Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stále drahé bydlení: Banky loni poskytly méně hypoték

Autor: ČTK - 
15. ledna 2024
06:44

Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles téměř o čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard korun. Úrokové sazby v prosinci pokračovaly v poklesu a snížily se z listopadových 5,67 na 5,65 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

„Z pohledu původních očekávání na začátku roku 2023 byla realita nakonec relativně příznivá a objem poskytnutých hypoték se dostal na horní hranici odhadů. To způsobila kombinace faktorů, od uvolnění pravidel příjmových ukazatelů ze strany ČNB, po mírný pokles cen nemovitostí či lehký pokles sazeb. Letos by měl hypoteční trh dále oživovat a za celý rok lze očekávat dvouciferný růst. Stále se však patrně nedostane na úrovně předpandemických let,“ uvedl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

Objem poskytnutých hypoték v prosinci meziměsíčně klesl o sedm procent na 15,1 miliardy Kč. Meziročně stoupl o 93 procent.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v prosinci byl 12,7 miliardy Kč po listopadových 13,4 miliardy Kč. Jde tak o meziměsíční pokles o pět procent. Objem refinancovaných úvěrů, tedy interně či z jiné instituce, činil 2,4 miliardy proti 2,8 miliardy Kč o měsíc dříve.

Pokles úrokových sazeb

„Rok 2024 bude o poklesu úrokových sazeb a oživování trhu. Tento trend poklesu sazeb započal již v závěru roku 2023. Vyvolává jej postupný pokles ceny zdrojů a zafunguje i tržní prostředí. Očekávám oživení refinancování hypoték, a to zejména u klientů s úrokovou sazbou kolem šesti procent. Pokles hypotečních sazeb bude mít pravděpodobně pozitivní vliv i na realitní trh, kdy omezená nabídka a zvýšená poptávka může působit na cenu nemovitostí,“ upozornil vedoucí hypotečních služeb Air Bank Marek Richter.

Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl v prosinci 3770, což je desetinový meziměsíční pokles. Z meziročního pohledu jde o nárůst o 65 procent. Průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték se v posledním čtvrtletí 2023 pohyboval kolem 4000 měsíčně. To je téměř dvojnásobek proti stejnému období roku 2022, ale na druhou stranu polovina proti konci roku 2020.

O třetinu méně

Za první polovinu roku 2023 se poskytlo meziročně o 50 procent méně hypoték, za druhou polovinu roku 2023 naopak přes 50 procent více. Ve srovnání s předpandemickými roky 2017 až 2019 byl objem poskytnutých hypoték v roce 2023 zhruba o třetinu nižší.

Úrokové sazby v posledním půl roce klesají, což bylo umožněno postupným poklesem tržních úrokových sazeb. I přes uvedený vývoj však zůstávají hypoteční sazby z pohledu posledních dvou dekád nadprůměrně vysoké a na podobných úrovních jako v současnosti se nacházely také v letech 2008 a 2009.

Průměrná hypotéka v prosinci vzrostla z 3,21 milionu na 3,37 milionu Kč, což je návrat na úrovně ze začátku roku 2022. Nejvyšší byla v listopadu 2021, kdy činila 3,46 milionu Kč.

Video  Šéf Central Group v Hráčích: Co by mohlo zlevnit byty a co museli podepsat ruští klienti?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

nadčasový MP ( 17. ledna 2024 14:50 )

Nízké úroky jsou důležité v momentě, kdy klienty získáváte, ale ve chvíli, kdy se vašimi klienty stane většina národa, je nejlogičtějším a z obchodního hlediska nejrozumnějším krokem naopak jejich zvyšování. Pokud totiž šikovně nastavíte výši splátek a úroků, máte jisté platiče na několik životů dopředu. 😃

nadčasový MP ( 17. ledna 2024 14:42 )

Druhá chyba, kterou dlužníci dělají, je očekávání, že ceny nemovitostí budou stále růst. Tím, že si to myslí a jednají ovlivněni reklamou „kupujte, než to bude ještě dražší“, i když to tak není, šponují ceny stále výš. Vůbec nemyslí na to, že až cena nemovitosti klesne pod nákupní cenu, nepokryje byt v zástavě nebo dům ani výši jejich dluhu. A pokud přijde krize a v takové situaci se octnou, reálně jim hrozí nejen to, že přijdou o nemovitost, ale zůstane jim vůči bance dluh pramenící z rozdílu mezi původní, vysokou cenou nemovitosti, a stávající cenou nemovitosti.

A ta třetí, možná vůbec největší chyba je, že si dlužníci na začátku nespočítají, kolik bance vlastně zaplatí peněz. A neuvědomují si, že v pasti, do které právě vkročili, výši úroků, splátek ani celkového dluhu nemohou absolutně ovlivnit. Finanční poradci ani bankéři lidem z pochopitelných důvodů sami od sebe neukážou, jak se hypotéky úročí, protože by si je jinak nikdo nevzal. A lidé se o to sami nezajímají. A tak se vlastně není čemu divit. Sazba hypotéky 2,5 procenta zní možná lákavě, ale jenom do doby, než začnete propočítávat.

nadčasový MP ( 17. ledna 2024 14:40 )

Většina zadlužených lidí se domnívá, že je pro ně výhodnější platit hypotéku než nájemné. Proč bych měl platit 12 000 nájem cizímu člověku, když můžu platit 10 000 splátky, a ještě je byt můj? Právě tohle bývá nejsilnější argument pro hypotéku. Jenže právě to je také ten největší omyl. Dlužníci obvykle udělají hned na začátku kardinální chybu. Myslí si, že vlastní byt, ten ale ve skutečnosti vlastní banka a ta určuje míry úroků i podmínky splácení. Jediné, co dlužníci ve mají, je dluh.

nadčasový MP ( 17. ledna 2024 14:37 )

V České republice je oproti zbytku Evropy poměrně specifická situace. Češi jsou totiž z nějakého důvodu posedlí touhou po vlastním bydlení, protože mají utkvělou představu, že je dobrý nápad vlastnit nemovitost. Což o to, on to možná dobrý nápad je, ale pro bohaté lidi. Koupě nemovitosti dává smysl pouze v případě, že na ni máte peníze, nikoli pokud si na to potřebujete půjčit. Od dob komunismu se však v naší zemi razí heslo, že nemovitost znamená jistotu. Jistotu čeho ale – nekonečného dluhu?

Zobrazit celou diskusi