Pražské KACPU od začátku války na Ukrajině letos v únoru odbavilo přes 98 000 uprchlíků a zajistilo bydlení pro 9430 lidí, tedy necelou desetinu. Ve čtvrtek po jednání krizového štábu Hřib uvedl, že se centrum nejspíš dostane na 100 tisíc odbavených. „Situace je mimo normu. Nikdo z toho nemá radost, ale nemůžeme přijímat lidi, kde se o ně neumíme, přesněji řečeno nemůžeme postarat, protože kapacity jsou plné. Není to nic, co by přišlo z čistého nebe. Dlouhodobě jsem upozorňoval na to, že kapacity jsou plné,“ nechal se slyšet. Navrhuje, aby vznikl relokační mechanismus, ve hře je podle něj stále jeho návrh snížit uprchlíkům v přeplněných krajích dávky pomoci, což by je motivovalo přesunout se do těch méně zatížených. 

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) Hřibův krok chápe, primátor podle ní na přetíženost hlavního města upozorňoval dlouhodobě. Pecková si nemyslí, že by uzavření pražského KACPU, které slouží i pro střední Čechy, zhoršilo situaci v jejím regionu. Kraj podle ní situaci zvládne, případně zvýší kapacitu střediska v Kutné Hoře. Současně připomněla, že v Praze i Středočeském kraji jsou odbory azylové a migrační politiky a oddělení cizinecké policie, kde si uprchlíci také mohou doklady vyřídit. Na běžence jsou připraveny i středočeské pobočky úřadu práce, doplnila.

Naproti tomu podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (3PK/ČSSD) je Hřibovo rozhodnutí nekolegiální a už dřív avizoval, že pokud Praha uzavře KACPU, Pardubice učiní totéž. Nicméně v úterý oznámil, že pardubické centrum zůstane v provozu, bude ale postupně omezovat provoz. „Do konce měsíce to zvládneme,“ konstatoval Netolický. Rakušan mu přislíbil, že v případě přílivu většího množství uprchlíků vnitro pomůže s personálním posílením krajského centra v Pardubicích. Od prázdnin budou podle ministra všechna asistenční centra měnit provoz, v závislosti na počtu uprchlíku by mohla například zkrátit otevírací hodiny.

Smysl v uzavření pražského centra nevidí ani jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který na twitteru uvedl, že pražské KACPU zajišťovalo ubytování asi pro deset procent registrovaných uprchlíků, ostatní si našli bydlení sami. „Uprchlíci získají vízum na cizinecké policii nebo Odboru azylové a migrační politiky. A bydlet v Praze budou moct tak jako tak. Pomůže to nějak? Ne,“ uvedl.

O uzavření pražského centra Rakušan v úterý jednal i s dalšími hejtmany. Předseda asociace krajů Martin Kuba (ODS) poté uvedl, že kraje přivítají, když vláda v brzké době vytvoří program, který bude některé uprchlíky z Ukrajiny více motivovat k začlenění do společnosti. Například aby aktivněji sháněli zaměstnání a dříve se stali soběstační, o což někteří podle krajů neusilují. Podle Kuby by například děti zaměstnaných Ukrajinců mohly mít nějaké výhody.

Fiala: Neuvážený krok

V pátek má Hřib o přerozdělování uprchlíků hovořit s premiérem Petrem Fialou (Spolu). Ten Hřibovo rozhodnutí centrum uzavřít kritizuje. Uvedl, že systém asistenčních center se osvědčil, nevidí proto důvod k uzavírání pražského, kroky města označil za neuvážené a zmínil i blížící se komunální volby.

Nápad se nelíbí ani ministru vnitra Rakušanovi, krok podle něj nic nepřinese. Pokud si ukrajinský uprchlík už dojednal ubytování v Praze, dočasnou ochranu v Česku dostane, jen bude muset stát fronty jinde a zařizování bude mít složitější. Praha podle něj mohla se svým krokem počkat alespoň do začátku prázdnin, kdy by měl přestat platit nouzový stav, a naopak by měla začít fungovat náhradní legislativní pravidla podle několika zákonů vztahujících se k Ukrajině.

Pražské silné gesto může vést ke zmatkům a vládu tlačit k silovým řešením, podotkl Rakušan. Nechce být tlačen k tomu, aby uplatnil krizovou legislativu a Praze přikázal, aby asistenční centrum nadále provozovala. „Já to nechci a přijde mi to absolutně zbytečné,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Politolog o „totálním selhání“ vlády: Má se starat i o „našince“. A co přinese české předsednictví? Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
34 fotografií