Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jak vládní balíček změnil ceny v restauracích? Plzeň za 79 Kč! A další zdražení ještě přijde

  • Autor: Zpravodajové Blesku - 
    14. 1. 2024
    05:00

    Plzeň za 79 Kč, i taková je realita v českých restauracích po novoročním zvýšení sazby DPH z 10 na 21 procent. Někde částečně zdražili již před koncem roku, aby prý lednový náraz nebyl tak tvrdý. Jinde si udělali zásoby a cenu zvednou, až je doprodají.

  • 1.Ekonom: Důležité je slůvko zatím

    Ve většině se shodují, že nahoru jít musí. Často prý nepůjde o celých 11 procent. Třeba v pražské restauraci u Pinkasů, kde vyjde půllitr na 72 Kč, nezdražili. „Navýšení sazby daně se snad podaří absorbovat díky smlouvám s pivovary a velkým objemům dodávek. Prozatím jsme kvůli daňovým změnám nepřeceňovali ani jídlo,“ řekl ředitel František Novotný.

    Restaurace U Pinkasů v Praze (leden 2024) Restaurace U Pinkasů v Praze (leden 2024) | Blesk:Alexandr Malachovský

    Podle ekonoma Lukáše Kovandy je důležité slůvko »zatím« a v průběhu roku nám nezbude než si na nové ceny postupně zvyknout. „Zejména venkovské podniky se od covidu potýkají s problémy, obrací každou korunu, a proto si nemohou dovolit nechávat vyšší daně ve svém hospodaření a musí je přenášet na zákazníky. Týká se to nejen DPH, ale třeba i vyšších nájmů, protože se zvyšuje v rámci vládního balíčku také daň z nemovitosti. Náběh je většinou pozvolný. Každá restaurace, každý provoz, každá firma pracuje s určitou finanční rezervou. Určitě po celý rok budeme postupně pozorovat nárůst cen, který bude odrážet úpravy balíčku,“ uvedl.

  • 2.Pivnice Tipka (Ústí nad Labem)

    „Zatím jsem nezdražil, jedu ze starých zásob. V příštím týdnu nejspíš navýším cenu piva asi o 3 až 4 koruny. Nic jiného prozatím zdražovat nebudu. Později se to ale dotkne nejspíš ještě panáků,“ sdělil majitel Karel Tippmann.

    Pivnice Tipka v Ústí nad Labem (leden 2024) Pivnice Tipka v Ústí nad Labem (leden 2024) | Blesk:Michal Israel Volf
  • 3.Restaurace Hvězda (Cheb)

    „Pivo nezdražujeme. Plzeň stojí 62 korun. Nealkoholické nápoje zdražíme o 3 až 5 korun, teplé nápoje o 3 až 10 korun, jídlo zatím zdražovat nebudeme,“ uvedl manažer Tomáš Kliment.

  • 4.Hospoda Kurnik Šopa (Ostrava)

    „Na nějaký čas máme nakoupeno za loňské ceny, takže zdražení zatím hosté nepocítí. Pak se ceny zvýší maximálně o tři čtyři koruny. Pozoruji, že s tím už všichni počítají,“ podotkl jeden ze šéfů, Petr Kmetík.

    Hospoda Kurnik Šopa v Ostravě (leden 2024) Hospoda Kurnik Šopa v Ostravě (leden 2024) | Blesk:Jana Gartnerová

  • 5.Hospůdka Dvojka (Most)

    „Nejsem plátcem DPH, takže se mě to vlastně netýká. Pokud se nestane něco nepředvídatelného, tak u nás zdražovat nebudeme,“ uvedl provozovatel Miroslav Vojáček.

  • 6.Ventura Pub (Karlovy Vary)

    „Zdražili jsme pivo o devět korun. Nyní bude plzeň za 74. Jídla půjdou v průměru o pět korun nahoru, nealko a káva o sedm. Je to razantní zdražení, ale nemáme jinou variantu. Státu tímto zvýšením odvedeme na DPH o 100 až 150 tisíc víc než před změnou sazby,“ říká spolumajitel Marián Baláž.

  • 7.Hotel Zvon (České Budějovice)

    „Pivo jsme zdražili nadvakrát, aby skok nebyl tak velký. Už loni v říjnu šla plzeň z tanku z 65 na 68 korun a letos o pět na 73. Řekl bych, že zákazníky ta cena netrápí. Nový jídelní lístek budeme připravovat až na jaře,“ řekl vedoucí restaurace Zdeněk Novotný.

  • 8.Bistrotéka, obchodní dům (Zlín)

    „Pivo jsme zdražili o sedm korun. Půllitr plzně stojí 79 Kč, Jura z Jarošovského pivovaru 65 Kč,“ řekla vrchní Edita Vránová a manažer Michal Vala doplnil: „Ceny meníček jsme nezvedli, stojí 150 až 215 Kč, polévka 35 Kč. Mírně nahoru šla večerní nabídka již v listopadu. Cena je od 190 do 450 Kč, polévka za 75 Kč.“

    Restaurace Bistrotéka ve Zlíně (leden 2024) Restaurace Bistrotéka ve Zlíně (leden 2024) | Blesk:Slávka Červená

  • 9.Restaurace Sokolovna (Chlumec nad Cidlinou)

    „Cena vzrostla u všech piv o čtyři koruny. Jinde ho mají ještě dražší. U ostatních nápojů zůstala stejná,“ řekl provozovatel Vladimír Maslák.

    Restaurace Sokolovna v Chlumci nad Cidlinou (leden 2024) Restaurace Sokolovna v Chlumci nad Cidlinou (leden 2024) | Blesk:facebook

  • 10.U Dvou koček (Praha)

    „Půllitr piva zdražil z 59 na 67 Kč. Nealko stouplo o 4 koruny. Jídla jsme nezdražovali, meníčka se snažíme udržet kolem 150 korun,“ uvedl vedoucí Roman Pohanka.

    Restaurace U Dvou koček v Praze (leden 2024) Restaurace U Dvou koček v Praze (leden 2024) | Blesk:Alexandr Malachovský

  • 11.Hostinec u Lajzů (Velká nad Veličkou)

    „Cenu zvednu, až dotočím zásoby, nejvýš o dvě koruny,“ řekl majitel Tomáš Lajza (52). Velkou čepovanou jedenáctku drží na 33 Kč.

    Pohostinství U Lajzů ve Velké nad Veličkou (leden 2024) Pohostinství U Lajzů ve Velké nad Veličkou (leden 2024) | Blesk:Jiří Nováček

  • 12.Restaurace a Hotel Splávek (Strakonice)

    „Ceny jsme navyšovali už loni, podle toho, jak zdražoval plzeňský pivovar. Plzeň byla za 52, pak za 54, teď za 55. Strakonickou desítku jsme měli za 35, nyní ji budeme nuceni zdražit o pár korun. Jídla stojí od 129 do 159 korun a stejně jako nealkoholické nápoje je zatím ponecháváme za stávající ceny,“ uvedl spolumajitel Václav Lukeš.

  • 13.Pivnice Na Kanále (Děčín)

    „Nezdražil jsem a ani to neplánuju. Myslím, že si mi podaří to udržet v cenách, které máme,“ odhaduje majitel Pavel Pták.

    Anketa

    Omezíte v letošním roce návštěvy restaurací?

    Ano
    Ne

Pavel Bret ( 24. ledna 2024 17:26 )

U Medvídků v Praze je budvar za 90 kaček.To je krásná cena,co?

votomtoje ( 14. ledna 2024 20:39 )

A lahvové stojí něco přes dvacku. Zmetci jsou hlavně Pilsner Urquell. Ale když jim to všichni akceptují a stále pijí, proč by nezdražovali sudy!

votomtoje ( 14. ledna 2024 20:34 )

Bohužel Kozla ne..urvila pasterizace, nýbrž převzetí pivovaru Pilsnerem a její cílená likvidace. Ještě krátce po roce 2000 byl Kozel super a byl pasterovaný. A v dnešní době přestali dvanáctku stáčet do sudu.

votomtoje ( 14. ledna 2024 20:28 )

Nenažranost nebo spíše nesmyslná cenová politika je hlavně u pivovarů. Jak je možné, že nákupní cena sudového piva je o cca 30% vyšší než lahvového či plechovkového? Bohužel na to doplatí nejvíce hospodští, protože přibývá zákazníků, kteří ceny už odmítají akceptovat a lahvace si budou pít doma a nebo s kámošema někde v soukromí.

Michal Polivka ( 14. ledna 2024 16:50 )

Vláda pivo nezdražila. Pouze ho vrátila na 21% DPH,jak bylo původně.A kolik hospod zlevnilo pivo, když šlo DPH dolů obráceně?Ani jedná.Mam ty hospody 2 a taky jsem nezlevnil to ale nejsem nenažranej. Ano zdražil jsem, ale pouze o 2kč. Takže ne vláda,ale nenažranost hospodského to zdražila...

Zobrazit celou diskusi