Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Kalousek o 5000 Kč pro rodiny: Na děti čeká dluh s krvavým úrokem! Expert zmínil exekuce

Aktualizováno -
28. dubna 2022
13:18
Autor: Markéta Mikešová - 
28. dubna 2022
11:31

S překvapivou zprávou přišla ve středu večer vláda Petra Fialy (ODS). Rodiny s příjmem do milionu korun dostanou na každé dítě mimořádný příspěvek 5000 korun. Jde o opatření kvůli rostoucím cenám v Česku. Ministři dlouho čelili stížnostem, že na drahotu nereagují, ale i tímto krokem si vysloužili pořádnou dávku kritiky. Mezi prvními se ozval exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého jde o falešnou pomoc, kterou jen poroste státní dluh. Co říct měla i opozice či expert na dluhové poradenství.

„Parametricky jsme hledali správné zacílení. Připravíme jednoduchý speciální zákon. Výplata bude nejpozději do konce srpna, aby výdaje s nástupem do školy bylo možné pokrýt z těchto finančních zdrojů,“ vysvětloval včera na tiskové konferenci po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Fiala pak doplnil, že kabinet nadále upřednostňuje cílenou pomoc před plošnou. „Pomáháme těm, kteří si nemohou s dopady poradit sami. Není v možnostech státních financí, a ani by nebylo rozumné, abychom dávali podporu všem, nedávalo byt to smysl, jenom bychom roztáčeli inflační spirálu,“ uvedl.

Video  Vláda schválila mimořádný příspěvek 5000 Kč na dítě pro rodiny s příjmem do milionu ročně. Fiala a Jurečka vysvětlovali proč.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jenže podle slov Jurečky se příspěvek bude týkat 2,1 milionů děti do 18 let. To jednoduchou matematikou vychází na 10,5 miliardy korun, což působí jako zásadní zásah do státního rozpočtu. „Za 10 miliard mohl stát zajistit bydlení na rok pro 80 000 uprchlických rodin,“ přidal porovnání Daniel Hůle, expert na dluhové poradenství z organizace Člověk v tísni.

Ten zároveň upozornil, že v Česku žije zhruba stejný počet dětí, o kterém mluvil Jurečka, nehledě na příjem na rodiny, takže mu není jasné, jak moc je tato pomoc cílená. „Je podpora 100 % dětem adresnou? Nebo jde o nezaopatřené děti?,“ spekuloval na Twitteru. Nevyloučil, že jde jen o nepřesné vyjádření ministra.

Hůle také podotkl, že pokud vláda svůj „plošný příspěvek prakticky všem rodinám“ nedefinuje jako exekučně nepostižitelný, mohou pětinu až čtvrtinu z 10 miliard strhnout exekutoři. Podobnou připomínku má i sociolog Daniel Prokop. „Pokud se to započítá do rozhodného příjmu příspěvku na bydlení a přídavku na děti či bude podléhat exekucím, tak se to právě k těm potřebným ani nedostane,“ napsal, jak se 5000 korun může stát neadresnými.

Poslanec STAN Viktor Vojtko přiznal, že tohle je aspekt, na který se poslanci budou muset ještě podívat. „To je dobrý postřeh. Příspěvek se ještě bude projednávat ve sněmovně a leccos tam není detailně dořešeno. Takže budu exekuční nepostižitelnost určitě prosazovat,“ reagoval na slova Hůleho.

Jurečka dříve podobné dávky kritizoval

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) upozornil rovněž na obecný problém rozhazování na úkor budoucnosti. „Kdybychom to těm dětem dokázali dát ze svého, tak bych zatleskal. My to ale budeme financovat z dluhu, který ty samé děti budou muset splácet i s krvavým úrokem,“ ozval se mezi prvními. „S touhle falešnou podporou rodin se nikdy nesmířím,“ dodal Kalousek.

Financování z dluhu je přitom něco, co současní ministři, když byli ještě v opozici, kritizovali. „Vláda rezignovala na budoucnost, rozdává plošně a těm co opravdu pomoc potřebují, jako jsou vdovy a vdovci, rodiny, samoživitelky, nebo invalidé, těm systematicky a dlouhodobě pomoci neumí! Chybí rozum a zodpovědná solidarita!“ stěžoval si v roce 2020 Jurečka na pandemickou dávku 5000 korun pro seniory.

On sám teď podobnou mimořádnou pomoc prosazuje. Pro kontext – státní rozpočet pro letošek není vyrovnaný, počítá se schodkem 280 miliard a už nyní je jasné, že nakonec bude ještě vyšší kvůli válce na Ukrajině.

Babiš: Příspěvek ve Sněmovně podpoříme

Poslankyně opozičního hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová pak popisuje, že příspěvek dostanou jen rodiny s dětmi, ale v Česku jsou i jiné ohrožené skupiny obyvatel. „A co VŠ studenti? Aby se lidé museli doprošovat, tak to navíc ještě omezili příjmem. To je v dnešní krizi výsměch!“ uvedla Jermanová.

Hnutí ANO jako celek ale dávku podporuje. Konstatuje ovšem, že vyplácena bude pozdě, legislativa není připravená a není jasné, jak budou lidé splnění kritéria dokládat. ANO ve Sněmovně návrh podpoří, kabinet ale musí vysvětlit další postup, doplnil expremiér Andrej Babiš (ANO).

horaIysa ( 28. dubna 2022 21:51 )

wc, můžeš naznačit, jak se Babiš pokusil oprostit se od zisků zahraničních společností? Myslíš tím, že se produkty Agrofertu prodávaly především v obchodních řetězcích zahraničních majitelů?

horaIysa ( 28. dubna 2022 21:47 )

Jsem rád, že ten příspěvek vlády schvaluješ. Aspoň v někom má Fiala podporu.

horaIysa ( 28. dubna 2022 21:46 )

wc, to máš pravdu. Žádný zvací dopis, ani udávací formulář jsem neodeslal. Co tam máš dál, brebto?

horaIysa ( 28. dubna 2022 21:43 )

Fakt? Takže všichni pochopili tento příspěvek vlády tak, že ho dostanou rodiny s příjmem nad 83000 měsíčně, jak píšeš ty a dostanou ho jednou za rok, jak píše kanokl. A ten zákon je taky dobrej fór. Tak to jsem zvědav, kdo se k tomuhle přihlásí.

jajas ( 28. dubna 2022 20:51 )

To je sice pravda, ale všichni vdovci a vdovy pobírají tento důchod minimálně rok. Pokud jsou splněny další podmínky, pak mohou vdovecké důchody brát i dál. Ale teda nic moc, jak jsem viděl u tchýně! Z tchánova důchodu dostala pouze zkrácenou částku a to jen ze zásluhové části důchodu . A zkráceno je to na polovinu, takže bere svůj důchod 13.000 + zkrácený tchánův důchod 2.851 Kč! Síla! Než tady někdo něco plácne, měl by si ověřit, o co jde!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa