Na vodném a stočném zaplatí Pražané nově 144,88 koruny za m3, což je meziročně o 13 procent více. Nyní platí 128,18 koruny za m3. Vodohospodářskou infrastrukturu má na starosti městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS), která ji do roku 2028 pronajímá Pražským vodovodům a kanalizacím (PVK). V příštím roce vybere PVS na nájemném zhruba 3,55 miliardy korun, což je meziročně o zhruba 584 milionů korun víc.

Plyn

Společnost Pražská teplárenská (PT) od ledna zvýší ceny tepla pro domácnosti o šest procent. Důvodem zvýšení cen je růst nákladů na distribuci tepla. PT zároveň připomněla, že od Nového roku bude DPH na teplo 12 procent, o dvě procenta více než v současnosti. Zdražovat tak budou nejspíš i další teplárny v ČR. Do zvýšených cen tepla se podle prohlášení PT promítl zejména vývoj cen paliv a emisních povolenek, dále zvyšování nákladů na provoz i údržbu, vysokou míru inflace a aktuálně také nárůst regulovaných složek cen energií.

Zdražovat se nechystá dodávky plynu Pražská plynárenská (PP). „Co se týká neregulované složky ceny plynu, tak tu rozhodně nebudeme zvyšovat, naopak nevylučujeme v 2024 její další snížení," sdělil mluvčí společnosti Miroslav Vránek.

Elektřina

Pražská energetika (PRE) od ledna cenu silové elektřiny, kterou určují sami dodavatelé, nezmění. „Snížili jsme ji od letošního září o 20 procent a s těmito cenami vstupujeme i do nového roku," uvedl mluvčí firmy Karel Hanzelka. V návaznosti na cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se ale změní regulovaná složka ceny, kterou musí podle mluvčího PRE promítnout do ceníků.

„Pokud vezmeme v potaz zvýšení ceny regulované složky a započteme efekt nedávného snížení ceny silové elektřiny, pro největší skupinu našich zákazníků se sazbou D02d, pak dojde v lednu 2024 ve srovnání s lednem 2023 k drobnému poklesu celkové ceny elektřiny v průměru o tři procenta," řekl Hanzelka. V platbě měsíčních záloh půjde podle něj v průměru o pokles o 40 korun.

MHD

Měnit se v příštím roce nebude cena předplatních kupónů MHD. Změnit by se mohla ale výše parkovného. „V tuto chvíli diskuse o změně jízdného v koalici není. Naším cílem je cenově dostupná a kvalitní MHD. Chceme motivovat cestující k využití MHD namísto automobilu tak, aby se uvolnily silnice pro ty, kteří autem skutečně potřebují jet, protože vezou například nářadí nebo materiál. Čeká nás nicméně debata o změně ceny parkovného, v souvislosti s připravovanou systémovou změnou zón placeného stání," uvedl náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s Petrem Částkem o fotovoltaice Reflex.cz

V Praze se plyn většinou nezdraží
Autor: Archiv Blesku