Už pátým rokem podává spolek z Českých Budějovic pomocnou ruku rodinám, které leckdy nevědí kudy kam a docházejí jim síly při péči o dítě s postižením. Jeho činnost představuje deník Blesk v charitativním projektu Srdce pro vás.

Stěžejní činností neziskovky je provoz registrované sociální služby Stella – odlehčovací služba. V domě na jižním okraji Českých Budějovic se o děti se zdravotním postižením a ohroženým vývojem od 3 do 18 let umějí dobře postarat: odborně, individuálně a ke spokojenosti jak dětí, tak i jejich rodičů. „Hlavní myšlenkou je to, aby rodiny dětí s postižením nebyly na výchovu a péči osamoceny. Aby měly ve svém okolí spřátelené rodiny, přátele, kteří je pochopí, vyslyší, předají cenné rady a zkušenosti, a odborníky, kteří jim v péči o dítě pomohou,“ říká předsedkyně a zakladatelka Simona Němcová.

Ve Stradonické ulici tak rodiče najdou bezpečné místo pro své děti a ty se mohou na základě individuálního plánu co nejlépe vyvíjet a učit i samostatnosti. „Díky tomu pečující získá například volný čas pro vlastní regeneraci sil, zařízení osobních záležitostí či posílení vztahů s dalšími členy rodiny,“ říká Simona Němcová.

Nejprve se spolu setkávali rodiče

Hlavní iniciátorkou vzniku spolku byla v roce 2018 současná předsedkyně Simona Němcová. Sama má dceru se vzácnou genetickou vadou, s tzv. syndromem Smithové-Magenisové. Zprvu koordinovala edukační setkávání rodičů s různými odborníky. „Šlo o opakovaná setkání s psychologem, logopedem, psychiatrem či odborníky zabývajícími se inkluzivním vzděláváním,“ říká předsedkyně s tím, že o rok později se vše rozrostlo, a tak založila neziskovou organizaci Spolu spojit síly.

Program je ušitý na míru každému z dětí.
Autor: Jakub Poláček

Pomůžou a poradí

Odlehčovací službou činnost spolku nekončí. „Pořádáme například volnočasové dílničky nebo výlety a příměstské tábory. Zaměřeni jsme i na poradenskou činnost v oblasti sociální, zdravotní a pedagogické a pomoc při řešení kompenzačních pomůcek,“ říká předsedkyně. „Věříme, že to, co děláme pro děti s postižením a jejich rodiče, dává smysl a otevírá nové možnosti a obzory,“ dodává Simona Němcová.

Co s dětmi dělají, když s nimi nejsou rodiče? Dětem se zdravotním postižením a ohroženým vývojem (ADHD, ADD, specifické poruchy učení, vývojová dysfázie apod.) ve věku 3 až 18 let je v čase, kdy jsou bez svých rodičů, zajištěna komplexní péče.

„Zprostředkováváme specializované aktivity, které vedou k jejich rozvoji a podpoře samostatnosti. Při naší práci využíváme znalosti z ergoterapie, muzikoterapie, bazální stimulace, arteterapie a vycházíme z konceptu Montessori pedagogiky,“ říká předsedkyně.

Než vyrazíte, informujte se!

Ambulantní odlehčovací službu v Jihočeském kraji jen tak nenajdete. V tomto směru je Stella unikátní. Než do ní vyrazíte, informujte se telefonicky, jak vše funguje a zdali je služba určena opravdu pro vás a vaše dítě. Otevřeno je ve všední dny a kapacita je čtyři děti v jeden okamžik. „Aktuálně k nám chodí 15 dětí třeba jednou až třikrát týdně. Čas si je nutno zarezervovat,“ říká Simona Němcová.

Jaké služby Stella poskytuje?

Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu.

Pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu.

Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy.

Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím.

Sociálně-terapeutické činnosti.

Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti.

Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Jak mají otevřeno ve Stelle?

Pondělí: 8:30 až 17:00

Úterý: 9:00 až 17:00

Středa: 8:30 až 17:00

Čtvrtek: 9:00 až 17:00

Pátek: 9:00 až 17:00

Sobota a neděle: Zavřeno

Kontakt: Spolu spojit síly, z. s.

Stella – odlehčovací služba

Adresa: Stradonická 2311/6, České Budějovice, 370 07

Telefon: +420 773 477 122

Mail: info@sluzbastella.cz

Web: www.sluzbastella.cz

Stellu najdete v českobudějovické Stradonické ulici v části Rožnov.
Autor: Jakub Poláček

Pomoci můžete i vy!

Na to, aby mohla organizace dlouhodobě udržet kvalitu svých služeb, potřebuje ročně sehnat z dotací a od dárců 3 miliony korun. Pomoci můžete i vy! Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na transparentní účet č. 2902082737/2010.

„Každý nám může pomoci třeba i jako dobrovolník, který s dětmi přijde do Stelly tvořit. Nebo také tím, když bude sdílet naše posty na Facebooku a Instagramu, aby se o nás dozvědělo co nejvíce lidí,“ říká Simona Němcová.

 

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí: Jsem rodič zdravotně znevýhodněného dítěte. Videohub