Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jednodenní dálniční známka: Nový kupón vyjde na 200 korun, roční nově zdraží na 2300 korun

Aktualizováno -
12. května 2023
13:23
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
12. května 2023
09:20

Ministerstvo dopravy od března příštího roku zavede jednodenní dálniční známku. Bude stát 200 korun. Zatímco roční známka má od března zdražit z 1500 na 2300 Kč, desetidenní kupon zlevní o 40 korun na 270 Kč a měsíční bude stát 430 Kč místo 440 korun. Vyplývá to z návrhu novely zákona o pozemních komunikacích, kterou dnes představil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Při stanovení cen se Česko od příštího roku muselo řídit evropskou směrnicí Euroviněta, která určuje, že měsíční známka musí být maximálně 19 procent ročního poplatku, desetidenní do 12 procent a denní do devíti procent. Celkový výnos z prodeje známek by se měl v příštím roce zvýšit o 1,3 miliardy korun z loňských zhruba 5,8 miliardy.

Změny cen dálničních známek:

Ceny dálničních známek. Ceny dálničních známek. | ČTK/Ministerstvo dopravy

„Hledali jsme kompromis, jak udržet cenu ročního kuponu na dostupné úrovni a zároveň aby krátkodobé známky mohly být významným příjmem za využití dálniční sítě,“ uvedl Kupka. Roční známka nezdražovala od roku 2012 a podle Kupky zvýšení ceny pouze zahrnuje inflaci za posledních deset let. Národní ekonomická rada vlády radila zvýšení ceny na 3000 Kč.

Do budoucna by se měla cena dálničních známek pravidelně valorizovat tak, aby zohledňovala vývoj inflace. Ceny známky se budou zvyšovat kumulativně, aby se cena stanovila vždy na celé stokoruny.

Evropská směrnice zároveň umožňuje odpustit časový poplatek za používání dálnic pouze bezemisním vozidlům na elektrický pohon nebo vodík. Hybridní vozidla s kombinovaným množstvím emisí do 50 g CO2/km, která dosud jsou zcela osvobozena, budou platit 25 procent sazby časového poplatku. U vozidel v systému časového zpoplatnění poháněných zemním plynem nebo biometanem zůstane míra zvýhodnění na současné úrovni 50 procent sazby.

Jelikož nové ceny známek budou platit až od března, v lednu a v únoru příštího roku si řidiči budou moci pořídit známky za stávající ceny, a to včetně ročního kuponu. Možné je bude pořídit maximálně jeden měsíc od data požadované platnosti. Návrh zákona dále počítá s tím, že z registru silničních vozidel se budou Státnímu fondu dopravní infrastruktury poskytovat údaje potřebné pro určení výše poplatku, což bude využitelné pro ověření toho, zda vozidlům, která jejich uživatel registruje, v systému dálničních známek náleží zvýhodněná sazba.

Ministerstvo chce také zintenzivnit postihování přetížených kamionů. Letos zprovozní sedmou váhu a do konce příštího roku chce mít 12 vysokorychlostních vah.

Aktuálně má tuzemská dálniční síť 1365 kilometrů, z toho je 226 bez poplatku. Za posledních deset let přibylo 226,5 kilometru. Ministr doplnil, příští rok bude uvedeno do provozu 100 kilometrů nových dálnic a do roku 2025 to má být 200. Celá dálniční síť má být hotová do deseti let.

Dálniční poplatky v Česku byly zavedeny od 1. ledna 1995. Zpočátku se požívaly nalepovací známky, od roku 2021 byly kupony nahrazeny elektronickými známkami.

Video  Tisková konference vlády k reformám a škrtům  - Blesk Zprávy - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Stepan Bandera ( 12. května 2023 17:01 )

Prolhaný zženštělý Kupka by zasloužil pořádně proplesknout zprava i zleva. V zahraniční dělá ostudu a ješte je drzý. Dobytek.

trintin ( 12. května 2023 14:50 )

a měsíční bude stát 430 Kč místo 440 korun?? A potom že naše vláda pro důchodce nic nedělá a oni si mohou kupovat každý měsíc nově zlevněný kupon a ročně tak ušetří 120Kč.

jrewing ( 12. května 2023 11:10 )

Jedine, co nechápu, je toto. Dálniční známka se prodává proto, aby měli z čeho opravovat a stavět nové dálnice. Tak proč dálniční známku nepotřebuji auta s elektrickým pohonem? Ti se nad dálnicí vznášejí, nebo elektrosmog z baterii dálnici nějak opravuje?

Jirik-ta ( 12. května 2023 09:53 )

a to nemá cenu. Jezdit se nebude

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa