Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký přehled: Kandidáti na primátora Prahy pro komunální volby 2022

Kdo se stane příštím pražským primátorem?
Kdo se stane příštím pražským primátorem?  (Autor: Blesk:David Malik)
Autor: mah, zf - 
8. září 2022
11:50

O post primátora se v Praze utká řada známých tváří včetně současného a bývalého primátora. Celkem se ve volbách utkají lídři 22 kandidátek. Podívejte se, kdo všechno se v hlavním městě hlásí o primátorský řetěz a chce vyzvat Zdeňka Hřiba.

Komunální volby v Česku proběhnou 23. a 24. září 2022. Již nyní se zdá jasné, že na magistrátu proběhnou změny. Oproti roku 2018 se v Praze změní předvolební koalice, část současných představitelů magistrátu navíc mění dresy.

Vše o komunálních volbách 2022 >>>

Do voleb na magistrát se přihlásilo 23 uskupení. Úřad ovšem jednu kandidátku vyřadil, jelikož na ní nebyl žádný kandidát. Kandidovat tak bude 22 subjektů, tedy o sedm méně než v roce 2018, kdy kandidovalo 29 subjektů.

Kandidáti na primátora Prahy v komunálních volbách 2022

Podívejte se na přehled momentálně známých lídrů kandidátek na magistrát.

Kandidát Strana
Zdeněk Hřib Piráti
Bohuslav Svoboda Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)
Jan Čižinský Praha sobě
Petr Hlaváček STAN
Anna Šabatová Solidarita (ČSSD, Zelení, Budoucnost a Idealisté)
Patrik Nacher ANO 
Milan Krajča KSČM
David Tygr Ploc Praha náš domov (Domov, Rozumní, Česká suverenita)
Petr Macinka Motoristé sobě
Hana Čapková Přísaha s Patrioty
Jaroslav Ďuriš Praha bez chaosu
Ladislav Linek Soukromníci, Koruna Česká, Konzervativní strana a KAN
Miroslav Bušovský Dost
Pavel Opl Lepší Praha pro Pražany
Martin Urza Nevolte Urza.cz.
Hana Janišová Demokratická strana zelených
Milan Urban SPD, Trikolora, Hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu
Michal Šanda Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí
Tomáš Štampach Svobodní
Adam Hanka Volt
Petr Cibulka Volte Pravý Blok
Jiřina Niké Hájek Za bezpečné ulice v Praze

Zdeněk Hřib (Piráti)

Kandidátem Pirátů na primátora Prahy v komunálních volbách 2022 se stal znovu Zdeněk Hřib. Ten je primátorem od voleb v roce 2018.V čele města zažil nejdříve krizi koronavirovou a následně uprchlickou, způsobenou válkou na Ukrajině.

Do zastupitelstva Prahy kandidoval poprvé v roce 2014, tehdy ještě jako nestraník za Piráty. Ačkoli tehdy Piráti získali pět mandátů, Hřib osobně neuspěl a zastupitelem se nestal. O čtyři roky později už ovšem kandidoval jako lídr kandidátky. V komunálních volbách 2018 skončili Piráti druzí, následně se jim ovšem povedlo vyjednat koalici s uskupením Praha sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN ve spolupráci s KDU–ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla). Zdeněk Hřib se tak stal primátorem a v roce 2022 se pokusí svůj post obhájit. 

Bohuslav Svoboda (Spolu – ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

ODS jde proti roku 2018 do voleb v koalici, která bude mít stejné jméno a složení jako ta, se kterou občanští demokraté na podzim 2021 ovládli volby do Sněmovny. Stejně jako v roce 2018 ovšem kandidátku v komunálních volbách 2022 povede Bohuslav Svoboda.

Bohuslav Svoboda si již jednou funkci pražského primátora vyzkoušel, když v roce 2010 vystřídal svého spolustraníka Pavla Béma. Ve funkci ovšem vydržel jen necelé tři roky. Nejdříve na magistrátu vládl společně s ČSSD, následně se spojil s TOP 09. Na jaře 2013 byl ovšem v tajném hlasování z funkce primátora odvolán.

Kandidátku ODS pro volby na magistrát vedl i v letech 2014 a 2018. V roce 2014 ODS získala pouze necelých 11 procent hlasů a osm mandátů a skončila tak v opozici. O čtyři roky později se ODS a Svoboda znovu stali vítězi voleb. Vzhledem k těsným výsledkům se ovšem straně nepodařilo uzavřít koalici a ani vítězství ve volbách tak Svobodovi primátorský řetěz nevrátilo. 

Jan Čižinský (Praha sobě)

Znovu se bude o post primátora Prahy v komunálních volbách 2022 ucházet i Jan Čižinský. Ten ovšem musí ještě před volbami absolvovat jíný „test popularity“. Praha sobě je občanskou kandidátkou, a aby se uskupení mohlo voleb účastnit, potřebuje před volbami nasbírat přibližně 100 tisíc podpisů obyvatel hlavního města.

Jan Čižinský začínal svou politickou kariéru v dresu KDU-ČSL. Za stranu kandidoval pravidelně od roku 1998. Nejdříve ovšem kandidoval do zastupitelstva Prahy 1. Úspěchu se však dočkal až po přestěhování na Prahu 7, kde se roku 2014 postavil do čela kandidátky Praha 7 sobě složené z představitelů KDU-ČSL a nestraníků a volby v městské části vyhrál se ziskem více než 40 procent hlasů. Ve stejném roce se poprvé dostal i do zastupitelstva hlavního města. Později se stal i poslancem. V roce 2017 ovšem oznámil začátek sběru podpisů, aby mohl do voleb na magistrát v roce 2018 postavit kandidátku Praha sobě. Pro ni získal dostatečný počet podpisů, což ovšem znamenalo, že přišel o členství v KDU-ČSL, které již dříve pozastavil. V komunálních volbách 2018 pak Praha sobě skončila na třetím místě, Čižinský se ovšem stal kandidátem, který dostal největší počet preferenčních hlasů. 

Petr Hlaváček (STAN)

Petr Hlaváček povede v komunálních volbách 2022 v Praze kandidátku hnutí STAN. Před volbami změní dres. V roce 2018 byl totiž do zastupitelstva zvolen na kandidátce Spojených sil pro Prahu za TOP 09.

Komunální volby 2018 pro Hlaváčka byly prvním vstupem do komunální politiky. Zkušenost s politiky má ovšem už z dřívějška. V letech 2015 a 2016 působil jako ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, kde měl za úkol zpracování metropolitního plánu Prahy. Tehdejší politické vedení magistrátu jej ovšem kritizovalo za to, že s nimi plán nekonzultuje nebo že přípravy nabírají zpoždění. 

Anna Šabatová (ČSSD a Zelení)

Koalice ČSSD a Zelených sází v komunálních volbách na vedení bývalé ombudsmanky Anny Šabatové. Ta má za úkol přivést obě strany zpět na magistrát.

Pro Šabatovou přitom nejde o první politickou kandidaturu. V případě, že by byla zvolena do zastupitelstva, šlo by ovšem o její první úspěšné politické angažmá. Bývalá mluvčí Charty 77 poprvé zkoušela kandidovat za Stranu zelených do Senátu v roce 2008 v obvodě Vyškov. O 12 let později zkoušela kandidaturu znovu, tentokrát v Brně. Ani jednou neuspěla, i když v roce 2020 postoupila do druhého kola. Kromě toho do politiky zasáhla například v roce 2013, kdy stála za vznikem iniciativy Volím ČSSD. A budu kroužkovat, která podporovala některé kandidáty ČSSD. V letech 2014–2020 pak působila jako veřejná ochránkyně práv.

Patrik Nacher (ANO)

Hnutí ANO vsadí v komunálních volbách na poslance Patrika Nachera. Ten bude mít jediný cíl – získat po čtyřech letech primátorský řetěz znovu pro hnutí ANO.

Patrik Nacher přitom měl kandidovat na primátora už před čtyřmi lety. Tehdy jej ovšem v čele kandidátky nahradil podnikatel Petr Stuchlík, který se ovšem vzdal mandátu a odešel z politiky jen několik měsíců poté, co hnutí ANO skončilo v roce 2018 v opozici. Ve volebním období 2014–2018 přitom byla primátorkou za ANO Adriana Krnáčová, ta se ovšem rozhodla z politiky odejít před komunálními volbami 2018.

Milan Krajča (KSČM)

KSČM vede do voleb na pražský magistrát Milan Krajča. Bývalý předseda Komunistického svazu mládeže má jediný úkol, přivést zástupce komunistů po čtyřech letech zpět do magistrátních lavic.

Pro Krajču nejde zdaleka o první kandidaturu. Na Magistrát se zkoušel dostat i v letech 2014 a 2018, ani jednou zatím neuspěl. Kromě toho za KSČM kandidoval i do Poslanecké sněmovny ve volbách v letech 2006, 2010, 2013 a 2017, ani jednou se ovšem poslancem nestal. Úspěch mu nepřinesly ani kandidatury do Evropského parlamentu v letech 2009 a 2014. Úspěch tak zatím měl pouze v rámci stranických struktur, když nejdříve pět let působil jako předseda Komunistického svazu mládeže a v roce 2021 byl zvolen místopředsedou strany pro Evropské záležitosti.

David Tygr Ploc (Praha náš domov)

Do voleb na pražský magistrát se chystá i koalice stran Domov, Rozumní a Česká suverenita. Uskupení povede předseda strany Domov David Tygr Ploc.

Petr Macinka (Motoristé sobě)

Do voleb vyrazí i strana Motoristé sobě, vede ji předseda Petr Macinka, politolog a spolupracovník bývalého prezidenta Václava Klause.

Hana Čapková (Přísaha s Patrioty)

Koalici Přísahy s Patrioty povede do voleb Hana Čapková, pro jde o první zkušenost s politikou.

Jaroslav Ďuriš (Praha bez chaosu)

O postu primátora se bude ucházet i bývalý ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš. Ten se postaví do čela nového hntí Praha bez chaosu.

Ladislav Linek (Soukromníci, Koruna Česká, Konzervativní strana a KAN)

Do voleb na magistrát bude kandidovat i koalice Strany soukromníků ČR, Koruny České, Konzervativní strana a Klubu angažovaných nestraníků. Do jejího čela se postaví místopředseda Soukromníků Ladislav Linek.

Miroslav Bušovský (DOST)

Stranu Dost vede do voleb na pražský magistrát Miroslav Bušovský.

Pavel Opl (Lepší Praha pro Pražany)

Kandidátku Lepší Praha pro Pražany vede v komunálních volbách 2022 v Praze Pavel Opl.

Martin Urza (Nevolte Urza.cz)

Na kandidátce Urza.cz je jediný kandidát - Martin Urza.

Hana Janišová (Demokratická strana zelených)

Komunálních voleb 2022 se v Praze účastní i Demokratická strana zelených. Kandidátkou na primátorku je jednička kandidátky Hana Janišová.

Milan Urban (SPD, Trikolora a hnutí PES)

Společnou kandidátku SPD, Trikolory a hnutí PES vede v komunálních volbách 2022 Milan Urban z SPD.

Michal Šanda (Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí)

Kandidátku Společnosti proti developerské výstavbě v Prokopském údolí vede v komunálních volbách 2022 Michal Šanda.

Tomáš Štampach (Svobodní)

Do čela kandidátky Svobodných se postaví Tomáš Štampach.

Ten v zastupitelstvu působí už nyní, v roce 2018 byl ovšem zvolen za ODS.

Adam Hanka (Volt)

Kandidátku politické strany Volt vede do komunálních voleb 2022 Adam Hanka.

Petr Cibulka (Volte pravý blok)

Jediným kandidátem na kandidátce strany Volte pravý blok je v komunálních volbách 2022 Petr Cibulka.

Jiřina Niké Hájek (Za bezpečné ulice v Praze)

Kandidátka Za bezpečné ulice v Praze je obsazena především členy Dělnické strany sociální spravedlnosti. K té se hlásí i jednička kandidátky Jiřina Niké Hájek.

Volební potenciál stran v největších městech ČR

Podívejte se na přehled stran s nejvyšším volebním potenciálem pro komunální volby v Praze, Brně a Ostravě. Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana získala, kdyby pro ní hlasovali všichni voliči, kteří o jeho zvolení uvažují.

Volební kalkulačka pro komunální volby

Blesk.cz připravil ve spolupráci se sdružením KohoVolit.eu pro své čtenáře volební kalkulačku pro komunální volby.

Video  Průvodce komunálními volbami  - Videohub
Video se připravuje ...

Komunální volby 2022

Komunální volby se v Česku konají každé čtyři roky. Voliči v nich mohou volit zástupce více stran díky tzv. panašování. Voleb se zároveň mohou účastnit i občané států Evropské unie, kteří mají v Česku přihlášený přechodný pobyt, a to jako voliči i kandidáti.

Kdy budou volby

Komunální volby 2022 proběhnou v pátek 23. září a sobotu 24. září.

Otevírací doba volebních místností:

  • Pátek: 14:00 - 22:00
  • Sobota: 8:00 - 14:00

Kdo kandiduje

Volby do obecních zastupitelstev jsou tradičně počtem kandidátů největší největším druhem voleb v Česku. Komunální volby 2022 v tom nejsou žádnou výjimkou. Zájem o funkci zastupitele má sice o 21 tisíc kandidátů méně, než před čtyřmi lety, i tak ovšem kandiduje takřka 200 tisíc lidí.

Jak se volí

V komunálních volbách je možné využít tzv. panašování. Lidé mohou dát hlas kandidátům více stran. Volební systém je ovšem poměrný a k určení rozdělení křesel v obecních zastupitelstev se používá přepočet upravenou D’Hondtovou metodou.

Kdo může volit

V komunálních volbách mohou zastupitelstvo volit všichni občané ČR s trvalým pobytem v dané obci, kterým je v den voleb alespoň 18 let. Kromě toho mohou volit i občané států Evropské unie, kteří jsou v obci přihlášeni k přechodnému pobytu.

Volební účast je v průměru 48 procent.

Kandidáti na primátory

priserak77 ( 31. července 2022 18:03 )

Tak když může Prahu řídit prašivka, tak to už může řídit Prahu opravdu každý. Hlavně, aby tu dopravu řídil už opravdu někdo, kdo tomu rozumí a né nějaký pitomeček, co dělal v Řeži.

pragonos ( 30. července 2022 16:30 )

Souhlasím. Připadá mi to jako když politická uskupení chtějí udělat z magistrátu zbytečnost. Jak může 80 letý politik za ODS řídit hl.m.Prahu. To přeci není stejný jako hrabat se v dámském přirození.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa