Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Detaily českého předsednictví EU: Vláda představila logo, priority, dary i dojemné video

Aktualizováno -
15. června 2022
17:56
Autor: ČTK, Mii - 
15. června 2022
10:36

„Můžeme říci, že svět po ruské agresi na Ukrajině nebude stejný. Na tom, jaký bude, se chceme podílet i my,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) k nadcházejícímu předsednictví Česka Radě EU. Podle něj hlavními prioritami bude zvládnutí uprchlické krize, poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, strategická odolnost evropského hospodářství, posílení obranných kapacit a odolnost demokracie.

Podle Fialy Evropa i celý svět prochází zásadní změnou. Válka „odhalila bezpečnostní slabiny evropské architektury, které budeme muset vyřešit“ řekl premiér s tím, že ruská agrese na Ukrajině také způsobila největší uprchlickou vlnu od druhé světové války. „Budeme se muset soustředit na poválečnou obnovu Ukrajiny,“ nastínil Fiala.

Pět hlavních priorit českého předsednictví

  1. Zvládnutí uprchlické krize
  2. Poválečná obnova Ukrajiny
  3. Energetická bezpečnost
  4. Strategická odolnost evropského hospodářství
  5. Posílení obranných kapacit
  6. Odolnost demokracie

Všechny pilíře podle premiéra zahrnují dlouhodobé strategické zájmy a priority České republiky a hodnoty, které Česko dlouhodobě zastává a na které je hrdé. „Spolu s našimi evropskými partnery budeme během šesti měsíců v čele Evropské unie usilovat o to, abychom byli společně silnější a abychom tuto naší silu dokázali využít ve prospěch těch, kteří ji potřebují,“ dodal ministerský předseda.

Stejně jako v roce 2009 se podle něj Česko kormidla chopí v nelehkém období. „Naše jedinečná historická zkušenost s ruskou okupací nás naučila, že umíme čelit těžkým momentům, vzájemně si pomáhat a postavit se za to, co je správné. Tohoto úkolu se po třech letech příprav zhostíme sebevědomě a zároveň s vědomím odpovědnosti za výsledek,“ dodal Fiala.

Motto: Evropa jako úkol

Podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) Česko nebude rezignovat na národní zájmy, bude o nich ale muset hovořit nepřímo. Motto se inspiruje proslovem Václava Havla k zamyšlení nad úlohou Evropy, což je aktuální i dnes, míní.

Motto předsednictví je delší v angličtině, ve které zní „Europe as a task: rethink, rebuild, repower“. Bek zdůvodnil různý rozsah hesel tím, že ne vždy lze najít přesný a výstižný překlad. Jako hlavní tentokrát vznikla anglická verze, protože primárním publikem je evropská pospolitost. Bek v té souvislosti připomněl heslo „Evropě to osladíme“, které doprovázelo kampaň k předsednictví v roce 2009. „Český vtip není úplně snadné přeložit do angličtiny,“ dodal.

Logo českého předsednictví

Logo českého předsednictví Radě EU 2022 Logo českého předsednictví Radě EU 2022 | Úřad vlády ČR

Logo předsednictví, které připravilo studio Dark Side, tvoří 27 střelek kompasů vyvedených v národních barvách jednotlivých členských států EU. Střelky jsou na logu uspořádané do kruhu. Jejich tvar má naznačovat, že Česko bude navigovat směřování Evropy a psát budoucnost EU, zároveň ale připomínat klín na české vlajce, který je v EU unikátní záležitostí.

Dary pro delegace

Vedoucí úřadu vlády Jana Kotalíková popsala, že ku příležitosti předsednictví bude vydána poštovní známka, která se bude prodávat za 39 korun. Delegace jako dárek budou dostávat křišťál.

Pretentovala také dva videospoty, které se zaměřují na válečnou situaci, ve které se Evropa nachází. Jeden v češtině, který bude běžet v České televizi, druhý delší anglický, který bude prezentován delegacím.

O rozpočtu bude vyjednávat Georgiev

Vládním zmocněncem českého předsednictví pro vyjednávání rozpočtu Evropské unie na rok 2023 bude náměstek ministra financí pro mezinárodní vztahy a finanční trhy Jiří Georgiev. Dnes ho jmenovala vláda. 

„Dosažení vyváženého a akceptovatelného rozpočtu EU pro příští rok bude jedním z hlavních úkolů nadcházejícího českého předsednictví v Radě Evropské unie. Celá procedura, která začíná diskusemi v rámci Rady po zveřejnění návrhu Komise 7. června, se završí během podzimu,“ uvedlo ministerstvo financí.

Video  Ministr Bek o českém předsednictví: Pád vlády tentokrát nehrozí. Válka přípravy zjednodušila  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 18. června 2022 08:32 )

stejně je to kontaminovaný emyisema

Jirik-ta ( 18. června 2022 08:30 )

Jsme na ně právem hrdi.✌👌

pravlast ( 16. června 2022 14:08 )

Mezi detaily mi chybí zejména ODStranění dvojí kvality potravin a jejich cen.
Ukrajinský předsedo,volili tě Češi? Ohledně ukrajinsého téma,máš něco navíc?

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=QxcB­0PI4ZLg

Jirik-ta ( 16. června 2022 12:02 )

tak díky

hradnikunda ( 16. června 2022 07:00 )

Stateční Ukrajinci v Česku mávají vlajkami, ale makat na obnově Ukrajiny se jim nechce.
Proč jsou v České republice a proč nesklízí na polích na Ukrajině?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa