Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministr Kupka pro Blesk: Ujíždí Česku u dálnic vlak? Nové budou, postaví je soukromníci

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. srpna 2023
15:49
Autor: Jakub Kopřiva, jch - 
17. srpna 2023
14:30

Česko jako křižovatka Evropy? V roce 2022 se rozrostla dálniční síť pouze o 21 kilometrů. Dálniční síť má ale být dostavěna do 10 let. „Pokud se nám nepodaří dohnat ujíždějící vlak, tak nebudeme konkurenceschopní,“ říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Řidiči navíc nově budou moci jezdit na vybraných úsecích rychlostí až 150 kilometrů za hodinu. Jsou na to české dálnice připravené? Kolik kilometrů dálnic se má postavit letos? A jak dlouho budou muset Poláci čekat na dálniční spojení s Českem? To byla témata dnešního Epicentra s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Partnerství mezi soukromým a veřejným sektorem, tedy takzvané PPP (Public Private Partnership) projekty, mají podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) velký potenciál.

„Jejich kouzlo spočívá v tom, že rizika, která jsou spojená s každou stavbou, se rozkládají mezi soukromého investora a stát,“ popisuje ministr dopravy. Koncesionář, tedy ten, kdo vyhraje soutěž o stavbu, bude mít povinnost ji po dobu 25 let udržovat. Mělo by tedy být v zájmu soukromých investorů, aby stavěli co nejkvalitněji.

Takových projektů ale v Česku nebude mnoho. Mezi plánované PPP projekty patří například úsek dálnice D35 mezi Opatovcem a Mohelnicí a dva železniční koridory.

Česko také letos poprvé využije služeb Evropské investiční banky. „Chceme dát jasnou vizi, že za 10 let se podaří ty klíčové úseky dálnic, které nám scházejí, dobudovat,“ říká ministr Kupka. 

Ujíždí nám vlak

Polsko ve srovnání s Českou republikou staví nepoměrně rychleji. Například silnice S3, která má navazovat na D11 u státních hranic, už je v procesu, a my jsme ještě ani nezačali.

„Jako Česká republika jsme propásli příležitost, kdy jsme na dálnice mohli čerpat víc evropských prostředků,“ hodnotí Kupka.

Vize, se kterou přichází ministerstvo dopravy i výbor pro strategické investice státu, říká, co má Česko udělat, aby neztratilo dech ve srovnání s okolními státy. „Pokud se nám nepodaří v tomto směru dohnat ujíždějící vlak, tak nebudeme konkurenceschopní,“ varuje ministr.

Rychleji (a zběsileji?)

Kritici nové úpravy zákona o provozu na pozemních komunikacích říkají, že jízda bude nebezpečnější. Na některých úsecích má být povolena rychlost 150 km/h.

„Těch úseků v České republice i s ohledem na náš terén nebude velké množství. Bude to spíš řádově několik úseků,“ vyčísluje ministr dopravy. Spolu s moderními značkami upravujícími rychlost podle počasí by podle ministra měly přispět k moderní podobě dopravy v Česku. Ministr dopravy se navíc neobává, že zvýšená rychlost povede ke zvýšení nebezpečí na českých dálnicích.

mirkli ( 17. srpna 2023 16:57 )

Vzhledem k zablokovanému příspěvku: Tak Kupka je nejlepší, nejinteligentnější, dokonalý, odborný CML.
Protože jen ten může se může vyjádřit, že soukromníci postaví dálnice, tím pádem je budou provozovat a stát utře nos, a maximálně nějakou daň ze zisku, pokud ten soukromník bude mít co z čeho odvést.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa