Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Test grilů: Rozpálili jsme za vás plynový, elektrický i na uhlí. Který je nejlepší?

/
  • Plynový gril je častou volbou profesionálů.
    Plynový gril je častou volbou profesionálů. (archiv)
    16. dubna 2021 ● 06:00

    Přemýšlíte nad novým grilem? Čarovat můžete s malým i s velkým, jak jsme se samy přesvědčily při našem testování. Stačí jen vybrat ten správný!

    Rozhodly jsme se vyzkoušet tři různé typy grilů a zajímal nás nejen jejich výkon a funkce, ale i to, do jakých prostorových dispozic se hodí. Ne každý si totiž může dovolit klasický zahradní gril. Ze kterého grilu jsme si nejvíce pochutnaly?

  • 1.

    Plynový gril. Sázka na jistotu pro bezkonkurenční steaky

    Autor: archiv firem

    Tenhle chytrý gril působí na pohled možná trochu robustně a měly jsme z něho dojem „obra“, ale pokud máte velkou terasu nebo zahradu, mohl by být pro vás skvělou volbou. Je celý z kvalitního nerezu, má pět hořáků, takže na něm bez obav můžete vedle sebe naskládat třeba kuřecí maso, burger nebo lososa a teplotu si na každém hořáku nastavíte podle potřeby – podsvícené ovládací knoflíky nám umožnily přesně regulovat teplotu. Jistě využijete zadní prostor pro grilování na rožni nebo boční keramický infra hořák, na kterém předpřipravíte skvěle třeba steaky a maso se tak krásně zatáhne. A právě na hovězím steaku jsme si všechny z tohoto plynového grilu pochutnávaly nejvíc! Na bočním hořáku můžete přihřát i omáčku. Samozřejmě nechybí zabudovaný teploměr ve víku ani odkládací prostor vpravo. Gurmánky ocení i poličku na koření a pánové třeba háčky na nářadí. V dolní části grilu je mistička, do které odkapávají přebytečné nečistoty. A jedna plynová láhev vám klidně vystačí na celé léto a snadno ji umístíte do úložného prostoru vespod grilu.

    Gril Napoleon Rogue Phantom RSE425, 38 990 Kč, wgrills.cz

  • 2.

    Gril na uhlí. Nestárnoucí klasika, která umí šťavnatý burger

    Autor: archiv firem

    Takový gril je ideální na zahradu. Gril na uhlí je klasika, maso i zelenina z něj mohou chutnat skvěle, ale pokud chcete grilovat různé druhy masa nebo zeleniny současně, musíte být hodně bystří a hbití, abyste vše vychytali. Perfektní záležitost pro ty z vás, které si s jídlem rády pohrávají. My v redakci jsme se shodly, že na tomto grilu nám nejvíce chutnalo maso na burger a zelenina, jako je cibule, cuketa, paprika a rajčata, si vedla slušně. Jistě oceníte třídílný litinový rošt. Ohniště i poklop mají samozřejmě vysokou žáruvzdornost. Vaše sympatie si určitě získá také praktická odkládací plocha na přední straně, anebo lze využít spodní rošt. V poklopu je zabudován teploměr, takže vaše jídlo bude mít optimální teplotu. Gril díky kolečkům snadno přemístíte, a tak se nemusíte bát jeho velikosti.

    Gril Tenneker® TC Barrel II, 4790 Kč, Hornbach

  • 3.

    Elektrický gril. Nejlepší losos pro minimalistického gurmána

    Autor: archiv firem

    Perfektní volba pro ty z vás, které nemáte zahradu ani terasu. Tenhle gril je malý a snadno ho tak umístíte na kuchyňskou linku nebo ho můžete využít i v zimních měsících v teple domova. Dalo by se říci, že se jedná o něco mezi grilem a toastovačem. Na digitálním displeji si můžete navolit způsob grilování podle toho, co chcete grilovat. Proto jsme ocenily, že dokáže odměřit tloušťku masa a bere v úvahu i počet kousků, aby automaticky nastavil dobu přípravy pro perfektní výsledek grilování. Uvítaly jsme proto nastavitelný termostat a možnost dvou poloh – kontaktní grilování nebo otevřený gril při 180°. Odnímatelné grilovací desky i tác na šťávu můžete umýt v myčce na nádobí. A co nám gril připravil nejlépe? Rozhodně lososa, na kterém vytvořil zlatavé proužky. Gril má totiž funkci prudkého opékání.

    Gril Tefal GC750D30 Optigrill Elite, 4999 Kč, onlineshop.cz

  • 4.

    4 tipy ke grilu

    Autor: Unsplash/Edson Saldaña

    • Maso osolte z obou stran až těsně před grilováním, v opačném případě sůl vytáhne všechnu šťávu.
    • Nikdy maso nenaklepávejte! Ponechte naopak větší plátky a z ledničky je vyndejte včas, aby před grilováním (kromě ryb a mletého masa) získalo venkovní teplotu.
    • Nejprve potřete gril olejem, aby se suroviny nepřichytávaly. 
    • Pořiďte si kvalitní grilovací nářadí, které vám usnadní práci.

     

  • 5.

    Jak čistit gril

    Autor: iStock

    Gril vždy nejprve vyčistěte bez saponátů nerezovým nebo mosazným kartáčem. V závěru, po grilování, nechte gril chvíli vychladnout. Dokud jsou rošty ještě teplé, setřete je kartáčem. Je to snazší i efektivnější než drhnout rošty zastudena nebo je složitě skládat do myčky.

     

    Tento článek pro vás připravila redakce časopisu Blesk pro ženy. Další zajímavé články naleznete v aktuálním vydání. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

     

Grilování

Na čem grilovat Recepty na gril Marinády

Chystáte se grilovat? Náš speciál je plný rad a tipů. Je lepší grilování na kameni, grilu nebo přenosném ohništi? Jak připravit na grilu to nejlepší kuřecí, krkovici, panenku, špízypstruha nebo rovnou celé sele, jak grilovat sýry a zeleninu? A k tomu skvělé marinády – bylinkovámedová, česneková i jogurtová.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy