Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zelenskyj varoval v projevu Čechy: Rusové si chtějí podrobit i vás! Promluvila také první dáma

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. června 2022
21:48
Autor: trm, ČTK, simao, Darina Jíchová - 
15. června 2022
05:00

Ve středu 15. června přišla řada i na Česko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si naplánoval projev před českými zákonodárci. Varoval Česko, že může být další na řadě v rámci ruské rozpínavosti, vyzval k zastavení ruských tanků a jejich vyhnání z Ukrajiny, ideálně pak jejich zničení, aby nemohly nikdy dojet ani do Prahy, Brna, Ostravy, Plzně či Karlových Varů. Citoval i Václava Havla a děkoval za pomoc ukrajinským uprchlíkům i při dodávkách zbraní na Ukrajinu. S projevy vystoupili i Petr Fiala, Miloš Vystrčil (oba ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Večer pak videovzkaz poslala Čechům také první dáma Ukrajina Olena Zelenská.

Neochvějně stojí v čele Ukrajiny od prvního dne invaze. Neschovává se celé dny v bunkrech, naopak vyráží se zahraničními návštěvami do Rusy zničených měst a sám i na frontovou linii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil od začátku invaze ve víc než dvou desítkách parlamentů a institucí. Dnes přišla řada na Česko.

Zelenského online vystoupení předcházely projevy předsedů Senátu a Sněmovny Miloše Vystrčila a Markéty Pekarové Adamové a premiéra Petra Fialy.

Zelenskyj: Co bude dál? Kdo bude další na řadě? 

„Jsme s vámi a buďte s námi. Tato slova jsou velice významná, měla svůj velký význam i tehdy, kdy zněla na vlnách českého rádia v roce 1968 (...) Mají význam i teď, když ukrajinský lid bojuje za svoji svobodu proti krutému ruskému vpádu. Právě s těmito slovy se my Ukrajinci obracíme ke všem národům Evropy, ke všem národům demokratického světa. Jsme s vámi, buďte i vy s námi,“ uvedl Zelenskyj během svého projevu. Děkoval Čechům za přijetí ukrajinských uprchlíků.

Video  Volodymyr Zelenskyj  - PSP ČR
Video se připravuje ...

„Čelíme nyní tyranii, která stejně jako v minulosti se nehodlá zastavit pouze na území Ukrajiny, za svůj cíl si klade dobytí všech v Evropě. Cílem jsou všichni, kdo žijí svůj svobodný život. Rusko nezajímá pouze Mariupol, Severodoněck, Charkov nebo Kyjev, jeho ambice jsou zaměřeny na ten obrovský prostor, který se táhne od Varšavy k Sofii, od Prahy k Tallinu. Ruský vpád na Ukrajinu je pouze prvním krokem, který potřebuje vedení Ruska, aby si tím otevřelo cestu k dalším státům a podrobení dalších národů,“ poznamenal prezident Ukrajiny s tím, že o tom věřejně hovoří nejen ruští propagandisté ale i oficiální úředníci, poznamenal. „Co bude dál? Kdo bude další na řadě?“ řekl Zelenskyj. 

Čeští poslanci vestoje tleskali projevu Volodymyra Zelenského. Čeští poslanci vestoje tleskali projevu Volodymyra Zelenského. | Blesk:Alexandr Malachovsky

Ruské tanky musí být zastaveny, spáleny, nebo vyhnány z území Ukrajiny. „Aby už nikdy více nemohly dojet ani do Prahy, ani do Ostravy, ani do Brna, ani do Plzně, ani do Karlových Varů,“ poznamenal Zelenskyj a děkoval Česku za pomoc v oblasti dodávek zbraní. Dorazila tehdy, kdy byla nejvíce zapotřebí. „Tím jste podpořili i sami sebe, svojí vlastní svobodu i svůj vlastní život,“ dodal.

„Právě na Ukrajině, právě nyní se odehrává bitva o budoucnost Evropy. Česká republika pomohla zbraněmi, pomoc dorazila, právě v okamžiku, kdy byla zapotřebí. Tato podpora by měla trvat tak dlouho, dokud nebude dosaženo vítězství. I když existují politici v některých zemích, kteří se bojí poskytovat zbraně, ve vaší zemi takoví lídři nejsou. Češi dobře vědí, jak končí kompromisy, vědí, jak to končí, když agresorovi poskytnete kousíček země,“ vyzdvihl i to, že Fiala byl jedním z prvních evropských státníků, kteří dorazili do Kyjeva. Chtěl by také, aby se Česko ujalo patronátu nad nějakým regionem, který byl zničený Ruskem. Prezident už nyní myslí na obnovu své země a ČR bude podle něj mezi lídry při obnově ukrajinské ekonomiky a infrastruktury. Mohla by mít na starost obnovu některého regionu či města.

„Sláva České republice. Sláva Ukrajině.“

Zelenskyj si neodpustil nejznámější citát Václava Havla: Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. „Toto ale v Evropě nebylo naplněno, ale může být, právě nyní v roce 2022 na Ukrajině,“ svůj projev, za který byl odměněn potleskem ve stoje zakončil: „Sláva České republice. Sláva Ukrajině.“

Zelenskyj v projevu k českému Parlamentu rovněž vyzval k udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině. Posílilo by to evropské společenství i myšlenky. „Udělit Ukrajině status kandidáta znamená dokázat, že evropské společenství je skutečné, evropské hodnoty fungují a nejsou jen prázdnými slovy v několika dokumentech,“ uvedl Zelenskyj. Říct Ukrajině „ano“ je podle něho také obranou ve válce s Ruskem. Ukrajinský lídr mluvil i o přijetí sedmého sankčnímu balíčku proti Rusku. Cíleně by se měla také obnovovat Ukrajina na osvobozeném území.

První dáma: Překrásné Česko přijalo uprchlíky, děkujeme

Zelenská svým čtyřminutovým vystoupením, které zaslala na pražské setkání k desátému výročí založení Aspen Institut Central Europe (AICE), navázala na dnešní projev svého manžela. Zmínila hrůzy války, oběti i únavu z téměř čtyřměsíčního konfliktu.

„Překrásné Česko přijalo 400 000 našich občanů, za což jsme bezmezně vděční. Ale velmi brzy bude mít i další důležitou roli. Bude předsedat Evropské unii v době, kdy se bude rozhodovat o členství Ukrajiny. Vím, že se vede debata o tom, zda přijmout válčící zemi. Má osobní odpověď zní ano, protože toto je také válka na obranu EU. Za záchranu evropských hodnot. Za právo lidí žít svobodně ve svých zemích,“ uvedla ukrajinská první dáma. Jestli podle ní Evropská unie teď Ukrajinu opustí, bude to Rusko vnímat jako své velké vítězství a jako nejednotu Evropy. „Svět nemůže dát agresorovi takový dar. Přinejmenším pro své vlastní bezpečí,“ řekla Zelenská.

Manželka ukrajinského prezidenta zmínila, jak jí mnozí říkají, že je pro ně těžké o událostech v její zemi jen číst. Do Prahy vzkázala, že chápe, že jsou lidé z války a zpráv o ní už unaveni. „Ale představte si, jak jsou unaveni Ukrajinci,“ poznamenala. Uvedla, že je těžké vidět vybombardované domy, zabité děti či příbuzné, kteří musí identifikovat své zastřelené či umučené blízké. Vydržet se to dá jen díky pomoci lidí z jiných zemí a spojenců, dodala Olena Zelenská. Za podporu poděkovala. Požádala, aby lidé válku „nepustili do svého života“, nezačali ji brát jako jeho běžnou součást a zapojili lídry ve svém okolí do snah o její ukončení.

Vystrčil: Velmi dobře rozumíme, jak trpíte

„Jsou to obyvatelé ČR a také český parlament, který velmi dobře rozumí tomu, co na Ukrajině prožíváte, jak trpíte,“ uvedl předseda Senátu Vystrčil a připomněl okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. „Jsou to skoro 4 měsíce, kdy ruský agresor vstoupil bez pozvání na území Ukrajiny. Český Senát reagoval okamžitě. 25. února jsme přijali první usnesení a svými usneseními podporujeme vás, Ukrajince, váš hrdinný odpor kontinuálně,“ řekl Zelenskému.

Vystrčil také připomněl vlastní cestu na Ukrajinu. „My víme, jak to u vás vypadá a máme informace očitých svědků,“ poznamenal s tím, že viděli i zničenou Irpiň či masový hrob v Buči. „My máme období v české historii jako Mnichov nebo okupaci vojsky varšavské smlouvy v roce 1968, která nám umožňují to, abychom měli sílu a motivaci vás silně podporovat, cítit s vámi a být s vámi solidární,“ navázal Vystrčil.

„Chtěl bych vaši odvahu osobní i odvahu vašeho lidu ocenit. Ocenit nejen slovy, ale i činy. Jsem hrdý na české obyvatele, jak poskytují podporu materiální i finanční, jsem hrdý na český parlament i na českou vládu, která podporuje Ukrajinu v jejím hrdinném boji. Uvědomujeme si, že bojujete za celý civilizovaný svět. Dál vás budeme podporovat,“ zavázal se předseda Senátu.

Pekarová: Státní terorismus

Pekarová míní, že to, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští, jsou akty státního terorismu. Zelenského označila za hrdinu a lídra, který se postavil do čela své země a brání ji před agresorem, ktery ji chce zničet, a to morálně.

„Naplno propukl boj, který dlouho bobtnal - mezi svobodou a zvůlí, mezi civilizací a barbarstvím, mezi pravdou a lží. To, co se nyní děje na Ukrajině, skutečně není běžná válka. Denně slyšíme, čeho se tam agresoři dopouštějí: od zabíjení civilistů a vraždění dětí, ničení nemocnic, škol a další infrastruktur, záměrné zničení zásob obilí, které hrozí vyvolat hlad v řadě zemí, vyhánění a násilné přesuny obyvatel. To není nic jiného, než projev terorismu,“ uvedla Pekarová.

Fiala poznamenal, že důsledky války už nyní pociťují všichni občané ČR. „A je jasné, že pokud se nepodaří agresora zastavit na Ukrajině, další na řadě budou další země: Pobaltí, střední Evropa a důsledky války by byly pro naši zemi ještě horší,“ uvedl.

Fiala: Přijímání uprchlíků jsme zvládli snad nejlépe v Evropě

„Nešlo všechno hladce, ale zvládli jsme to snad nejlépe v Evropě,“ poznamenal Fiala k přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Česko podporuje co nejtvrdší sankce proti Rusku, uvedl s tím, že s rozpínavostí Ruska i dezinformační válkou má Česko výrazné zkušenosti.

„Není příliš obvyklé, aby na půdě našeho parlamentu vystupovaly hlavy jiných států, a je zcela výjimečné, aby se to dělo pomocí videopřenosu. I naše země je nepřímo zapletená do války na Ukrajině,“ Fiala připomněl dva české občany, kteří padli na Ukrajině. „Je jasné, že pokud se nepodaří agresora zastavit na Ukrajině, oběťmi se stane Pobaltí a střední Evropa. Zelenskyj byl demokraticky zvolen svými spoluobčany. Tento muž, který byl krutými důvody přinucen obléci uniformu, aby ochránil Ukrajinu před jejím zničením. Jeho vystoupení je vystoupením člověka, který bojuje a potřebuje pomoc. Nebojuje jen za sebe, ale i za nás,“ premiér rovněž připomněl, že česká a ukrajinská vláda jsou ve spojení a hovory o další pomoci a podpoře.

To, co Ukrajina potřebuje, jsou zbraně, bez nich by se nebyla Ukrajina schopna Rusku ubránit, poznamenal Fiala. „Naše spolupráce v této oblasti je velmi komplexní, ale vzhledem k okolnostem je pochopitelně v důvěrném režimu,“ podotkl. Ocenil to, že lidé také posílají peníze přímo ukrajinské ambasádě v Praze na nákup zbraní.

Ukrajina nebojuje pouze za sebe, ale i za záladní hodnoty, které jsou vlastní celému západnímu světu, upozornil Fiala. „Pokud padne Ukrajina, Putinovské Rusko bude chtít jít dál,“ varoval a zmínil přímé nebezpečí pro Českou republiku i životy našich dětí a vnuků. Fiala uvedl, 

Zelenskyj a jeho projevy

Poprvé promluvil Zelenskyj týden po začátku války, kterou Rusko rozpoutalo, v Evropském parlamentu. „Dokažte, že jste s námi. Dokažte, že nás nenecháte samotné. Dokažte, že jste skutečnými Evropany a život vyhraje nad smrtí. A světlo nad temnotou,“ vyzval 1. března EU v projevu, který provázel dlouhý potlesk bruselského plenárního sálu.

Následovaly projevy před britskými a kanadskými zákonodárci. „Budeme bojovat až do konce, na moři, ve vzduchu, budeme pokračovat v boji za naši zemi stůj co stůj,“ řekl prezident o válce s Ruskem. „Budeme bojovat v lesích, budeme bojovat na polích, na pobřeží, v ulicích. Budeme bojovat až do konce. Budeme bojovat za naši zemi za jakoukoli cenu. Nikdy se nevzdáme,“ pokračoval Zelenskyj s odkazem na slavný projev britského premiéra Winstona Churchilla na začátku války s nacistickým Německem.

V polovině března následoval emotivní projev před americkým Kongresem. V té době ještě na Ukrajinu neproudilo tolik zbraní jako v následujcícíh týdnech. „Vyzývám vás, abyste udělali víc,“ prohlásil ukrajinský prezident, když prostřednictvím videohovoru promluvil ke členům Kongresu. To, co nyní každý den zažívají obyvatelé ukrajinských měst, přirovnal k útoku Japonců na americký Pearl Harbor v roce 1941 a k teroristickým útokům z 11. září 2001. „Nové balíky sankcí jsou potřeba každý týden, dokud se ruská vojenská mašinerie nezastaví,“ pokračoval.

Na kongresmany a senátory apeloval i odkazy na vize otců zakladatelů americké demokracie nebo bojovníka za občanská práva Martina Luthera Kinga: „Mám sen. Tato slova jsou známá vám všem. Já mohu říct, že mám potřebu. Potřebuji, abyste chránili naši oblohu. Potřebuji vaše rozhodnutí, potřebuji vaši pomoc. Znamená to pro mě to stejné, jako když vy slyšíte slova: ,Mám sen'“. Američtí zákonodárci na začátku i na konci jeho vystoupení tleskali vestoje.

Video  Účastník kyjevské mise a Fialův poradce Pojar pro Blesk: Detaily o jednání se Zelenským!  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

O den později před německými poslanci. „Ruská armáda nerozlišuje mezi civilisty a vojáky, střílí na všechny... Zatímco k vám mluvím, Rusko bombarduje naše města, nemocnice, školy, divadla,“ řekl Zelenskyj. Poznamenal, že bomby dopadají i na památník v Babím Jaru, kde nacisté zavraždili v září 1941 během dvou dnů skoro 34 000 Židů. „Buduje v Evropě novou zeď mezi svobodou a nesvobodou,“ řekl Zelenskyj na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Tato zeď roste s každou svrženou bombou, s každým rozhodnutím, které není uděláno,“ dodal.

„Pane spolkový kancléři Scholzi, zničte tuto zeď,“ parafrázoval slavný projev amerického prezidenta Ronalda Reagana, který v roce 1987 vyzval nedaleko berlínské zdi Michaila Gorbačova, aby zbořil jeden ze symbolů studené války. „My jsme tvrdili, že i Nord Stream je způsob přípravy na válku. Od vás jsme ale dostávali odpověď, že je to čistě hospodářská věc,“ připomněl ukrajinský prezident. Zmínil i historickou odpovědnost Německa za to, že se nebude opakovat vyhlazování měst a národů, což podle něj nyní na Ukrajině ruská armáda dělá.

Následovaly projevy před parlamentem Izraele, Itálie, Japonska, Francie, Švédska, Dánska, Norska, Austrálie, Belgie, Nizozemska, Španělska, Irska, Řecka a Finska. Naposledy promluvil před slovenskými zákonodárci v polovině května. Tehdy apeloval na další sankce vůči Rusku.

„Potřebujeme další balík sankcí. Rovněž energetické sankce. Je třeba odmítnout (ruskou) ropu, protože to je otázka svobody,“ uvedl Zelenskyj, který vyjádřil pochopení, že pro Slovensko by bylo těžké odpojit se od dodávek ruské ropy, na jejímž dovozu je závislé. „Každá země chce žít svobodně a vybrat si svou budoucnost,“ řekl prezident. V projevu připomněl rok 1968, kdy se odehrála invaze vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do tehdejšího Československa.

22:23
Dnes

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Pomoc ČR pro Ukrajinu

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zástupci vlády dříve potvrdili dodávky ručních zbraní, raket nebo zdravotnického vybavení. Podle médií Česko na Ukrajinu poslalo například i samohybné houfnice Dana, salvové raketomety RM-70 Grad nebo bojová vozidla pěchoty.

Černochová nechtěla z bezpečnostních důvodů potvrdit ani vyvrátit, zda ČR dodala na Ukrajinu také bojové helikoptéry, jak to nedávno uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin. Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací také tanky sovětské výroby T-72, americký ministr obrany zmínil i dodávky raketových systémů.

Video  Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa