„Roman s Dášou spolu byli krásných 17 let, z toho 10 let manželé. Bohužel loni v říjnu Dáša náhle zemřela,“ popisuje rodinná příbuzná Jana Luňáčková. K neštěstí došlo naprosto nečekaně. „Přijeli z nákupu a Dáša ho šla do kuchyně vybalit. Pak se ozvala rána a Roman našel Dášu ležet na zemi. Zřejmě jí praskla výduť v mozku,“ vysvětluje pro Blesk paní Jana.

Dvě smrti v jednom týdnu

Dášinu nelehkou úlohu maminky dospívajících dcer teď bude muset zastat právě tatínek Roman. Aby toho nebylo málo, dva dny po Dáše umírá i Romanův tatínek Zdeněk. A už tak osudem zkoušená rodina zažívá další obrovskou ránu. Navíc ani pan Roman není zcela zdravý.  „Roman je sám v částečném invalidním důchodu, protože měl před lety těžký úraz, a je vlastně zázrak, že chodí. Pracuje proto v dělnické profesi pouze na zkrácený úvazek,“ vysvětluje dále paní Jana.

Holčičky jsou oporou

Odchod životní družky pana Romana navíc poznamenal i psychicky. „Dochází k psychologovi, největší oporou jsou mu teď Adélka s Lucinkou. Holky jsou držáci, když jsem s nimi, pobrečí si přede mnou, ale ne před tátou,“ přiznává paní Jana. Ač se svým příbuzným snaží pomoci, jak může, není to snadné, protože sama bydlí až na Svitavsku.

Ostatní děti paní Dáši už jsou téměř odrostlé, dvě nejmenší sestry ale ještě potřebují nejen psychickou oporu, ale i finanční zajištění. „Ačkoliv jsme velká rodina, kde se máme všichni strašně moc rádi, nemůžeme jim bohužel pomoci úplně se vším. Proto moc prosíme všechny lidičky se zlatým srdíčkem, aby nám pomohli alespoň ulehčit jejich nelehkou finanční situaci, protože oni si to opravdu zaslouží. Sami by si o pomoc nikdy neřekli, proto jsme se jako rodina rozhodli pro sbírku,“ vysvětluje její zakladatelka.

Peníze ze sbírky budou použity na koupi potřebných věcí pro holky do školy i na běžný život. „K financování výdajů rodiny, jako je placení nájmu v bytě či energií. A také na náhlé výdaje, na které by už tatínek neměl peníze, jako je právě teď oprava auta nebo v budoucnu tábory pro holky,“ dodává paní Jana.

 

Fotogalerie
9 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Jak poznat, že vaše psychika potřebuje odborníka? Videoredakce ženských titulů