Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koalice „zařízla“ Havlíčka, ve vedení Sněmovny zatím neusedne. Neprošel ani jedním kolem

Aktualizováno -
25. ledna 2022
19:44
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
25. ledna 2022
13:35

Křeslo zbývajícího, šestého místopředsedy Sněmovny zůstalo i po dnešní tajné volbě neobsazené. Nominant hnutí ANO, někdejší vicepremiér Karel Havlíček a předseda SPD Tomio Okamura (SPD) neuspěli podle očekávání ani v dnešním druhém kole. ČTK to sdělil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Ve druhém kole bylo potřeba získat hlasy nejméně 83 poslanců. Havlíčkovi dalo hlas 61 členů dolní komory, Okamura obdržel 24 hlasů. Hlasovací lístek si v tomto kole vyzvedlo 165 poslanců, odevzdalo jej 154 poslanců. Zbylých 11 zákonodárců nehlasovalo.

V prvním kole bylo nutných ke zvolení aspoň 81 poslaneckých hlasů. Havlíček jich dostal 57 a Okamura 24, tedy stejně jako ve druhém kole. Komise vydala 161 hlasovacích lístků, 11 poslanců svůj hlas neodevzdalo. Volilo tedy 150 poslanců.

Z výsledků vyplývá, že Okamura patrně získal i několik hlasů z vládního tábora. Klub SPD čítá 20 poslanců.

Dlouhé boje

Kandidátů na poslední místopředsednické místo nebylo mnoho a k hlasování mohlo dojít už v předminulém týdnu. Volbu ale nakonec přerušily „obstrukce hnutí ANO“, jak situaci nazval předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Koalici se totiž v den, kdy měla být na program zařazená i volba místopředsedy, nepodařilo v souvislosti s postupem opozice posunout do dalšího kola projednávání návrhu o ročním odkladu účinnosti sporného stavebního zákona. To se posunulo až do března. Poslanci, včetně ANO a SPD, se dohodli i na posunutí volby. 

„Co se tady odehrálo, pokládám za velký faul,“ komentoval postup opozice na plénu poslanec ODS Marek Benda. Zapochyboval o tom, zda zástupci opozice mají schůze Sněmovny řídit a školit poslance, že v jednacím sále musí být „24 hodin denně a poslouchat všechny ty řeči“. V té době vedla schůzi místopředsedkyně dolní komory Jana Mračková Vildumetzová (ANO). „Bohužel opozice nám nějak neumožňuje věnovat se úplně té práci, které bychom se měli věnovat,“ řekl novinářům před jednáním vlády ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Pekarová Adamová: ANO hodně namluví, realita je jiná

Koalice vzala „obstrukce“ s nevolí. Uvedla, že kandidátovi ze strany ANO Karlu Havlíčkovi neposkytnou dostatek hlasů. Předem také koalice avizovala, že si nepřeje ve vedení nikoho z opoziční SPD. Dokonce se objevily hlasy, že by se zcela zrušilo šesté křeslo. To nepřímo popřel pro Blesk Zprávy předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný. „Nevím o tom,“ uvedl na dotaz, zdali je tato varianta opravdu na stole. 

Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP09) se kvůli volnému křeslu sešli v úterý lídři vládní koalice a teprve po tomto „rokování“ byli ohledně volby moudřejší. „Hnutí ANO sice hodně namluví o tom, že chce být konstruktivní opozicí, ale zatím se tak vůbec nechová a to samozřejmě k motivaci našich poslanců volit místopředsedu nijak nepřispívá,“ napsala předsedkyně Blesk Zprávám. 

Podle Výborného je navíc v současné situaci velice těžké „přesvědčovat kolegy poté, co vedení klubu ANO nedodrželo dohodu“. Již v předminulém týdnu Výborný konstatoval, že je na místě nechat nejdříve vychladnout emoce, jelikož volba zatím tolik nespěchá. „Nevnímám, že by pouhých 5 místopředsedů byl zatím nějaký problém,“ řekl Blesk Zprávám. 

Vildumetzová: Nevěřím, že se pětikoalice k něčemu podobnému sníží

Blesk Zprávy oslovily i místopředsedkyni za ANO Janu Mráčkovou Vildumetzovou. „Já prostě nevěřím tomu, že se pětikoalice k něčemu podobnému sníží. Že udělají po měsících vládnutí další velkou chybu. Ve všech demokratických zemích vládní strany opozici respektují a u nás měla tradičně na tyto pozice nárok. Nemyslím, že by bylo dobré to měnit,“ komentovala situaci kolem volby vedení dolní komory. 

Video  Pekarová řekla, s čím chce ve Sněmovně zatočit. A co by ji nenapadlo ani jako opilou?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Poslanci si již většinu vedení zvolili v listopadu na ústavující schůzi. Za šéfku si vybrali Markétu Pekarovou Adamovou a do místopředsednických křesel usadili Věru Kovářovou (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL), Jana Skopečka (ODS), Olgu Richterovou (Piráti) a Mráčkovou Vildumetzovou (ANO). 

sarina ( 26. ledna 2022 09:13 )

Hadrbolec, co bych s tím dělala rudý kašpárku, těší mě pomyšlení že ta jejich slepená nenávist se dotkne všech a HLAVNĚ TĚCH KTEŘÍ TU BANDU ZVOLILI, protože podvedli právě jich! a když to přežijete vy, tak nám nezbývá vydržet s vámi. Co jste natropili si i vyližte s námi!!! My jsme to jen očekávali a věděli jak to bude při té změně kterou slibovali vypadat, takže nás to nepřekvapilo, překvapeni jsou ti kteří je zvolili!!!

sarina ( 26. ledna 2022 08:37 )

stemik ještě hůř!!! chovají se jak by jim to tady VŠECHNO PATŘILO a není člověka který by jim v tom zabránil. A hlavně, si to moc užívají a dělají ostudu celé zemi, protože tak se nechovají ani ti od kterých berou inspiraci, jsou to jen MSTIVÍ SLEPENÍ kterým stouplo sebevědomí a sláva do hlavy po těch 0,67% se kterými se dostali do čela státu-který za čas(pokud) vydrží 4 roky ZNIČÍ!!!

Yochanan Pudil ( 26. ledna 2022 08:29 )

Havlíček si nic lepšího než "podříznutí" nezaslouží

elIaella ( 25. ledna 2022 23:48 )

Jednou tě tu taky někdo pochválí, snaž se.

elIaella ( 25. ledna 2022 22:35 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa