Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

ČNB otevřela cestu ke zlevnění půjček a hypoték. Snížila úrokovou sazbu o půl bodu

Autor: ČTK, lig - 
8. února 2024
14:39

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Dnešní rozhodnutí znamená, že centrální banka zrychlila uvolňování měnové politiky, se kterým začala v prosinci snížením sazeb o čtvrt procentního bodu. Nynější sazba je na nejnižší úrovni od června 2022. Analytici snížení sazeb očekávali, rozcházeli se ale v odhadu, jak výrazný pokles bude.

Tisková konference po jednání rady se uskuteční v 15:45. Guvernér ČNB Aleš Michl na ní představí důvody dnešního rozhodnutí i novou makroekonomickou prognózu, o kterou se bankovní rada při nastavení úrokových sazeb opírala.

Vedle základní úrokové sazby snížila bankovní rada i lombardní a diskontní úrokovou sazbu. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, je nově 7,25 procenta. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, klesla na 5,25 procenta.

Analytici snížení sazeb očekávali. Podle nich pro to hovoří útlum ekonomiky i slábnoucí inflace. Údaje o inflaci za leden sice zatím ještě nejsou známy, dosavadní čísla z ekonomiky ale podle analytiků naznačují, že by se měla pohybovat kolem tří procent. V prosinci byla meziroční inflace 6,9 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.

Oslabí koruna?

ČNB se rozhodla pokles sazeb mírně uspíšit. A to patrně z důvodu, že se zvýšila jistota centrálních bankéřů týkající se poklesu inflace v letošním roce, a tudíž i potřeba měnovou politiku začít uvolňovat,“ řekl ČTK analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Analytici byli ohledně dnešního jednání rozpolcení s poklesem o 25 či 50 bodů. V tržních úrokových sazbách byl však 'zaceněn' pokles o 50 bodů, samotné rozhodnutí ČNB by tak nemělo na trzích způsobit výraznější změny, dodal.

Bankovní rada přistoupila k razantnějšímu snížení úroků navzdory nedávnému oslabení koruny a též navzdory tomu, že dosud není k dispozici velmi důležitá statistika inflace za letošní leden,“ doplnil analytik Generali Investments Radomír Jáč. S potřebou rychlejšího uvolňování měnové politiky podle něj zřejmě pracuje čerstvá prognóza z dílny centrální banky, jež bude prezentována na dnešní odpolední tiskové konferenci bankovní rady.

Krátkodobě se tak sníží sazby u komerčních úvěrů, což podnikům částečně zlevní financování, upozornil partner PwC ČR Jan Brázda. Částečně i proto, že přibližně polovina firemních úvěrů se dnes už poskytuje v eurech, dodal. Hlavně exportérům by mohl podle něj pomoci sekundárně vyvolaný tlak na oslabování koruny. „Za předpokladu, že bude ČNB nadále 'cílovat' na inflaci a dojde k dalšímu snižování úrokového diferenciálu vzhledem k euru, nebude koruna natolik atraktivní pro investory a pravděpodobně oslabí,“ podotkl.

Video  Spor o euro: Ekonomové o (ne)bezpečí přijetí společné měny. A jak to bylo s cenami v Chorvatsku? 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi