Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Guvernér ČNB Michl v Hráčích: Až budu končit, chci mít v bance 100 tun zlata

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, vr - 
3. března 2024
05:00

Až 100 tun zlata chce nechat svému nástupci za zdmi České národní banky (ČNB) současný guvernér Aleš Michl. Je to prý součást investiční strategie této instituce. Takové množství prý odpovídá zhruba pěti procentům finančních rezerv. A proč právě zlato? Na to se ptala moderátorka Vera Renovica v aktuálním díle pořadu Hráči, který vyjde už toto pondělí 4. března.

Při svém nástupu do centrální banky se prý Aleš Michl zděsil, když zjistil, že rezervy banky ve zlatu jsou velmi štíhlé. „Měli jsme osm tun zlata, osm tun zlata, nejmíň v historii,“ reagoval guvernér na dotaz moderátorky, jaká je nyní investiční strategie ČNB.

„Čili ta strategie byla opět jiná, než co si myslím, že je dobře,“ kritizoval nepřímo svého předchůdce v čele banky, tedy Jiřího Rusnoka.

Video  Hráči upoutávka: Aleš Michl  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Na jednání bankovní rady proto o rezervách podle Michla diskutovali a dohodli se, že je budou chtít do konce jeho mandátu v roce 2028 mnohonásobně navýšit. „Čili až já budu končit jako guvernér, tak bych chtěl odkázat tomu příštímu guvernérovi nízkou inflaci a 100 tun zlata, nejvíc v historii centrální banky,“ dodal Michl se slovy, že i když 100 tun zní jako velmi obrovské množství, ve skutečnosti je to velmi malá část rezerv.  

Video  Hráči díl 19: Kdo je guvernér ČNB Aleš Michl?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

„Kdo prostě zná finance, tak 5 % rezerv není zase tak moc,“ tvrdí. A proč právě zlato? Pro ČNB je podle Michla mít rezervy v různých měnách a artiklech. „Zlato proto, abychom diverzifikovali majetek, abychom všechno neměli jen v dolarech nebo eurech,“ uzavřel Michl.

Čínské dluhopisy za 50 miliard 

A nejen zlato bylo ještě nedávno v rezervách ČNB. Banka měla také v jednu dobu i čínské dluhopisy, čili jüany, kterých svého času bylo v přepočtu za více než 50 miliard korun. Deník E15 v srpnu loňského roku upozornil na to, že se jich banka už ale zbavila. „První důvod byl, že americké dluhopisy nesou už srovnatelný výnos jako čínské dluhopisy a mají lepší rating. A druhý důvod byl z opatrnosti, z hlediska toho, co se děje teď v regionu a v jaké fázi nebo v jakém stadiu je teď svět,“ dodal k tomu Michl, podle kterého čínské dluhopisy představovaly asi 1 % finančních rezerv ČNB.

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk už druhým rokem přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli, Vera Renovica (38), si můžete vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz. A to vždy v pondělí. V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

Poslechnout si nás můžete také jako podcast a diskutovat o tématech také na našem účtu na sociální síti X.

krapotkin ( 4. března 2024 08:46 )

Takhle se krade ve velkém.

Zdeněk Kompert ( 3. března 2024 18:40 )

Když je zlato nejlevnější, tak ho ČNB prodává, když je nejdražší v historii tak se nakupuje 100 run. Je to postavené na hlavu🤮🤮🤮

priserak77 ( 3. března 2024 17:07 )

Snad bude tenhle expert končit brzy. Takhle nekompetentního guvernéra jsem už dlouho neviděl.

krapotkin ( 3. března 2024 17:07 )

A co teprve těm, kteří nemají ani polovinu a do práce je už pro věk nevezmou.

Uživatel_5634767 ( 3. března 2024 16:47 )

Nikdy se tak nevyplatilo krást jako za této vlády. O všem by měli rozhodovat lidé s prům. platem a ne ti od 150 až 500tis.měsíčně.Tací nemusí čekat na výplatu aby bylo na nájem, ti vůbec nemají tucha jak se lidem žije s 30-40tis.bídně.

Zobrazit celou diskusi