Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Pikantní“ souboje o Senát: Vystrčila vyzve žena z kauzy Čapí hnízdo. A návrat Špidly či Hudečka?

  • Autor: dnav - 
    14. 9. 2022
    05:00

    Zřejmě nejpikantnější souboj letošních voleb do Senátu nabídne Jihlava, kde se v obvodu č. 52 střetne předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS) s Janou Nagyovou (dříve Mayerová, ANO), která je v současnosti společně s expremiérem Andrejem Babišem (ANO) obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. Zajímavé souboje ale nabídnou i jiné obvody, kandiduje totiž spousta známých tváří. Většina senátorů svá místa obhajuje, celkově se přihlásilo zhruba 180 kandidátů.

  • 1.Obžalovaná expertka na dotace i na hvězdy

    Proti populárnímu předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi vyšle ANO v Jihlavě Janu Nagyovou. Nagyová, v profesním životě expertka na dotace z Evropské unie, je s Babišem spojena už dlouho – údajně se seznámili již v roce 2004 a podle serveru Seznam zprávy je dohromady svedl zájem o jezdectví a koně. Nagyová se však zajímá i astrologii a v roce 2016 pro týdeník Ekonom uvedla, že právě její slova dala Andreji Babišovi konečný impuls vstoupit do politiky s tím, že k tomu v danou chvíli byla ideální konstelace hvězd. „Marně jsem ho přesvědčovala, že nestačí, aby pořád jen nadával, jak nic nefunguje, a sám si to šel vyzkoušet. Rozčílil se na mě, že jsem naivní, když nevím, že všichni kradou a stejně nic změnit nejde,„ zavzpomínala tehdy Nagyová.

    Po nástupu Andreje Babiše na ministerstvo financí v roce 2014 se Nagyová stala poradkyní pro evropské fondy a zároveň kandidovala za Babišovo hnutí ANO v komunálních volbách v Jihlavě. Tam pak zastávala do roku 2018 funkci náměstkyně primátora, následně se kvůli údajným zdravotním problémům z politiky stáhla. Nyní se však rozhodla k návratu. „Nesmírně si této nominace vážím. Zvláště pro to, že jí navrhli a rozhodovali o ní lidé, kteří znají jak celou kauzu Čapího hnízda, tak i mě osobně, mou práci a mé názory,“ řekla k tomu pro Jihlavský deník.

    Nagyová je spolu s Babišem posledním obviněným v kauze Čapí hnízdo, původně mezi nimi byli například i Jaroslav Faltýnek či Babišova manželka Monika a jeho dvě děti, na které byla farma v době získání dotace oficiálně napsána. Jejich stíhání však bylo zastaveno a v současnosti je tak na lavici obžalovaných s Babišem pouze Nagyová. Ta byla v žádosti o dotaci na farmu Čapí hnízdo uvedena jako hlavní kontaktní osoba a zároveň byla místopředsedkyní představenstva a následně dozorčí rady Farmy Čapí hnízdo. Podle žalobce Pavla Šarocha hrála v případu Nagyová klíčovou roli, když víckrát zamlčela, že by farma byla jakkoliv propojená s Babišovým koncernem Agrofert. Nagyová však i nadále trvá na své nevině.

    Video  Babiš o Čapím hnízdě: Z útoků na mé děti je mi na zvracení  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Vystrčil na prezidenta kandidovat nebude

    Favoritem by v souboji však měl být předseda Senátu Miloš Vystrčil. O tom se mluvilo i jako o potenciálním kandidátovi vládního SPOLU na prezidenta, na zahájení své senátní kampaně v půlce srpna však uvedl, že s prezidentskou kandidaturou nepočítá. Vystrčil drží mandát senátora v daném obvodu již od roku 2010, mezi lety 2014 a 2022 byl i místopředsedou ODS. Po úmrtí tehdejšího předsedy horní komory parlamentu Jaroslava Kubery v roce 2020 se stal předsedou Senátu, když porazil kandidáta STAN Jiřího Růžičku.

    Video  Epicentrum - Miloš Vystrčil  - Nikola Forejtová
    Video se připravuje ...

    Vystrčil se nejsilněji zapsal do všeobecného povědomí svojí cestou na Tchaj-wan, kterou před svou náhlou smrtí plánoval i jeho předchůdce Jaroslav Kubera (ODS).Vystrčil se stal prvním zahraničním ústavním činitelem, který za 45 let jeho existence Legislativního dvora Tchaj-Wanu pronesl na jeho půdě projev, a byl za svoji cestu silně kritizován Čínou. Na jeho obranu ale vystoupily například Francie, Německo či slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. V Česku jej pak za tuto cestu kritizovali například Miloš Zeman nebo Andrej Babiš, velká část proevropského politického spektra se za něj však naopak postavila.

  • 3.V Karlových Varech má Horník rekordní konkurenci

    V obvodu č. 1 – Karlovy Vary svůj mandát obhajuje i Vystrčilův místopředseda Jan Horník (STAN), proti němu však stojí rekordních 10 kandidátů. Mezi nimi je například syn Horníkova předchůdce na senátorské pozici, bývalý primátor města Karlovy Vary a současný hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA) nebo bývalá poslankyně za hnutí ANO Věra Procházková. Ta víckrát kandidovala za hnutí Suverenita Jany Bobošíkové, zvolena však byla až v parlamentních volbách roce 2017 za hnutí ANO. Minulý rok ve volbách mandát obhajovala, skončila ale pouze jako první náhradnice. Koalice SPOLU pak do souboje vyslala jako společného kandidáta starostu Žlutice Václava Slavíka (KDU-ČSL).

    Obhajovat budou i jiná známá jména. Jedním z nich je například nejdéle sloužící senátor Tomáš Jirsa (obvod č. 10 – Český Krumlov, ODS), který v horní komoře zasedá nepřetržitě od roku 2004, a bude čelit dvěma vyzyvatelům, Miroslavu Lorencovi za ANO a Robertu Hunešovi (KDU-ČSL). Svůj mandát obhajuje i poražený vyzyvatel Miloše Vystrčila v kandidatuře na předsedu Senátu a první místopředseda Senátu Jiří Růžička (č. 25 – Praha 6, za TOP 09), místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin (č. 37 – Jičín) nebo předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (č. 70 – Ostrava-město, ODS).

  • 4.Šilara chce nahradit Petr Fiala

    Celkem pět současných senátorů se rozhodlo svůj mandát v letošních volbách neobhajovat. Jedná se o ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (obvod č. 79 – Hodonín, za KDU-ČSL), bývalého ministra průmyslu a obchodu v Rusnokově vládě Jiřího Cieńciału (č. 73 – Frýdek-Místek, za OSN), bývalého ředitele Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka (č. 55 – Brno-město, za ČSSD), bývalého předsedu Senátorského klubu KDU-ČSL Petra Šilara (č. 46 – Ústí nad Orlicí, KDU-ČSL) a Jaroslava Doubravu (č. 31 – Ústí nad Labem, Severočeši.cz). První dva jmenovaní seděli v Senátu pouze jedno funkční období, Žaloudík, Šilar a Doubrava pak již od roku 2010.

    Hubáčková ke svému rozhodnutí řekla, že se chce primárně soustředit na svoji pozici ministryně. „Neumím si představit pracovat v obou funkcích celé čtyři roky,“ uvedla k tomu pro Hodonínský deník. Nahradit ji chtějí mimo jiné kandidátka SPOLU Eva Rajchmanová (KDU-ČSL) či nestranička za ANO Ladislava Brančíková. Na místo Petra Šilara pak v jako jediném obvodu kandidují pouze dva kandidáti, Stanislav Ešner (ANO) a jmenovec současného premiéra Petr Fiala (SproK). Třetím kandidátem měl být Josef Kopecký za ODS, ten ale nakonec z osobních důvodů odstoupil.

  • 5.Návrat známých tváří

    Jana Žaloudíka pak chce v Brně nahradit mimo jiné Tomáš Töpfer (za SPOLU). Herec a ředitel Divadla na Vinohradech byl senátorem již mezi lety 2006 a 2012, tehdy však v obvodu č. 20 na Praze 4, kde byl ředitelem Divadla na Fidlovačce. „Má k Brnu vztah, ačkoliv žije v Praze,“ řekl na otázku ohledně místa Töpferovy kandidatury deníku Právo šéf senátního klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra – Töpfer totiž v Brně studoval konzervatoř předtím, než nastoupil na DAMU do Prahy.

    Vrátit se chtějí i jiné známé tváře české politiky. V obvodu č. 19 – Praha 11 tak například proti současnému senátorovi Ladislavu Kosovi (HPP11) kandiduje bývalý předseda ČSSD, premiér a evropský komisař Vladimír Špidla (ČSSD). V daném obvodu kromě něj však kandiduje i bývalá politická vězenkyně a současná pražská radní Hana Kordová Marvanová (ODS) nebo bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček, který byl mezi lety 2013 a 2020 obžalován v kauze Opencard. V kauze však proběhlo vícero justičních přešlapů a Hudeček se v roce 2021 dočkal oficiální omluvy od ministerstva spravedlnosti za újmu na osobnostních právech způsobenou nezákonným trestním stíháním.

    V brněnském obvodu č. 58 – Brno-město pak jako nestraník za ANO kandiduje bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Ten v roce 2020 na protest proti tomu, jak hnutí ANO reagovalo na kauzu Stoka, ve které údajně mimo jiné členové brněnské organizace ANO včetně syna Jaroslava Faltýnka ovlivňovali městské zakázky, z ANO odešel. Vokřál tehdy chtěl zrušit buňky strany, které byly podle něj napojeny na podsvětí, celostátní vedení ANO však jeho snahu nakonec nepodpořilo. Vokřál v reakci na to z hnutí vystoupil. „ANO se vydalo spíše směrem politikaření v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby. Toto je pro mě málo,“ řekl k tomu tehdy pro Aktuálně.cz, na podpoře strany při kandidatuře do Senátu se však s ANO domluvil. Vokřálovým největším konkurentem bude současný senátor za ČSSD, ODS, Vas a Fakt Brno Jiří Dušek.

  • 6.Kdy jdeme k volbám?

    Volby se odehrají ve 27 volebních obvodech, které naposledy senátora volily v roce 2016. První kolo proběhne souběžně s komunálními volbami 23. a 24. září, druhé kolo pak o týden později 30. září a 1. října.

    Video  Komunální volby 2022: Sledujte čtyři předvolební debaty na Blesk.cz! Včetně superdebaty s lídry 22. září od 11:00  - Blesk / V. Vokjan, K. Dlabač
    Video se připravuje ...

Doporučujeme
1917 ( 15. září 2022 21:57 )

Všechno na světě bude lepší než tento Tchajwanec!

panda82 ( 15. září 2022 08:18 )

tu se hlasuje o zrušení Senátu? je tak to nemám tolik prstů , jak jsem pro, no a když se podíváme co tam sedí za šunt, tak to tu vypadá jak to je

nespokojeny ( 14. září 2022 21:25 )

Ano, josemu nevolit nikoho z 5koalice.

blue_Moon ( 14. září 2022 13:21 )

Unylý trafikant Špidla působí dojmem jak kápo zkrachovalého JZD.

prochaskanamoste ( 14. září 2022 09:16 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa