Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Pravda a láska musí zvítězit! Jsme s vámi.“ Čeští politici kvitují Zelenského díky i citaci Havla

Autor: simao, jt - 
15. června 2022
13:02

Mnoho reakcí i silné pocity vyvolal projev Volodymyra Zelenského před českými poslanci a senátory. Pro Blesk jej zhodnotil třeba ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), řada politiků se vyjadřuje také na sociálních sítích. Kvitují přitom i slova Zelenského o Havlovi či poděkování za českou podporu.

„Na Ukrajině 24. února ráno naplno propukl boj, který dlouho bobtnal – boj mezi svobodou a zvůlí, mezi civilizací a barbarstvím, mezi pravdou a lží. Jsme s Vám, Volodymyre Zelenský, a plně souhlasím se slovy Václava Havla z Vašeho projevu - pravda a láska musí zvítězit,“ reagovala po projevu ukrajinkého prezidenta šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Prezident Zelenskyj pronesl ve Sněmovně a Senátu velmi silná slova. Je v bytostném zájmu ČR, aby válka na Ukrajině skončila co nejdříve vítězstvím Ukrajiny. I v rámci předsednictví v Radě EU budeme postupovat tak, abychom co nejvíce pomohli a mohla začít poválečná obnova země,“ uvedl v reakci po projevu premiér Petr Fiala (ODS)

Lipavský: Silný a emocionální projev

„Jsme s vámi, buďme s námi. Děkuji prezidentovi Zelenskému za jeho projev v českém parlamentu a slibuji, že naše podpora Ukrajiny neustane,“ ujišťuje šéf Senátu Miloš Vystrčil.

„Byl to velmi silný a emocionální projev. Pan prezident Zelenskyj vystihl pouto mezi námi a Ukrajinou. Referoval ke dvěma významným citátům, které rezonují našimi dějinami. A myslím si, že ten potlesk ve stoje podtrhl to, že pan Zelenskyj jaksi vystihl podstatu toho, co nás spojuje. Ukrajina je dnes obráncem svobodného světa, takže to je to hlavní poselství,“ řekl Blesku ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Byl to pro mě velmi emotivní zážitek. Když to člověk slyší rovnou z úst ukrajinského prezidenta, tak to člověka nemůže nechat chladným. Je vidět, že situace je stále vážná a odpor ukrajinského lidu a armády je obdivuhodný. Ta analogie s invazí do Československa roku 1968 je velmi funkční a jediné, co mě překvapilo, že pan prezident zmínil i mé město Plzeň,“ uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Zelenskyj upozornil na to, že je nutné zastavit či rovnou zničit ruské tanky, aby do budoucna nedorazily i do Prahy, Brna, Ostravy, Karlových Varů či právě Plzně.

Působil unaveně, míní poslankyně

„Projev pana Zelenského jsme slyšeli opakovaně a de facto to byl stejný projev jako v ostatních parlamentech, takže jsme neslyšeli nic překvapivého. Pan prezident vyzývá Evropu k jednotě a taky vyzývá Evropu, aby Ukrajina byla čekatelem na členství v EU, takže uvidíme, jaký to bude mít vývoj,“ uvedl pro Blesk expremiér Andrej Babiš (ANO).

Postřehy čeští poslanci, senátoři, ale třeba i europoslanci přidali různé. Někteří si všímali i toho, že Zelenskyj působil poměrně unaveně. “Vypadá neskutečně unaveně. Potřebuje víc naděje.... a hlavně munice,„ uvedla poslankyně STAN Lucie Potůčková.

„Prezident Zelenskyj se dotkl historicky bolavých zkušeností naší země s Ruskem. Věděl ke komu mluví, o čem mluví a vyjádřil vděčnost celému našemu národu za pomoc jeho zemi - jeho občanům. Je nutné tlačit na země, které se zatím nerozhodly, na které straně této války opravdu stojí,“ poznamenal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Uzavřít kompromis s pachatelem válečných zločinů nejde. Jsem hrdý, že ČR a svojí podporou i čeští občané stojí na straně Ukrajiny, kde se bojuje i za nás,“ poznamenal poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Důraz na Havlova slova

„′Rusko nezajímají jen ukrajinská města, jeho ambice jsou zaměřeny na obrovský prostor, který se táhne napříč Evropou. Je to jen prvním krokem k otevření cesty k podrobení dalších národů.′ Tolik odmítanou pravdu dnes pronesl v parlamentu prez. Zelenskyj. Ukrajino, jsme s vámi,“ uvedl poslanec ODS Stanislav Blaha.

„Za mnoho let to dnes bylo poprvé, co v české Poslanecké sněmovně vystoupil prezident Volodymyr Zelenskyj. Jsme s Vámi! A věřím, že přijde chvíle, kdy vy budete pevně s námi. S námi v EU i NATO. Pravda a svoboda musí zvítězit,“ uvedl poslanec TOP 09 Jan Jakob.

„Prezident Volodymyr Zelenskyj svým proslovem potvrdil, že se historie ráda opakuje. Nesmíme dopustit, aby se opakovalo to, co naše země zažila v r. 1938 a znovu v r. 1968. Podporou Ukrajiny chráníme sami sebe. Ať žije Česko, sláva Ukrajině!“ uvedl senátor Tomáš Czernin.

„Jak řekl Zelenskyj: ′Právě my a právě teď můžeme prostřednictvím Ukrajiny zajistit naplnění slov Václava Havla, že “pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.′ Nezapomínejme na to. A nepromarněme tuhle šanci..,“ uvedl na twitteru europoslanec Jiří Pospíšil.

„Ukrajinci skutečně bojují i za nás. Je to zápas demokratického svobodného světa a světa, kde se respektuje mezinárodní řád s totalitním státem. To nebezpečí je veliké pro nás, protože jsme v hybridní válce, tak tím, že podporujeme Ukrajince, to je důležitý krok. Je to i v souladu s naším státním zájmem a tím, že konáme v této věci, tak chráníme naše občany,“ řekl Blesku Hayato Okamura (KDU-ČSL).

Video  Volodymyr Zelenskyj  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa