Agentura Dovolena.cz eviduje nárůst 48% od začátku prodeje letošních zájezdů v režimu first minute. „I přes vyšší cenu, která oproti loňském roku stoupla o 927 Kč na průměrnou cenu 15 421 Kč za osobu, jsme zaznamenali enormní nárůst poptávky,“ sdělila ředitelka portálu Dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Autor: Dovolena.cz

V režimu first minute přitom mohou zákazníci ušetřit tisíce korun. Například web Dovolena.cz nabízí svým klientům letní dovolenou od českých i německých cestovních kanceláří se slevami až 35%. Cestovní kanceláře i agentury ale lákají klienty na řadu dalších výhod. Na portálu Dovolena.cz rodiče najdou velké množství zájezdů, kde mohou vzít své děti mladší osmnácti let k moři s sebou zadarmo.

Autor: Dovolena.cz

Letošním největším hitem letních dovolených jsou zájezdy do Řecka. „Ptá se na ně přes 20% klientů,“ uvedla Sedlmajerová. Dodala, že se velmi dobře prodává také Turecko, které tvoří 18% poptávky. Mezi další oblíbené destinace patří Španělsko, Bulharsko a Tunisko.

Lidé, kteří chtějí ušetřit, si mohou počkat i na poslední chvíli a koupit si dovolenou v režimu last minute. V takovém případě vybírají z ještě neobsazených zájezdů pouze několik dní před odjezdem, kdy je velmi omezená nabídka a v některých termínech je zcela vyprodáno.  Rizikem tohoto nákupu je, že zákazník může skončit v méně kvalitním hotelu či v horším pokoji.

Autor: Dovolena.cz

Nespornou výhodou objednávky již v zimě – na first minute je jednoznačně mnohem širší nabídka hotelů. I proto se k této variantě přiklání stále více lidí. "Klienti nakupují tyto zájezdy především díky výrazným slevám, které většinou není možné získat ani v last minute prodeji. Nyní má navíc zákazník možnost výběru opravdu dle svých preferencí, tedy např. pobyt s animačním programem pro děti apod.," řekla ředitelka Dovolena.cz Sedlmajerová.

Autor: Dovolena.cz

Prodeje zájezdů navíc ovlivňuje i změna kurzu České národní banky. „Klienti se obávají dalšího navýšení kurzu. To se projeví především na last minute dovolených, které se kalkulují jiným způsobem, než standardní katalogové ceny,“ upozornila Sedlmajerová.