Ještě v roce 2020 byla základní úroková sazba 0,25 %, poté postupným dvouletým zvyšováním se úrok dostal až na 7 %. Na konci roku 2023 došlo po dlouhé neměnné pauze k prvnímu poklesu, nyní v únoru 2024 ČNB sazbu opět snížila.

Základní úroková sazba je plně v rukou naší centrální banky. A co vlastně znamená tento úrok pro běžné klienty bank? Na základě její výše stanovují úroky ostatní banky a finanční instituce. V praxi to obvykle vypadá tak, že snižování sazby přináší levnější půjčky a nižší úroky na spořicích účtech, její zvyšování pak vede k přesnému opaku, tedy k dražším úvěrům a výhodnějšímu spoření.

Autor:  dotFOX s.r.o.

Snižovat úroky na spořicích účtech budou velcí hráči

Po krocích České národní banky by mělo dojít ke snížení úroků na spořicích účtech. I přestože aktuálně nedochází k hromadnému poklesu sazeb, je jisté, že banky budou postupně v průběhu roku reagovat na nastalou situaci. Najít nejvýhodnější spořicí účet proto bude alfou omegou pro vaše úspory. Zatímco teď podmínky bank mohou být velmi podobné, během několika týdnů či měsíců nejspíš dojde k velkým rozdílům v úročení vkladů.

Velké bankovní domy budou první, které se do nepopulárního kroku pustí. Snížení úrokových sazeb na spořicích účtech už avizovaly například Komerční banka a Česká spořitelna, změny dle jejich plánů pocítí klienti začátkem jara. Menší banky se do razantního znevýhodňování spořicích účtů pouštět nechtějí, oproti velkým hráčům je pro ně náročnější přilákat nové klienty, snížení sazeb by jim to akorát ještě více ztížilo.

Autor:  dotFOX s.r.o.

Přejít k jiné bance se vyplatí

Obecně jsou Češi často velmi věrní jedné bance a neradi přechází od konkurence ke konkurenci. Získat nové klienty je tak těžkou disciplínou. Dobrou zprávou ale je, že jedním z hlavních nástrojů je právě úrok na spořicím účtu. Ať už tak v současné době hledáte výhodný spořicí účet, nebo jste klientem banky, která snižuje úroky, porovnejte nabídku na trhu a nebojte se sjednat výhodnější.

Spořicí účty nejsou nijak časově vázané, uložené peníze lze snadno a rychle vybrat, proto není nutné setrvávat tam, kde vám úspory nevydělávají. Při výběru ale dejte pozor na podmínky, vysoký úrok je často složen ze základní a bonusové sazby. A právě tu bonusovou je nutné si zasloužit, budete si muset tak například sjednat běžný účet, začít platit pravidelně kartou nebo si nechat posílat na účet výplatu.

A kdy začít vybírat nový spořicí účet? V současné době není vůbec těžké získat úrok nad 5 %, pokud ale dojde ke snížení sazeb pod tuto hranici, je na čase poohlédnout se u konkurence.