toho je průser a Fiala si ho ješte zastáva-funkce Mlejnek.
Nedokážu si představit,jak je možné,že vůbec jméno Mlejnek mohli jenom zvažovat,aby dostal funkci,do které ho tlačil Rakušan.
Rakušan nemá ve své funkci co delat,on na ní totiž nemá bunky a ani nic,co by to mohlo jenom připomínat.

Jaryn19 ( 9. září 2022 15:49 )

Mraček na funkce v ODS a na post poradce ministryně životního prostředí v tichosti rezignoval už k 21. srpnu. Bylo to v období kolem jeho výslechu detektivy Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Mraček v ODS působil ve výkonné radě a byl předsedou oblastního sdružení v Chebu. Zůstal jen řadovým členem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa