Test grilů: Rozpálili jsme za vás plynový, elektrický i na uhlí. Který je nejlepší?
-
Plynový gril je častou volbou profesionálů.
Přemýšlíte nad novým grilem? Čarovat můžete s malým i s velkým, jak jsme se samy přesvědčily při našem testování. Stačí jen vybrat ten správný!
Rozhodly jsme se vyzkoušet tři různé typy grilů a zajímal nás nejen jejich výkon a funkce, ale i to, do jakých prostorových dispozic se hodí. Ne každý si totiž může dovolit klasický zahradní gril. Ze kterého grilu jsme si nejvíce pochutnaly?
- 1.
Plynový gril. Sázka na jistotu pro bezkonkurenční steaky
Autor: archiv firemTenhle chytrý gril působí na pohled možná trochu robustně a měly jsme z něho dojem „obra“, ale pokud máte velkou terasu nebo zahradu, mohl by být pro vás skvělou volbou. Je celý z kvalitního nerezu, má pět hořáků, takže na něm bez obav můžete vedle sebe naskládat třeba kuřecí maso, burger nebo lososa a teplotu si na každém hořáku nastavíte podle potřeby – podsvícené ovládací knoflíky nám umožnily přesně regulovat teplotu. Jistě využijete zadní prostor pro grilování na rožni nebo boční keramický infra hořák, na kterém předpřipravíte skvěle třeba steaky a maso se tak krásně zatáhne. A právě na hovězím steaku jsme si všechny z tohoto plynového grilu pochutnávaly nejvíc! Na bočním hořáku můžete přihřát i omáčku. Samozřejmě nechybí zabudovaný teploměr ve víku ani odkládací prostor vpravo. Gurmánky ocení i poličku na koření a pánové třeba háčky na nářadí. V dolní části grilu je mistička, do které odkapávají přebytečné nečistoty. A jedna plynová láhev vám klidně vystačí na celé léto a snadno ji umístíte do úložného prostoru vespod grilu.
Gril Napoleon Rogue Phantom RSE425, 38 990 Kč, wgrills.cz
- 2.
Gril na uhlí. Nestárnoucí klasika, která umí šťavnatý burger
Autor: archiv firemTakový gril je ideální na zahradu. Gril na uhlí je klasika, maso i zelenina z něj mohou chutnat skvěle, ale pokud chcete grilovat různé druhy masa nebo zeleniny současně, musíte být hodně bystří a hbití, abyste vše vychytali. Perfektní záležitost pro ty z vás, které si s jídlem rády pohrávají. My v redakci jsme se shodly, že na tomto grilu nám nejvíce chutnalo maso na burger a zelenina, jako je cibule, cuketa, paprika a rajčata, si vedla slušně. Jistě oceníte třídílný litinový rošt. Ohniště i poklop mají samozřejmě vysokou žáruvzdornost. Vaše sympatie si určitě získá také praktická odkládací plocha na přední straně, anebo lze využít spodní rošt. V poklopu je zabudován teploměr, takže vaše jídlo bude mít optimální teplotu. Gril díky kolečkům snadno přemístíte, a tak se nemusíte bát jeho velikosti.
Gril Tenneker® TC Barrel II, 4790 Kč, Hornbach
- 3.
Elektrický gril. Nejlepší losos pro minimalistického gurmána
Autor: archiv firemPerfektní volba pro ty z vás, které nemáte zahradu ani terasu. Tenhle gril je malý a snadno ho tak umístíte na kuchyňskou linku nebo ho můžete využít i v zimních měsících v teple domova. Dalo by se říci, že se jedná o něco mezi grilem a toastovačem. Na digitálním displeji si můžete navolit způsob grilování podle toho, co chcete grilovat. Proto jsme ocenily, že dokáže odměřit tloušťku masa a bere v úvahu i počet kousků, aby automaticky nastavil dobu přípravy pro perfektní výsledek grilování. Uvítaly jsme proto nastavitelný termostat a možnost dvou poloh – kontaktní grilování nebo otevřený gril při 180°. Odnímatelné grilovací desky i tác na šťávu můžete umýt v myčce na nádobí. A co nám gril připravil nejlépe? Rozhodně lososa, na kterém vytvořil zlatavé proužky. Gril má totiž funkci prudkého opékání.
Gril Tefal GC750D30 Optigrill Elite, 4999 Kč, onlineshop.cz
- 4.
4 tipy ke grilu
Autor: Unsplash/Edson Saldaña- Maso osolte z obou stran až těsně před grilováním, v opačném případě sůl vytáhne všechnu šťávu.
- Nikdy maso nenaklepávejte! Ponechte naopak větší plátky a z ledničky je vyndejte včas, aby před grilováním (kromě ryb a mletého masa) získalo venkovní teplotu.
- Nejprve potřete gril olejem, aby se suroviny nepřichytávaly.
- Pořiďte si kvalitní grilovací nářadí, které vám usnadní práci.
- 5.
Jak čistit gril
Autor: iStockGril vždy nejprve vyčistěte bez saponátů nerezovým nebo mosazným kartáčem. V závěru, po grilování, nechte gril chvíli vychladnout. Dokud jsou rošty ještě teplé, setřete je kartáčem. Je to snazší i efektivnější než drhnout rošty zastudena nebo je složitě skládat do myčky.
Tento článek pro vás připravila redakce časopisu Blesk pro ženy. Další zajímavé články naleznete v aktuálním vydání. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.