Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přehledně: Jak se mění DPH? Pivo či kadeřnice ve vyšší sazbě. A novinky 2024 u řidičů i rodičáků

  • Autor: ver,ČTK,lig - 
    1. 1. 2024
    05:00

    Rok 2024 přináší plno změn, které se dotknou běžného života. Dražší dálniční známky, vyšší daně z alkoholu a cigaret nebo zvýšení rodičovského příspěvku jsou jen příkladem toho, co nás všechno od 1. ledna čeká. Jak a na co se mění DPH? Podívejte se na přehlednou infografiku Blesku.

  • 1.Nově dvě sazby DPH

    Od Nového roku začala pro řadu produktů platit nová sazba DPH. Dvě snížené sazby, které dosud byly 10 a 15 procent, se sloučí do jedné, a to ve výši 12 procent.

    • Ve snížené sazbě 12 procent se budou prodávat například potraviny, léky, vodné a stočné, stavební práce, pohřební služby, vstupenky, noviny a časopisy nebo ubytování. 
    • Do základní sazby, která zůstává na 21 procentech, se přesune například většina nápojů včetně piva, řezané květiny, kadeřnické služby, opravy oděvů nebo úklidové služby v domácnosti. Základní sazba nakonec platí i pro hojně diskutované menstruační pomůcky, pleny nebo kojeneckou vodu.
    • Nulová sazba DPH bude dál platit pro tichá vína. Nově do této kategorie budou patřit i knihy, a to včetně těch elektronických.

    Změny spotřebních daní

    • Zvyšuje se daň na alkohol, a to o deset procent. Začátkem dalšího roku vzroste o dalších 5 procent.
    • Zdražuje i většina tabákových výrobků. Daň z klasických cigaret se v roce 2024 zvýší o 10 procent, následující tři roky pak bude růst o 5 procent.
    • Daň ze zahřívaného tabáku se zvyšuje o 15 procent ročně až do roku 2027. Poroste i zdanění u náplní do elektronických cigaret a nikotinových sáčků.

    Zvýšení čeká i daň z nemovitosti, a to v průměru o 1,8 násobek. Finální částka závisí na několika faktorech, například na rozloze nemovitosti nebo velikosti obce. 

  • 2.Řízení od 17 let

    Jednou z novinek v dopravě je možnost řídit auto od 17 let pod dohledem takzvaného mentora. Ten musí mít čisté bodové konto, vlastnit řidičský průkaz přes deset let a mít nepřetržitou pětiletou řidičskou praxi. Za porušení povinností může mentorovi hrozit pokuta až 25 tisíc korun.

    Tato novinka má přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Smyslem je získávání řidičských dovedností pod dohledem zkušeného bezúhonného řidiče. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) se to osvědčilo například v Německu nebo na Slovensku.

    „Mladí začínající řidiči jsou až třikrát rizikovější než ostatní. Proto tuto úpravu zákona vítáme a vidíme v ní příležitost, jak pod dohledem mentora prohloubit praktickou i teoretickou přípravu začínajícího řidiče,“ uvedl předseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička. Ministerstvo dopravy si od nového systému slibuje zapojení více než 120 tisíc rodičů začínajících řidičů zpět do systému vzdělávání, a tím i zlepšení bezpečnosti silničního provozu.

    Nová legislativa, která umožní řídit automobil už sedmnáctiletým, je podle Kupky postavena na důvěře v občany. „Stát tím říká, my vám věříme, my přece víme, že chcete pro své děti to nejlepší. A že pohlídáte jejich první kilometry za volantem,“ řekl Kupka.

  • 3.Občanský průkaz v telefonu

    Od ledna 2024 si Česko má pomalu začít zvykat na takzvané eDoklady, tedy mobilní aplikaci, do níž si můžete nahrát svůj občanský průkaz. Od ledna začne elektronickou verzi občanky akceptovat státní správa, v létě se přidá policie a úřady práce. Od ledna následujícího roku pak eDoklad můžete použít i na poštách. 

  • 4.Práce a mzda

    Stoupají odvody na sociální pojištění na 7,1 procenta z vyměřovacího základu, kterým většinou bývá hrubá mzda. Nemocenské pojištění totiž začne hradit zaměstnanec, bude činit 0,6 procenta hrubé mzdy a pro jeho výpočet se nebudou uplatňovat žádné daňové slevy.

    „Průměrný dopad na poplatníky se očekává kolem dvou až pěti procent hrubé mzdy,“ uvedl vedoucí daňového oddělení společnosti BDO Zenon Folwarczny. Extrémní případ podle něj představují rodiny s dětmi staršími tří let, kde jeden z manželů nepracuje a druhý má příjem mezi 40 a 50 tisíci korunami. Kvůli kumulaci dopadů jednotlivých změn si taková domácnost podle něj může pohoršit až o deset procent.

    Další dopad na ekonomiku rodin bude mít zrušení možnosti snížit si základ daně o školkovné, zrušení slevy na studenta nebo omezení slevy na nepracujícího manžela či manželku jen do doby, než nejmladšímu vyživovanému dítěti budou tři roky. 

    Změny čekají i živnostníky, kterým se zvýší vyměřovací základ pro odvod pojistného z 50 na 55 procent základu daně. Minimální záloha na sociální pojištění při hlavní činnosti se zvýší na 3852 korun měsíčně. Minimální záloha na zdravotní pojištění stoupne na 2968 korun.

    „OSVČ končí doba jednoduché optimalizace, uplatnění paušálních výdajů bez ohledu na skutečnost. Stát tak hledá cesty jak systémově a efektivně získat prostředky, a pomoct tak financování průběžného sociálního systému. Aktuální opatření vnímám jako postupné nastavování kompromisu v přístupu k odvodům mezi zaměstnanci a OSVČ,“ komentoval jednatel a provozní ředitel společnosti Fingo Jan Walter.

    Mění se i podmínky pro ty, kteří pracují na dohodu. Nově budou mít takoví pracovníci nárok na příplatky za práci o svátcích, víkendech nebo v noci. Právo budou mít i na dovolenou, kterou když nevyčerpají, zaměstnavatel jim bude muset vyplatit náhradu. 

    Nepeněžní zaměstnanecké benefity budou nově osvobozeny od daně. Nesmí ale překročit polovinu průměrné mzdy, která podle ministerstva financí bude činit 21 983 korun. Novinka se bude týkat například rekreací, zdravotnických služeb, kultury nebo sportu. 

    Video Fiala pro Blesk o minimální mzdě: Kde je zádrhel v jednání o jejím navýšení? - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 5.Řidičák na zkoušku

    Stát zavádí od 1. ledna pro začínající řidiče takzvaný řidičský průkaz na zkoušku. Díky novince bude řidičům do dvou let od získání řidičského oprávnění hrozit zabavení průkazu už při dosažení šesti trestných bodů. Začínající řidiči by tak mohli přijít o oprávnění i po spáchání jednoho přestupku.

    Doposud byl řidičům průkaz odebírán po dosažení 12 trestných bodů za přestupky, a to s platností pro všechny řidiče bez ohledu na délku jejich praxe. „Hlavním důvodem modelu řidičáku na zkoušku je skutečnost, že mladí a nezkušení řidiči jsou častými viníky dopravních nehod,“ uvedla Jana Budíková z ministerstva dopravy. Úřad se při zavedení zvláštního režimu pro začínající řidiče inspiroval britským modelem, který podle něj vedl ke snížení nehodovosti.

  • 6.Školy a studium

    Od 1. ledna bude nově možné podávat tři přihlášky na střední školy tak, jak tomu bylo v minulosti. Přihlášky se budou posílat elektronicky a uchazeči v nich uvedou, v jakém pořadí preferují školy, na které se hlásí. Novinka má školám zjednodušit proces přijímání nových studentů. 

    Video Epicentrum - Mikuláš Bek - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 7.Rodičovský příspěvek

    Rodičovský příspěvek nově stoupl od půlnoci o 50 tisíc korun, a to na 350 tisíc korun. Doba jeho čerpání se ale zkrátí ze čtyř na tři roky. Změny platí pro děti, které se narodily 1. ledna 2024 a později. „Jako velmi pozitivní krok vnímám navýšení rodičovského příspěvku, který od ledna 2024 pomůže všem rodinám s malými dětmi,“ uvedl ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

  • 8.Doprava

    Kromě řidičáku na zkoušku a možnosti řízení od 17 let s sebou nový rok přináší i změny v bodovém systému pro řidiče. Ty podle Kupky zajistí větší bezpečnost a ohleduplnost na silnicích. Řidiči budou za přestupky nově dostávat jen dva, čtyři nebo šest trestných bodů. Stejně jako doposud platí, že za 12 nasbíraných trestných bodů řidič přijde o řidičský průkaz. 

    Řidiči se budou nově moci nechat informovat o změně bodového konta pomocí sms či emailu, a to skrze Portál občana. V Portálu dopravy pak najdou stav svého bodového konta.

    Od nového roku se zvýší některé pokuty za dopravní přestupky. Za řízení pod vlivem alkoholu bude hrozit pokuta až 25 tisíc korun, sníží se naopak bodový trest ze sedmi na šest bodů. Pokud řidič odmítne podstoupit zkoušku na drogy či alkohol, hrozí mu nově pokuta až 75 tisíc korun. 

    Za překročení rychlosti o 50, respektive 40 kilometrů v hodině mimo obec a v obci, vjezd na železniční přejezd přes zákaz nebo jízdu na červenou řidiči hrozí pokuta až 25 tisíc korun a odebrání až šesti bodů. Za řízení bez řidičského průkazu nebo dokonce se zákazem nově hrozí pokuta až 75 tisíc korun. 

    Menší tresty se nově budou týkat porušení zákazu stání či zastavení, zhasnutých světel nebo špatného parkování. U těchto prohřešků bude od 1. ledna hrozit pokuta 1 500 korun, většina se však bude řešit domluvou a řidič nepřijde o žádné body. 

    Od 1. ledna řidiči nově nemusejí mít při cestách po Česku u sebe řidičský a technický průkaz. Oboje však musí mít platné. 

    Další novinka se týká dálnic. Dálniční známky od 1. března zdraží na 2300 korun. Měsíční známka zlevní na 430 korun a 10denní na 270 korun. Nově si řidiči mohou pořídit denní známku, která je vyjde na 200 korun. Na vybraných úsecích dálnic se nejvyšší povolená rychlost zvýší na 150 km/h. 

sekebo ( 1. ledna 2024 22:30 )

Kadeřnice mají spoustu známých, které ostříhají tzv. bez účtenky a nutnosti jakéhokoliv odvodu DPH.

lucie13 ( 1. ledna 2024 21:22 )

Plácáš blbosti, nejvyšší nárůst státního dluhu vyprodukoval fialový slepenec a to 427 miliard v roce 2022. 2023 bude podobná katastrofa.
Sobotka a Babiš do corony saldo státního dluhu snižovali. Během corony byla ČR jedna z nejméně zadlužených zemí EU, zato během politikaření slepence jsme padli mezi nejrychleji se zadlužující země a máme i jednu z nejvyšších inflací, hlavně díky předraženým vstupům.
Temelín vyrábí za 0,25 CZK za kwh a ČEZ s vládou okrádají lidi a lžou.

votomtoje ( 1. ledna 2024 20:39 )

S tím pivem, to se týká pouze točeného a v restauracích a barech! U všech ostatních piv se DPH nemění a zůstává jako doposud 21%! Nevím zda je to úmysl, ale nikde to vlastně novináři ani nevysvětlují. Takže i takové lahvové v baru nebo v hospodě by mělo zůstat na stejné úrovni alespoň v souvislosti výše DPH.

y1xcvbnm ( 1. ledna 2024 19:02 )

Dát si jméno Zdravý rozum a být totálně mimo je dobrá ironie

y1xcvbnm ( 1. ledna 2024 19:01 )

Jsem zvědavá na ty výpočty !! Jestli budou takové jako pži inflici, tak se budeme stříhat doma navzájem. Ostřihání dnes 800 Kč ( s 10 % DPH) kolim bude cena s 21 % DPH??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa