Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ostrá válka mezi poslanci! Vztahy opozice a vládní většiny na bodu mrazu

Autor: J. Tomek, M. Nový, N. Forejtová - 
29. ledna 2022
10:00

Jak zablokovat jednání Sněmovny ukazují v posledních dnech opoziční strany ANO a SPD. Dolní komora je paralyzovaná a místo, aby poslanci hlasovali o zákonech, poslouchají zdlouhavé projevy. A klid zbraní se prý zatím nechystá.

Pokud jste fanoušky sledování přenosu z dolní parlamentní komory, jistě jste si všimli, že zejména opoziční poslanci řeční a řeční, zatímco čas běží a běží. Zákopová válka mezi vládní většinou a opozicí od jednání o důvěře vládě Petra Fialy (57, ODS) stále trvá, a tak si obě formace dělají naschvály. Tehdy totiž poslanci hlavně z hnutí ANO mluvili tak dlouho, že jednání trvalo rekordních 23 hodin.

Žádné pohádky

A podle šéfky nejsilnějšího opozičního klubu ANO Aleny Schillerové (57) můžeme dlouhé debaty očekávat i nadále. „My nikdy nebudeme předčítat důvodové zprávy nebo Staré pověsti české, jako jsme byli svědky v minulosti. My budeme vždycky mluvit věcně,“ řekla Blesku s tím, že prozatímní nezvolení Karla Havlíčka (52, ANO) do místopředsednické funkce Sněmovny bere právě jako trest za dlouhou debatu. Strany ale budou prý hledat dohodu, aby spolu následující čtyři roky vydržely.

Opozice říkala, jak bude konstruktivní a tvrdá, ale mezitím je to destrukce za destrukcí. Já bych se rád skutečně dohodl na nějakém férovém jednání,“ řekl Blesku šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný (45) a zmínil, že ho situace netěší. „Na druhou stranu chceme, aby ten respekt byl vzájemný. Hnutí ANO za poslední týdny porušilo všechny dohody psané a nepsané a tohle se nesmí opakovat,“ dodal.

Jaké obstrukce?

Včera se také hnutí SPD během jednání přiznalo, že bude obstruovat hlavně kvůli zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Řekl to jejich šéf klubu Radim Fiala (52, SPD). „Na rovinu říkám, že hnutí SPD má zájem obstruovat dva zákony, které jsou pro tuto zemi škodlivé. Za prvé je to pandemický zákon, a pak je to korespondenční volba,“ zmínil Fiala.

To ale následně vyvrátil šéf hnutí Tomio Okamura (49). „Tady nejde o obstrukce, ale o náš konzistentní programový politický postoj. My neobstruujeme, my jsme žádnou obstrukci neudělali, jaké obstrukce máte na mysli?“ řekl včera Blesku. Zřejmě tak zapomněl na to, že třeba ve čtvrtek si vzal slovo k pořadu schůze a skoro celé dopoledne nepustil k mikrofonu nikoho jiného. A výsledek toho všeho? Korespondenční volbu poslanci ani včera nestihli opět projednat a zvažují proto, že k tomuto bodu svolají mimořádnou schůzi.

Řešením zkrácení řečnické doby? ANO: Teď to nechceme!

Nekecáme, makáme. Takové bylo heslo hnutí ANO v uplynulých letech. To se v minulém volebním období snažilo několikrát najít podporu pro to, aby poslanci měli omezenou dobu pro své projevy, jako je tomu jinde v zahraničí. Tehdy návrh narazil u opozice, tedy dnešní vládní většiny. Prý by taková změna nebyla v souladu s demokratickou diskusí. Jenže podle kuloárních informací Blesku by někteří vládní poslanci zkrácení řečnické doby uvítali.

Šéfka klubu ANO Schillerová ale Blesku řekla, že pokud by se tato otázka vytáhla na přetřes, její hnutí by s tím souhlasilo až od nového funkčního období. „Teď to určitě nechceme. Na tuhle debatu bylo dost času v minulém období, nebyl o to zájem, takže se pojďme bavit, ať to klidně platí od příštího období,“ řekla rázně.

Změna jednacího řádu je podle místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (41, ODS) až poslední varianta, jak zprůchodnit jednání poslanců. „Věřím, že brzy najdeme dohodu s předsedy opozičních klubů a budeme už konečně moct jednat o vážných zákonech, které tato země potřebuje,“ uvedl pro Blesk s tím, že kvůli atmosféře v jednacím sále nejsou schopni ani body k projednávání otevřít.

Omezí zahraniční cesty

Takřka 40 milionů korun chce letos ušetřit Poslanecká sněmovna na provozu. Včera to oznámila šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (37, TOP 09). Šetřit se má hlavně na zahraničních cestách. „Při schvalování služebních cest budeme navíc více dbát na jejich smysluplnost, efektivitu a přínosnost,“ napsala Blesku.

Politolog Kubáček: Střetů bude přibývat!

Podle politologa Jana Kubáčka je možné, že hádky a spory budou tuto Sněmovnu provázet až do konce funkčního období. „To se protáhne, řekl bych, na celé čtyřleté období, protože logicky bude podobných situací přibývat a budou o tom spory. Koalice se dostane pod tlak veřejného mínění a bude dělat nepopulární rozhodnutí a opozice bude muset být o to tvrdší, čímž bude také vyvíjet tlak,“ konstatoval Kubáček pro Blesk.

Co se týče „silových bojů“ a samotné volby místopředsedy, podle Kubáčka se nejedná o abnormální jev. „Podle mě je to také revanš za zpožděné volby místopředsedů, které byly čtyři roky zpátky,“ připomněl politolog pár let staré jizvy.

Video  „Slušňák“ Fiala se ve Sněmovně neudržel: Mě už to taky s*re  - ČTK
Video se připravuje ...

dynaty ( 30. ledna 2022 11:59 )

co ta vládní většina vlastně umí?

dynaty ( 30. ledna 2022 11:57 )

máš křišťálovou kouli z které věštíš?

dynaty ( 30. ledna 2022 11:51 )

přesně

maxpax ( 29. ledna 2022 16:03 )

Válek asi nečetl, jaká omezení má Rakousko od 11.ledna. Přesně to, co Válek řekl že nikdy neudělá . Teď ovšem nemůže říct" lhal jsem, nic nemám připraveného a nevím kudy kam". Tak řekne "uděláme to po vzoru Rakouska".
A je to hodně výživné, všude restrikce, povinná posilovací dávka, kontroly očkovaných neočkovaní prakticky nikam, hospody ho 23h. opět kontroly i v obchodech, respirátory a nahlášovaní kont. údajů atd...

maxpax ( 29. ledna 2022 15:35 )

Nevím co tam bylo napsáno . Ale vím, že když je napsaná sebevětší oplzlost, vulgarita nebo urážka těmi, co podporují Spolky, nikdy není přešktrnutá.
To už pak ale, tenhle dvojí metr, cenzurou hodně smrdí .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa