Matyáš se od narození potýká s takzvanou hypoplázií levého srdce. Ta mu způsobuje řadu dalších závažných zdravotních komplikací. „Jeho levá srdeční komora nebyla schopna odvést dál do těla okysličenou krev. Krom toho se Matyášek potýká i s problémy s kyčlemi, má chronickou bronchitidu, trápila ho ztráta sluchu. Také mu selhaly ledviny a musíme mu ředit krev,“ uvádí výčet dalších komplikací jeho maminka Lucie, která s partnerem Zdeňkem vychovává ještě staršího Tadeáše (11).

Operace v Motole a chvíle hrůzy

To, že s miminkem není něco v pořádku, se dozvěděli hned druhý den po porodu při ranní vizitě, kdy doktor odhalil šelest na srdci. „Ve dvě hodiny odpoledne už byl převezený na dětskou JIP, kde nám bylo sděleno, že jde o srdeční vadu. V šest hodin večer byl pak přepraven do Fakultní nemocnice v Motole. Třetí den jsme se dozvěděli, o jakou srdeční vadu jde a jaké jsou možnosti. Už ve chvíli, kdy ho převáželi na JIP v porodnici, mě zachvátila hrozná panika a strach. Od chvíle, co ho odvezli, jsem jen brečela,“ vzpomíná paní Lucie.

Dnes už má Matyáš za sebou 10 operací srdce, 3 katetrizace srdce a operační výkon, při kterém mu byl do vnitřního ucha zaveden svazek elektrod k zlepšení sluchu. „Matyášova vada byla bez operačního řešení neslučitelná se životem,“ popisuje dál jeho maminka s tím, že v budoucnu chlapec podstoupí určitě dvě další operce.

Syna jsem zapomněla ve školce...

Matyáškovo onemocnění ovlivnilo život všem napříč celou rodinou. Velmi také jeho staršímu bratrovi Tadeášovi. „Když se Matyáš narodil, Tadeáškovi byly čerstvě čtyři roky. Musím říct, že to bylo velice náročné období. Bohužel, i když jsem to tak nikdy nechtěla, tak moje prvorozené dítě šlo stranou. Několikrát se mi i stalo, že když jsem byla za Matyášem v nemocnici, zapomněla jsem Tádu vyzvednout ze školky.

Ve čtyřech letech musel hrozně rychle dospět, být víc samostatný a chápat, proč tady máma pro něj často není. Snažili jsme se mu vysvětlit, proč to tak je a on to přijal. Asi i díky tomu z něj vyrost chytrý, šikovný, citlivý a velmi empatický kluk. S Matyášem mají úžasný vztah a mají se moc rádi,“ dodává paní Lucie.

Až 9 tisíc měsíčně na zvláštní výdaje

Je to už více než dva roky, co Matyáškově rodině pomáhají pravidelnými měsíčními příspěvky Dobří andělé prostřednictvím nadace Dobrý anděl. „Víte, já jsem dlouho odmítala říct si o pomoc. Bylo mi to hloupé a říkala jsem si, že jsou na tom lidé i hůř.  Ale když už jsme to finančně nezvládali, nedalo se udělat nic jiného, než o pomoc požádat. Od samého začátku až doteď příspěvky Dobrých andělů využívám na léky, drogerii (pleny, ubrousky, krémy a mycí gely), pohonné hmoty na dojíždění k lékařům a jiným specialistům, do lázní, na rehabilitace, na různé pomůcky a vitamíny.

Výdaje jsou každý měsíc jiné, ale kdybych to měla zprůměrovat, jen tohle nás vyjde zhruba na 7 až 9 tisíc korun měsíčně. Matyáš je jinak celkem nenáročné dítě, ale přes předchozí vyjmenované věci vlak nejede a já jsem nesmírně vděčná za pomoc Dobrých andělů, protože vím, že díky nim je každý měsíc můžu Matymu zaplatit,“ dodává.

Pomáhá Dobrý anděl

Pokud byste chtěli rodinám, v nichž se dítě, maminka či tatínek potýkají se závažným onemocněním, pomáhat i vy, staňte se Dobrými anděly. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat.

 

Fotogalerie
5 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí: Jsem rodič zdravotně znevýhodněného dítěte. Videohub